Viisaita sitaatteja

Tähän postaukseen ajattelin lainata viisaita sanoja kokeneemmilta. Lainauksiin voi yhtyä tai kritisoida. Valitsin sellaisia, jotka itseäni koskettivat.

”Olen itsekäs, kärsimätön ja vähän epävarma. Teen virheitä, menetän malttini ja joskus olen hankala. Mutta jos et kestä minua pahimmillani, et ansaitse minua parhaimmillani.”Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe on ehdoton suosikkini, olen ollut hänen elokuviensa ystävä pitkään. Minulla oli aikaisempina vuosina seinät täynnä tauluja hänestä, nyt on vain yksi kuva Kesäleski-elokuvan helmat korvissa kohtauksesta, https://fi.wikipedia.org/wiki/Kes%C3%A4leski

Marilynin kuuluisimpia sitaatteja on juuri tuo yllä mainittu teksti, johon itsekin olen voinut samaistua. Olen edelleen sitä mieltä, että mikäli ihminen ei kestä rinnalla silloin, kun kokee toisen hankalaksi, niin onko silloin siihen rinnalle tarpeen jäädä kulkemaan. Varsinkin ystävyyssuhteissa tämä korostuu. Hyvä ihmissuhde kestää tuulet ja tuiskut. Ja olen myös sitä mieltä, että mikäli ihmissuhde katkeaa silloin, kun toisella on vaikeaa, niin ei se suhde alunperinkään kovin vahvaksi ollut muodostunut.

Ja toisinaan voi olla parempikin, että väärin perustein lähellä ollut ihminen jää omaan arvoonsa. Ja on ajateltava niinkin, että jokainen ihminen polullamme on ollut tarpeen. Jokaisesta kohtaamisesta opimme jotakin. Toiset viipyvät vierellämme pidempään kuin toiset.

Oma ajatus on: Elämä ei ole aina tanssia tasaisella pinnalla, välillä joutuu luovimaan tien risukkoisella kinttupolulla.

”Ei ole sinun tehtäväsi pitää minusta – se on minun tehtäväni.”Byron Katie

Kirjailija ja liikenainen Byron Katien sitaatti on mielestäni myös oivalluttava. Sillä vaikka on hienoa, että kanssakulkijat viihtyvät vierellämme ja saattavat jopa tykätä meistä, niin ensimmäiseksi on kuitenkin hyvä pitää itsestään.

Kun terve itserakkaus itseä kohti toimii oikein, niin se heijastuu myös siihen, kuinka toista ihmistä kohtelemme. Pimeässä matkatessamme astumme välillä harhaan ja vasta itsetuntemuksen kasvaessa opimme arvostamaan mitä lähellämme on. Ja näemme todellisen minämme peilistä ja sisimmästä käsin.

Kauneus syntyy sydämen viisaudesta. Ja sen hehkun tuntiessasi, sinä tiedät kuka olet ja kanssakulkijat viihtyvät lähelläsi. Sinä myös ymmärrät ettei toisen tarvitse tykätä sinusta, riittää että sinä itse pidät itsestäsi sellaisena kuin olet.

Ketään ei voi pakottaa rakastamaan, se vaatii tahtotilan ja luottamuksen. Aloita aina itsestäsi, kaikki muu seuraa perässä.

Oma ajatus on: Hyvinvointi lähtee aina ihmisestä itsestään.

” …huomasin, että kun uskoin ajatuksiini, kärsin, mutta kun en uskonut niihin, en kärsinyt, ja että sama pätee kaikkiin ihmisiin. Vapaus on niin yksinkertainen asia. Huomasin, että kärsimys on valintakysymys. Löysin itsestäni ilon, joka ei ollut kadonnut, ei hetkeksikään.”Byron Katie

Toinen Byron Katien viisauksista on yllä oleva sitaatti, joka kuvastaa hyvin sitä miten vakavasti uskomme ajatuksiimme ja vanhoihin oppeihin ja uskomuksiin. Voimme vapautua niistä vain huomaamalla mihin uskomme ja mihin emme. Kun valitsemme päivittäin sen oikean iloa tuottavan asian, niin kärsimys katoaa vähitellen.

Minä valitsen usein onnistua joka päivä niissä tilanteissa, joissa on kenties esiintymistä enemmän tai ihmisiä joita en entuudestaan tunne. Valitsen myös liikunnan ja terveellisen ruokavalion. Sinäkin voit valita mitä itsellesi haluat hyvinvointisi edistämiseksi tehdä. Ilo löytyy oivallusten kautta.

Oma ajatus: Valitsen tänäänkin rakkauden itseäni kohtaan.

”Jokainen nainen, joka ymmärtää millaista on huolehtia kodista, on askeleen verran lähempänä ymmärrystä siitä, millaista on huolehtia kokonaisesta valtiosta.”Margaret Thatcher

Brittiläinen poliitikko Margaret Thatcher on suosikkini, rautarouva jota arvostan hänen luonteensa vuoksi. Tietynlainen skeptisyys sai hänet pääsemään sinne minne hän ei edes itse uskonut pääsevänsä. Hän oli oikeassa siinä, että nainen organisoidessaan sekä kotitöitään, lastenhoitoa, rakastajan- sekä puolison rooliaan, harrastuksiaan ja palkkatyötään on itseohjautuva johtaja jo luonnostaan. Vastuun kantaminen siitä, että jokainen asia hoituu ajallaan vaatii oman itsensä johtamisen taitoa, ilman että siitä tarvitsee erikseen mainita ja silti niitä arvosteluja saa kuulla.

Naisen rooli yhteiskunnassa eikä kotioloissa ole sen herkumpi nykypäivänä kuin on ollut ennenkään. Sanat puhuvat, mutta teot vielä enemmän. Mikäli arjen askaret jättää hoitamatta saa siitä kuulla perheeltä. Ja mikäli muuttaa kaavaa ja poikkeaa totutusta, niin sama murina jatkuu. Niin työpaikalla kuin kotonakin. Johtajan pallille haluava nainen on yhä kauhistus, sen sai Sanna Marin tuntea nahoissaan. Niin kanssakulkijat kuin kansakin arvostelivat ääneen Marinin valintoja oman elämänsä hyvinvoinnista, koska kukaan muu ei koskaan ollut tehnyt vastaavaa aikaisemmin.

Ja kuinka lähes kaikki lopulta unohtivat kuinka tärkeä Marinin tuki oli ollut pandemian ensiaskelmilla, kun paniikki uhkasi iskeä vyön alle ja liian lujaa vähän jokaista. Kuinka Marin osasi puhua tarpeeksi hitaasti ja vakuuttavasti rauhoittaen mielet, ja kuinka maan päämies Sauli Niinistö jatkoi samaa rauhaa vakuuttamalla, että kyllä tästäkin selvitään. Ja Helvetti sentään, selvittiin.

Onko siis ihme, kun feminismi nostaa päätään ja vaatii peiliin katsomista kaikilta. Niiltä, jotka sallivat eriarvoisuuden tapahtuvan, ja niiltä jotka alistuvat pysymään totutussa. Barrikadeille astuvat vain voimakkaimmat naishahmot. Suomessakin niitä naisia on ollut, jotka ovat antaneet kaikkensa oman uransa luomiselle muiden mielipiteistä välittämättä tai juuri niistä johtuen.

Mm. Lenita Airisto, Kirsti Paakkanen, Aira Samulin. En tiedä kuinka he oman tonttinsa ovat kotonaan hoitaneet vai onko käynyt siivouspalvelu, mutta ainakin heillä on ollut henkistä kapasiteettia selvitä äärirajoilla ollessaankin ja maailman murjoessa vastatuuleen. He ovat ison luokan menestyjiä, mutta jokainen meistä voi menestyä omassa elämässään yhtä lailla. Vastuu on vain kannettava itse sielläkin.

Oma ajatus on: Vastuu on aina tekijällä.

”Minä olen nainen, jolla on kysymyksiä ja ajatuksia ja joka kyseenalaistaa ja joka ei pelkää sanoa, mitä ajattelee. Jos minä sanon, että minä olen kaunis ja minä olen vahva, asia on niin. Sinä et minua määritä – minä teen sen itse.” Amy Schumer, stand up -koomikko, tuottaja

Käsikirjoittaja näyttelijä Amy Schumer edustaa samaa ajatusmaailmaa kanssani siinä, että kukaan toinen ei voi määritellä toista ihmistä tämän puolesta. Kokemus on oma ja ainutlaatuinen kokijalleen ja sillä ei ole merkitystä miten toinen sinut kokee tai olettaa. Toki kemiat joko kohtaavat tai eivät kohtaa. On hyvä pohtia kuinka itseään ilmaisee kohdatessa.

Ja hyvä on miettiä sitäkin, että toinen saa olla oman mielipiteensä kanssa yhtä tai eri mieltä kokemastaan. Jokainen meistä saa olla niin kaunis ja menestyvä omassa elämässään kuin tahtoo, ei ole toisen asia määritellä onko vastapuoli oikeassa vai väärässä.

Oma ajatus on: Ole oma itsesi, sillä kukaan toinen et voi olla.

”Sinun on pakko tehdä virheitä, jotta voit oppia, kuka et ole. Teet teon ja opit siitä jotain. Kukaan meistä ei ajattele itseään valmiiksi.” Anne Lamott, kirjailija

Olen kirjailija Anne Lamotin kanssa samaa mieltä siitä, että tekemällä virheitä oppii parhaiten ja lopun kaiken ymmärtää, ettei ollut mitään virheitä, vaan oppiläksyjä siitä kuinka valita oikeat asiat eteenpäin päästäkseen. Voimme unelmoida ja toivoa, ajatella mielemme puhki, mutta vain tekemällä oppii.

Teoria on käytäntöön verrattuna helppoa. Henkinen selkäranka kasvaa kuitenkin enemmän, kun ymmärtää miksi mitäkin tekee. Ja miten lopunkaiken oppii.

Oma ajatus on: Opit itsestäsi eniten, kun valitset väärin ollaksesi lopulta oikeassa.

”Kun kompuroit, älä menetä uskoasi. Ja kun sinut lyödään maahan, nouse heti ylös. Äläkä koskaan, koskaan kuuntele ketään, kuka sanoo, että sinä et voi tai sinun ei pitäisi mennä eteenpäin.” Hillary Clinton, poliitikko

Jokainen, joka on yritetty lannistaa tahallaan tai tahattomasti ymmärtää mitä poliitikko Hillary Clinton tarkoittaa. On aina niitä jotka tarkoittavat hyvää, muka auttavat ja niitä, jotka lyövät vielä lyötyäkin ja syövät energiaa ja elintilaa toiselta. Samalla he uskottelevat, että sinusta ei ole mihinkään tai voisitko harkita jotakin muuta.

Mikäli uskot aina toisen sanomisia kyseenalaistamatta tätä, niin huomaat pian toteuttavasi toisen ihmisen elämänohjeita ja unelmia unohtaen omasi. Silloin et ajattele omaa hyvinvointiasi vaan sen toisen henkilön. Se, joka asettaa sinulle sinun päämääräsi ja tavoitteesi saattaa tarkoittaa hyvää, mutta saattaa olla niinkin, että hän haluaa pitää sinut vain otteessaan.

Mikäli haluat oman elämäsi ottaa haltuun, ala elää näköistäsi elämää, vaikka vastavirtaan kulkien. Vastavirtakin opettaa sinua näkemään oliko unelmasi oikea vai haluatko palata takaisin vanhaan.

Oma ajatus on: Vain sinä itse tiedät mitä haluat.

Jokainen on nero, mutta jos tuomitset kalan sen kiipeilytaitojen vuoksi, se tuntee koko elämänsä itsensä tyhmäksi.” Albert Einstein

Albert Einstein sanoo samaa, että arvostelu tekee hallaa ihmiselle ja vie itsetunnon pohjaan. Totta.

Kun omaan itseen ei luota, niin kuvittelee olevansa ulkopuolinen aina. Tosiasiassa me kaikki olemme hyviä jossakin asiassa ja se hyvä ei ole kaikilla sama. Mikäli sinua vaaditaan ompelemaan takki, voit opetella sen taidon. Voi kuitenkin käydä, että kankaasta tuleekin tilkkutäkki. Tilaaja on tyytymätön, mutta sinä opit jotakin uutta. Ainakin itsestäsi.

Oma ajatus on: Kun kaipaat oikeaa kannustajaa, mene peilin eteen ja ala puhua kauniisti.

”Vanhojen totuuksien täytyy väistyä uusien tieltä.” Minna Canth

Koulutuksen uranuurtaja Minna Canth sen jo tiesi. Vanhat uskomukset joutavat romukoppaan. Canth oli oman aikansa radikaali, joka sai aikaan muutoksen. Näytelmissään hän pureutui yhteiskunnan epäkohtiin ja sai aikaan keskustelua. Kaikki eivät hänen ajatuksenjuoksustaan tykänneet jota pitivät liian vapaamielisenä aikakauteen nähden. Canth myös rantautui käymään siellä minne kaupungin kerma ei nenäänsä juuri pistänyt eli vankilassa ja köyhien luona.

Hänen viestinsä oli selvä. Ihminen on kohdattava, jotta häntä ymmärtää.

On siis hyvä ravistella aitan mattoja välillä, etteivät ne ummehdu. Saattaa olla, että ne on pestävä tai vaihdettava uusiin. Joskus uudet matot antavat ilmettä enemmän vanhaan tupaan. Niin se on uusissa totuuksissakin. Kun eilinen tuntuu vanhalta, se monesti sitä onkin. Tuore päivä tuo tuoreet ajatukset ja sitä myöten on hyvä kyseenlaistaa eilisen viesti.

Oma ajatus on: Ole joustava ja muutu maailman mukana

“Ennen kuin diagnosoit itsellesi masennuksen ja huonon itsetunnon, varmista ettet ole vain ääliöiden ympäröimänä.Sigmund Freud

Itävaltalainen lääkäri Sigmund Freud on kokenut olevansa ulkopuolinen juutalaisuutensa takia ja siksi kokenut olevansa itsenäinen ajattelija. Voin samaistua tähän. Ulkopuolisuus voi tuntua juuri tuolta, että pohtii enemmän asioita ja vetäytyy kuoreensa jäsentelemään asioita oikeisiin mielen laatikoihin.

Kun tarpeeksi pohtii, saattaa saada omasta kehosta ja mieleltä viestejä siitä, että ehkä vika ei olekaan itsessä vaan ihmisissä, jotka ovat ympärillä ja jälleen on kyseenalaistamisen paikka.

Olenko oikeassa seurassa vai miksi minusta tuntuu tältä? Katso ympärillesi, ehkä ahdistuksesi johtuvat ympäristösi paineistuksesta.

Oma ajatus on: Karsi turhat pois.

Anna Eriksson, Jos Mulla Olis Sydän: https://www.youtube.com/watch?v=VCpTmMPWg94

Mikä sinun mottosi on?

hyvinvointi mieli oma-elama syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *