Kahdeksan!

Siunakkoon, meidän poikapa se repäisi kahdeksan tunnin syöttövälin viime yönä! Kahdeksasta neljään. Heräsi kylläkin joskus kolmen maissa vähän inisemään, mutta nukahti uudestaan ennen kuin sain kaivettua tissin esiin (no siinä mitään kaivamista ole, mutta puolihorroksessa odottelin, heräisikö lapsi kunnolla, eikähän se herännytkään).

image.jpg

Uinti (tai sen yrittäminenkin) väsyttää.

Salaisuus näyttää olevan siinä, että poju syötetään illan mittaan niin täyteen, että napa rutisee. Ei ihan simppeli juttu, sillä lapsikulta osaa kyllä kieltäytyä maidosta, jos syöminen ei sillä hetkellä satu kiinnostamaan. Toisaalta Eddien illoista on tullut aika kitinävoittoisia, joten kenties leikittämisen sijaan nyt aletaankin silloin keskittyä pitkän kaavan illalliseen – mistä sitten seuraa, että päivällä poitsu olisi saatava nukkumaan pitempiä päikkäreitä, jottei hän alkuillasta olisi vielä niin väsynyt että nukahtaa rinnalle. Tavallisimmin kun päiväunia on about kolme: aamutoimien ja -syötön jälkeen pitkä tai lyhyt riippuen aamupäivän ohjelmasta, seuraavat lounaan jälkeen (yleensä lyhyehköt) ja kolmannet myöhemmin iltapäivällä. Eilen kävimme lounaalla NCT-tuttujen kanssa ja kävelimme sen jälkeen kotiin pidemmän puistolenkin kautta, jolloin Edsteri nukkui kunnon iltapäiväunet. Oli hän tosin silti kiukkuinen alkuillasta ja nukahti sitteriin… Äh, miksi vauvat ovat niin hankalia tulkittavia?

Eikä ne pitkät yöunet sitten kuitenkaan taanneet seesteistä lauantaiaamun alkua, ehei. Isi ja äiti nukkuivat näet pommiin, heräsivät vasta varttia yli yhdeksän (kello seitsemän aamusyötön jälkeen), ja niinpä tuli kamala kiire ehtiä vauvauintiin. Ensin Eddie ei ollut herättyään vielä nälkäinen ja sitten nälkä iski tietysti automatkalla uimahalliin. Eihän siinä välissä enää voinut lapsikultaa syöttää, jottei hän olisi puklaillut altaaseen, joten uimaan mentiin ja toivottiin parasta… No, jokaisella meillä on joskus off day, lohdutti uimaopettajakin, kun lähdimme altaasta vartin yrittämisen jälkeen Eddien kiljuessa kuin pistettävä sika. Ensi viikolla siis kello soimaan lauantainakin…

image.jpg

Ei kukko käskien laula, eikä Eddie hymyile. 

P.S. Eilen oli muuten toinen Eddien kehityksen merkkipäivä: ensimmäinen selkäkakka! Kauan sitä saatiinkin odottaa, 15 viikkoa ja päivä. – Okei, lopetan kakkapäivitykset tähän (tai ainakin yritän).

Suhteet Oma elämä Ystävät ja perhe Mieli

Minä myös! Minä myös! Eli lehtikaalisipsit ja vegaanimustikkapiirakka

Eräs parhaita ystäviäni on vegaani, mikä kieltämättä aiheuttaa pieniä haasteita tämän peukalo-keskellä-kämmentä-kokin vierasvararepertuaarille. Onneksi ystävä rakas on armelias ja tulee meille yleensä hyvin syöneenä. 😉 Mutta koska hän on mainio kokki, haluan edes joskus tarjota hänellekin jotain kotitekoisempaa kuin Wienernougat’ta ja Lazy Dayn inkiväärisuklaakeksejä (vaikka herkkua nekin ovat).

Niinpä päädyin minäkin kokeilemaan blogimaailman suosikkisnacksia, lehtikaalisipsejä. Anteeksi vain, että olen näin epämuodikkaan myöhässä kokeiluni kanssa, mutta parempi myöhään. Tuli nimittäin niin herkkua, että tätä tehdään vielä lihansyöjämiehellekin!

image.jpg

Ohjeesta näyttää olevan netti pullollaan hieman erilaisia versioita; minä nappasin omani Iltiksen Ruokalan sivuilta, koska siihen tulee sitruunamehua mutta ei oluthiivaa. Näin se menee:

200 g lehtikaalia sopivankokoisiksi suupaloiksi revittynä ja paksu ruoto poistettuna 
1 sitruunan mehu
2 tl oliiviöljyä
mausteita maun mukaan: minä käytin merisuolaa, chilijauhetta, valkosipulijauhetta ja paprikaa, kaikkia noin puoli teelusikallista

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Huuhtele lehtikaali, jos on tarvetta, ja kuivaa hyvin esim. salaattilingossa. Sekoita mehu, öljy ja mausteet. Liruta seos kaalin sekaan ja sekoita käsin, jotta kaikki kaalinlehdet kuorruttuvat. Kuivata 150-asteisessa uunissa 15 – 20 minuuttia, kunnes lehdet ovat rapeita mutta eivät vielä ruskistu. (Meillä on kiertoilmauuni. Veikkaan, että tavallisessa uunissa kestää vähän kauemmin.) Anna jäähtyä ja nauti.

Lehtikaalissa on runsaasti kaliumia, A-, C- ja K-vitamiinia, folaattia sekä antioksidantteihin kuuluvia karotenoideja. Sitruunasta saa lisää C-vitamiinia ja kaliumia, oliiviöljystä hyviä rasvahappoja. Eli tämähän on ihan terveysruokaa!

image.jpg

Jottei iltapäivänviettomme olisi ihan liian terveelliseksi mennyt, kiepautin eilen myös vegaanimustikkapiirakan Perho Kerttusen mainiolla ohjeella. (Kiitos, Perho!) Ei englantilaisista pensasmustikoista yhtä hyvää piirakkaa saa kuin villimustikoista (joita muuten kasvaa täälläkin – ainakin Surreyn metsissä ja Somersetin nummilla on tavattu ihan suomalaista mustikkaa. Tiesittekö muuten, että villimustikka ei ole brittienglanniksi blueberry vaan murteesta riippuen bilberry, huckleberry tai whortleberry?) mutta ihan kelpo herkku siitä silti tuli. Vegaanipohja vain tuppaa olemaan aika hapero, joten palasista on vaikea saada edustavan näköisiä.

image.jpg

Moni piiras silkkoa päältä, mutta kaunis sisältä. – Uusia suomalaisia sananlaskuja.

Se Perhon mustikkapiirakan ohjeesta muuten vielä, että jos rasvana käyttää auringonkukkaöljyä, ohjeessa mainittu 150 grammaa on vajaa kaksi desiä (1 dl öljyä = 90 g).

Namnamnam! 

 

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Liikunta