5 vinkkiä heräteostosten karsimiseen | Opiskelijan taloudessa

Ah, tiedättekö sen hyvän mielen tunteen, kun pääsee kiertelemään liikkeitä tai selailemaan verkkokauppoja. Tunne on viimeistelty, kun on aika kiikuttaa kotiin jokin uusi lemppari. Nimenomaan uusi lemppari, koska hetki sitten se oli joku muu hetken houkutus. Kuluu muutamia kuukausia ja monet ”uudet lempparit” ovat päätyneet kirppiskasaa kasvattamaan.

Tykkään yhä silloin tällöin selailla verkkokauppoja tai kierrellä liikkeissä. Harvemmin kuitenkaan enää kotiutan mitään ellen ole sitä etukäteen jo pitkään suunnitellut. Lipsahduksiakin on tapahtunut, mutta koko ajan vähemmän. Yritän siis parhaani mukaan suoriutua missiossani olla fiksu kuluttaja. Mikä mua kuitenkin motivoi, on se, että kun ostoslistalla olevaa tuotetta on saanut makustella hetken aikaa, äsken esille tuomani hyvän mielen tunne on moninkertainen! Käyttöikä tuotteella on myös pidempi, sillä kyse ei ole hetken mielijohteesta vaan aidosti pohditusta ostopäätöksestä. Jos ostan harvemmin, voin myös todennäköisemmin käyttää jonkin verran enemmän rahaa tuotteen parempiin materiaaleihin tai miellyttävämpään ulkonäköön.

Aiemmin tekemäni heräteostokset, JA NIIHIN KULUNUT RAHA, hirvittävät. Olen kuitenkin antanut itselleni anteeksi, mutta luvannut, että nykyään käytän enemmän aikaa ostopäätösteni pohtimiseen.

DOPAMIINI KOUKUTTAA

Miksi olin koukussa shoppailuun ja miksi myös monet muut tekevät harkitsemattomia heräteostoksia? Riippuvuuksia tähdittää välittäjäaine dopamiini. Se on yhteydessä mielihyvään ja motivoi toimimaan. Kun näin silmää tai muuta aistia miellyttävän tuotteen, sen ostamisella sain aikaan itselleni nopeaa mielihyvän tunnetta. Miksi hain mielihyvän tunnetta? Siksi, koska se on luonnollista. Lisäksi, jos elämässä on vastoinkäymisiä, saattaa nopeaa mielihyvää tavoitella vielä aktiivisemmin. Siksi ihmiseltä vaaditaan tietoista päätöksentekoa siinä, mitä ostaa ja mitä ei. Aiemmin mainitsemani ostoslista toimii tässä hyvin. Sen avulla voin helposti kategorisoida, mitä olen halunnut jo pitkään ja mitä mieleni himoilee vain tässä hetkessä. Myös tarjouspommitukset houkuttelevat, sillä ihmiset pelkäävät menettävänsä jotain. Tässäkin ostoslista toimii. Iloitse, jos ostoslistan asia on tarjouksessa, mutta älä osta tarjouksesta turhaan. Turhissa tarjouksissa et säästä, vaan menetät.

SAATAT MIETTIÄ, MITÄ VÄLIÄ, VAIKKA OSTOPÄÄTÖKSIÄ EI POHDI SEN TARKEMMIN

Ainakin seuraavilla oli väliä itselleni, kun muutin toimintatapojani.

A) Säästän rahaa ja voin käyttää sen johonkin merkityksellisempään.

B) Säästän luontoa, kun en koko ajan kuluta lisää + vaatteen käyttöikä pitenee, kun panostan parempiin materiaaleihin.

C) Hallitsen elämääni ja mielijohteitani – päätän siis itse, mitä oikeasti haluan ostaa.

Merkityksellinen kohde rahalle on sinun päätettävissäsi. Itse käytän heräteostosten sijasta rahan mieluummin hyvään ruokaan, sijoittamiseen tai johonkin isompaan säästökohteeseen, kuten matkaan. Materiaaleista esimerkiksi polyesteri ja akryyli nukkaantuvat melko äkkiä ja kohta niitä ei enää viitsi pukea yllensä. Siksi nykyään tarkistan pesulaput aina, vaikka vaate näyttäisi kuinka kivalta. Tiedän myös kokemuksesta, että väärän värinen, kokoinen tai mallinen heräteostos harmittaa. Olen monta kertaa joutunut ahdistuneena pohtimaan, mikä ihme sai aikaan ostopäätöksen. Omaa opiskelijan taloutta on huomattavasti helpompi ylläpitää, kun kuluttaa rahansa asioihin, joita on jo hetken tullut pohtineeksi.

5 VINKKIÄ, JOTKA VOIVAT AUTTAA HERÄTEOSTOSTEN KARSIMISESSA

  1. Pohdi omaa tyyliäsi – mitkä ovat 4 lempiväriäsi ja 2 käytetyintä yläosaa / alaosaa / kenkäparia / laukkua / korua tai muuta asustetta? Tämän avulla voit muodostaa kuvaa siitä, millaisia vaatteita kannattaa ostaa ja millaiset jäävät kaapin pohjalle.
  2. Lopeta liikkeiden seuraaminen somessa ja poistu turhilta sähköpostilistoilta – kun et näe, et pysty edes harkitsemaan. 🙂
  3. Vältä ostoskeskuksia ja verkkokauppoja tylsyyden iskiessä – Erittäin suuri heräteostosvaara.
  4. Ylläpidä aiemmin mainittua ostoslistaa. Näin ei tarvitse myöskään tuntea huonoa omatuntoa, jos ostat jotain. Hox! Ostoslista pätee myös kirppareilla.
  5. Opettele arvostamaan rahaasi, älä syydä sitä mihin sattuu. Mieti 3 asiaa, joita arvostat enemmän kuin heräteostoksia. Käytä rahaa mielummin niihin.

Mä en tekstillä halua tuomita ketään, vaan auttaa, jos teillä on  samanlaisia ajatuksia, mitä mulla on ollut. Heräteostokset alkoivat ahdistaa, joten halusin muuttaa toimintaani. Nyt olen ylpeä siitä, kuinka oon muuttanut omaa shoppailukäyttäytymistä. Mun lempikauppa oli ennen eräs ketjuliike, jota seurasin myös aktiivisesti somessa. Sen jälkeen, kun pohdin millaista tyyliä etsin ja millaisia materiaaleja haluan vaatekaappiini, en enää ajatellut, että kyseinen kauppa on lempikauppani. Olin jostain syystä vain elänyt tässä ajatuksessa ja tunnollisesti aina ostanut jotain uutta, kun kiva tuote pompsahti IG-feediin. Kävelin eräs päivä ohi liikkeestä ja hymähdin, kun totesin, että en ollut käynyt siellä melkein puoleen vuoteen.

Katariina

tyo-ja-raha ostokset raha opiskelu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *