5 vinkkiä lisätienesteihin | Opiskelijan taloudessa

Viime viikolla kerroin mun säästötavoitteista ja lupasin paljastaa, mistä mä opiskelijana kerään mun säästöihin menevät tulot. Muista, että kerron omasta elämästäni ja kaikki vinkit eivät toimi tai ole mahdollisia kaikille. Varsinkaan silloin, jos et käytä elämisen apuna opintolainaa. Pyrin kuitenkin siihen, että blogini inspiroisi ja herättäisi innon pohtia omia mahdollisuuksia, joita omassa arjessa saattaisi voida toteuttaa. 🙂

Säästän kolmeen kohteeseen – turvatilille eli tavalliselle säästötilille, ASP-tilille sekä rahastoihin. Tämän postauksen vinkit omalla kohdallani käsittelevät turvatilille sekä rahastoihin säästämistä, sillä ASP-tilin 50 € lähtee joka kuukausi opintolainasta. Ajattelen, että jos en ottaisi sitä heti aluksi, käyttäisin sen esimerkiksi kahteen ylimääräiseen ravintolakertaan. Tiedän kuitenkin, että pärjään ilman niitä, sillä olemassa olevasta budjetistakin on mahdollista käydä silloin tällöin syömässä ulkona.

Muistathan siis sen, että säästäminen tässä elämäntilanteessa onnistuu, koska kustannan opiskelijaelämäni pääosin opintotuella, asumistuella sekä opintolainalla. Satunnaiset palkkatulot pystyn tästä syystä usein laittamaan suoraan säästöön. Budjetoin jokaiselle kuukaudelle opintolainaa maksimin eli 650 €, ja se hieman vaihtelee, kuinka paljon tarvitsen siitä elämää kattamaan. Jos budjetoidusta summasta jää ylimääräistä, ohjaan sen johonkin säästökohteeseen, yleensä 15-50 € rahastosäästämiseen.

Saattaa tuntua hassulta, että joku säästää lainasta. Minun kuitenkin on pakko nostaa opintolainaa elämiseen, vaikka kaikkea en joka kuukausi käytäkään. Miksi en siis säästäisi ylimääräisestä osasta tulevaisuuttani varten? Olen päättänyt laittaa lainasta 50-100 € säästöön, kun joku toinen käyttää sen johonkin muuhun elämänsä osa-alueeseen. Tiedostan kyllä sen, että joillain summa menee täysin elämiseen, mutta usein on paljon kiinni myös valinnoista. Minua ei harmita nostaa opintolainaa, koska tulen saamaan opintolainahyvityksen ja uskon työllistyväni hyvin, jotta lainan takaisinmaksu ei vahingoita tulevaisuuden talouttani.

IMG_8913.jpeg

Merkkaan aina ylös, mistä summa on peräisin, kun siirrän rahaa säästötilille. Tarkastelin merkintöjä siitä lähtien, kun aloitin aktiivisen säästämisen. Kaikki eivät ole suuria summia, mutta mielummin ohjaan pienenkin summan säästöön kuin tuhkana tuuleen. 

5 LISÄTIENESTIÄ, JOTKA USEIN OHJAAN SUORAAN SÄÄSTÖTILILLE 

1. PALKKA

Olen noin vuoden ollut Staffpointin palkkalistoilla keikkatyöläisenä mm. aulapalvelussa ja tarjoilijana. Lisäksi olen tehnyt promofirmoissa keikkoja, mutta ne olen nyt jättänyt muiden hommien tieltä, ja koska koin ne hyvinvoinnin kannalta turhan raskaiksi. Keikkatyö on opiskelijalle hyvä vaihtoehto, koska voit ottaa vuoroja silloin kun sinulle sopii. Jos opinnoissa on kiire, voi hyvällä omalla tunnolla ilmoittaa, että ei ole nyt käytettävissä.

Se, että kerkeää tekemään parikin vuoroa kuussa näkyy jo kivana bonuksena tilillä!

2. KIRPPISTELYT

Mulla on tapana siivota vaatekaappia tasaisin väliajoin. Kun kirppiskassi kasvaa, kuvaan tuotteet ja laitan ne myyntiin. Olen myynyt FB-kirppareilla, Zadaa-appissa ja fyysisellä kirpparilla. Facebookissa saa parhaimman tuoton, kun vain jaksaa myydä ja handlaa tietyn kärsivällisyyden. Zadaassa kannattaa myydä vain kalliimpia ja laadukkaita tuotteita, sillä tuotteen hinnasta lähtee tietty prosentti pois. Kirpparille vienti on helppoa, mutta sieltä saa ehkä pienimmän tuoton. Enemmän duunia = enemmän rahulia, ihan ymmärrettävää.

Tavoite toki on, että kirppistelyä ei tarvitsisi harrastaa, kun vaatekaappi on sopivan yksinkertainen ja ajaton. Omalla kohdallani kirppistelyn kun yleensä aiheuttaa kyllästyminen tai materiaali, joka ei enää miellytä. Siihen asti satunnaisin väliajoin ihan mielelläni myyn turhaa kamaa ja käytän siihen hetken aikaa. Kun suurimman osan on saanut myytyä, on kolikoista ja seteleistä usein kertynyt jo kiva summa, jonka voi siirtää säästötilille.

Pari kuukautta ennen muuttoa kirppistelin ahkerasti ja tienasin melkein 700 euroa. Toki myin huonekalujakin, sillä muutin pienempään asuntoon.  Olisinpa tuolloin ollut jo säästöorientoitunut!

3. LAHJARAHAT

Silloin tällöin, jos on onnekas, saattaa saada lahjaksi rahaa. Nykyään, jos näin käy, laitan rahan säästöön, enkä ryntää heräteshoppailemaan. Mm. ylppärirahat olisi allekirjoittanut voinut käyttää hieman järkevämmin…

4. S-BONUS

Tykkään keskittää ostokseni S-ryhmälle, sillä on kiva saada bonusta tilille joka kuukausi. Myönnän olevani bonushaukka ja harmistun, jos missaan mahdollisuuden bonusostoon. 😀 Ärsyttää kamalasti, jos pitää käydä kaupassa ja matkalle osuu toisen ketjun kauppa, enkä kuitenkaan jaksa kiertää S-ryhmälle. Muut kaupat ovat usein sitä paitsi paljon kalliimpia ja suuremmat ruokaostokset kerryttävät kivasti bonussaldoa. Bonusta tulee tässä elämäntilanteessa yleensä 3-12 € maksutapaetuineen.

5. PULLORAHAT

Jos kotiisi kertyy pulloja, miksi et veisi suurempaa satsia kerralla ja siirtäisi summaa sitten säästötilille. 🙂

Lisäksi esimerkiksi veronpalautukset ovat kiva vuosittainen potti säästötiliä ajatellen. Toki kaikkea ei tarvitse säästää, jos on hankintalistalla jotain tärkeää tai ei ole pitkään aikaan hemmotellut itseään. 🙂

Millaisia lisätuloja teillä on? Onko turhaa säästää pikkusummia vai uskotteko niiden kerääntyvän?

Ps. Seuraathan jo Instagramissa: katariinalehtiniemi_blogi

Tsempit säästämiseen! 

Katariina

tyo-ja-raha tyo raha opiskelu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *