5 vinkkiä säästöjen hallintaan | Opiskelijan taloudessa

Oletko huomannut, että opintojen aloitus todella tuntuu pankkitilillä? Etkä edes tiedä, miten ihmeessä noin paljon? Kun on kyseessä suuri ja tuntematon elämänvaihe, ensimmäinen opiskeluvuosi on monelta kantilta opettelua. Näin myös rahankäytön näkökulmasta. Siksi ei ole syytä olla itselleen liian ankara, mutta ehkä tiedostaa ja miettiä, millainen rahankäyttö tuntuu itsestä hyvältä. Jos raha menee tietoisesti sinne, mihin todella sen haluat menevän, ongelmaa tuskin on. Mieti kuitenkin, uskallatko käydä läpi kulutustasi vai pyritkö uskottelemaan, että ongelmaa ei ole. 

Monella on kertynyt säästöjä tai aikeissa on ottaa opintolainaa. Silloin voi tuntua siltä, että rahaa on myös mitä kuluttaa. Näin onkin, kunnes ei enää ole. Ainakaan niillä, jotka eivät millään tavalla tarkastele pankkitiliensä saldoja ja niiden menoeriä kokonaisuuksina. Seuraavaksi kerron (ehkä hieman punastellen), miten mä kantapään kautta opin, että säästötilin saldo ei itsestään pysy tonnin paremmalla puolen.

opiskelijan_talous_1.jpeg

Säästötkin loppuvat joskus

Sain jossain vaiheessa täysi-ikäistyttyäni ihan hyvän summan säästötililtä käyttööni. Oli mukavaa, että rahaa oli, sillä se mahdollisti monia mukavia asioita muun muassa välivuoden aikana. Paljon siitä meni silloin myös tavalliseen elämiseen, sillä jättäydyin töistä lukeakseni pääsykokeisiin. Minulla oli suuret suunnitelmat, kuinka laitan osan säästöistä muualle kuin tavalliselle säästötilille, jotta raha ei olisi niin helposti käytettävissäni. Silloin minua ei vielä oikein kiinnostanut sijoittaminen tai suuremmin säästäminenkään, koska en ymmärtänyt kyseisistä asioista. En myöskään tullut ajatelleeksi esimerkiksi ASP-tiliä.

Aika kului ja raha pysyi samassa pankissa sekä samalla säästötilillä päivittäisen käyttötilini vieressä. Verkkopankissa oli mukavan helppoa tehdä ”omia siirtoja” näiden tilien välillä. Muistan, että pyrin jollain tavalla säännöstelemään siirtoja, mutta ei se kovin tehokasta ollut. En uskonut kyseisen rahan koskaan loppuvan, koska tein ”vain pieniä” siirtoja. Nämä pienet siirrot ovatkin aika vaarallisia, ellet suunnittele esimerkiksi seuraavassa kuussa maksavasi niitä takaisin säästötilille. Tai lisääväsi sinne rahaa, jos ylimääräistä jostain sattuu tulemaan!

Pääsin kouluun. Säästötilillä oli vielä kiva summa, jotta muutto ja takuuvuokra saataisiin hoidettua ongelmitta. Ne nimittäin vievät hurjasti rahaa. Ainakin, jos kipaiset IKEAn kautta ja sisustat uuden kodin uudella tavaralla lattiasta kattoon. No en ihan näin tehnyt, mutta kyllä kotiin upposi rahaa. Toki halusin, että saan kodista viihtyisän (kodista saa siis hyvällä omallatunnolla tehdä viihtyisän, koska se on sinun paikkasi olla ja rentoutua!), mutta varmasti olisin selvinnyt vähemmälläkin. Kuitenkin, muuton ja muutaman opiskelukuukauden jälkeen ei säästötilillä enää hirveästi huudeltu. 

Opintolaina ei riitä loputtomiin

Kun säästöt loppuvat, ollaan opintolainan armoilla. On ihanteellista, jos opintolainaa pystyy käyttämään siten, että sillä on esimerkiksi varaa matkustella. Monella kuitenkaan näin ei ole, vaan opintolaina menee tukien kanssa suoraan elämiseen. Toki tukien lisäksi 650 € kuussa on hyvä summa, josta saa säästöönkin, kun tekee ”hyviä” arjen valintoja. Joskus (varsinkin ensimmäisenä opiskeluvuotena) tämä 650 € ei riitä alkuunkaan, koska ei ole mitään käsitystä siitä, kuinka monissa opiskelijabileissä ramppaa, kuinka paljon shoppailee tai kuinka monesti syö ulkona. Lisäksi yhtäkkiä saattaa tulla joitain yllättäviä suuria kuluja, joihin pitää pystyä reagoimaan nopeasti. Tässä nopea oppi siitä, kuinka kuuhun budjetoitun lainan saa äkkiä häviämään. 🙂

Opintolaina on siitä hyvä, että se tulee lukukaudeksi kerrallaan. Siinä on siis liukumavaraa, jos toisessa kuussa tarvitsee enemmän kuin toisessa. Nykyään itse kuitenkin pidän siitä huolen, että nämä tulevalta kuulta ”lainatut” summat ovat sentilleen muistissa, jotta ne voidaan myös seuraavassa kuussa maksaa lainatilille takaisin. Jos joulukuun elämiseen budjetoidusta lainasta on joulukuun ensimmäisenä päivänä jäljellä enää vain ajatus, ei välttämättä ihan hirveästi naurata odotella kevätlukukauden uutta lainaerää. Myös kesäkuukausia on hyvä pohtia, jos töitä ei ole heti tarjolla.

Opintolainan erissä kyse on suurista summista, joten muista laittaa ne johonkin turvalliseen paikkaan odottamaan. Mieluiten sellaiselle tilille, jota et välttämättä näe ihan joka päivä. Poissa silmistä, poissa mielestä!

Muistilista

  1. Mieti, uskallatko käydä läpi kulutuksesi kohteet
  2. Jos sinulla on rahaa, jota et tarvitse elämiseen, säilö ne johonkin muualle kuin tavalliselle pankkitilille (esim. ASP-tilille)
  3. Maksa tilien väliset pienetkin siirrot takaisin
  4. Huolehdi, että opintolainaa riittää tavalliseen elämiseen
  5. Säilö opintolaina erilliselle tilille

Onko sinulle tapahtunut samanlaisia kömmähdyksiä rahankäytön suhteen? Mitä ajatuksia ne herättivät?

Katariina

tyo-ja-raha raha opiskelu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *