6 asiaa rahasta, jotka olen ymmärtänyt | Opiskelijan taloudessa

Vihdoinkin ensimmäisen Opiskelijan taloudessa -postaussarjan osan pariin! Sarjassa tulen pohtimaan rahankäyttöä omasta opiskelijan näkökulmastani ja jakamaan itse hyviksi kokemiani vinkkejä rahankäytön hallintaan ja säästämiseen liittyen. Säästäminen saattaa kuulostaa tylsältä, mutta varo vaan, siitä voi tulla nopeasti melko koukuttavaakin! Alla kerron, mitä olen ymmärtänyt viimeisen puolen vuoden aikana rahaan liittyen.

Tulen postaussarjassani kirjoittamaan muun muassa lisätienestien kerryttämisestä opiskelun ohella, suhtautumisesta materiaan, aina paljon puhututtavasta opintolainan nostamisesta, opiskelijana sijoittamisesta, ja siitä, miten motivoin itseäni säästämään. Seuraava postaus tulee käsittelemään taloudellisesta näkökulmasta sitä, miten ensimmäinen opiskelijavuoteni erosi tämän hetkisestä.

Suosittelen vastaanottamaan tietoa näistä asioista avoimin mielin, vaikka nyt tuntuisikin siltä, että asia ei kiinnosta pätkääkään. On niin monta syytä sille, miksi meidän kannattaa kiinnittää huomiota omaan kulutukseen ja siihen, että säästössä on rahaa.

Nyt on mainio hetki aloittaa, jos et vielä ole aloittanut! Vaikket aloittaisikaan heti, on kuitenkin hyvä aika alkaa makustelemaan asioita. Halu säästämiseen saattaa puskea läpi vielä itsestäänkin.

IMG_3123.jpeg

Mutta minkä takia minä yhtäkkiä haluan kirjoittaa näistä asioista ja miksi raha kiinnostaa? Vielähän vuosi sitten säästäminen tuntui pakolliselta pahalta, joka pitäisi aloittaa varmaankin piakkoin. Puhumattakaan siitä, että opintolainaa olisi miettinyt hiukan toisella tavalla kuin mahdollisuutena ostaa uusi hieno takki. Joka toinen kuukausi.

Tutustuin täällä Lilyn sivustolla kirjoittavaan Julia Thurénin Juliaihminen-blogiin, koska kuulin, että hänen blogiaan on hauska lukea. Sitä se todella oli ja yhtäkkiä naureskelin aamukahvin äärellä blogipostauksille, jotka kertoivat arvo-osuustileistä ja siitä, miten säästää kymppitonni vuodessa. Sain Julian blogista myös rohkaisua siihen, että säästäminen kannattaa aloittaa heti, vaikka siihen ei vielä suuria summia pystyisikään käyttämään.

Mielenkiintoni heräsi ja aloin tutustumaan aiheeseen myös kirjojen ja podcastien merkeissä. Podcastit on ihan huippuja, sillä voit kuunnella niitä samalla, kun teet muita hommia. Silloin kotityötkin tuntuvat helpommilta, kun saa samalla hyödyllistä ja inspiroivaa sisältöä elämään.

Haluan, että minulla on rahan suhteen turvallinen olo, jos jotain yhtäkkiä sattuu. Minua motivoi myös tulevaisuuden suuremmat hankinnat sekä mahdollisesti matkustelu opintojen aikana, johon tähän saakka ei vain ole ollut varaa. En usko, että raha suoraan tuo onnea. Uskon kuitenkin, että vakaa taloudellinen tilanne säästää monilta harmituksilta ja näin ylläpitää hyvinvointia. 

6 ASIAA LIITTYEN RAHAAN, JOTKA OLEN YMMÄRTÄNYT VAJAAN PUOLEN VUODEN AIKANA

  1. Kuukausisäästäminen opiskelijana on mahdollista, ainakin jos laina on tukemassa taloutta – valintoja valintoja…
  2. Sijoittaminen onnistuu vain 15 eurolla kuukaudessa
  3. Seuraamalla suorite suoritteelta omaa kulutusta tajuaa, mihin ei oikeasti edes halua käyttää rahaa
  4. Pienistä satunnaisista summista (vaikka S-bonus, pullojen palautus tai kaksikymppiset sukulaisilta) kertyy nopeasti suuria summia
  5. Kun hallitsen taloutta eikä talous minua, kokonaishyvinvointini paranee
  6. Harkittu ja haluttu hankinta ilahduttaa enemmän ja pidempään verrattuna siihen, että kuluttaa, koska sillä hetkellä on mitä kuluttaa

Näistäpä tarkemmin tulevissa postauksissa!

Oletko sinä tavoitteellinen rahan ja hankintojen suhteen vai ilahduttaako hetkessä eläminen enemmän? 

Katariina

hyvinvointi mieli raha
Kommentit (2)
  1. Korkoa korolle -efekti, säästäminen ja sijoittaminen ovat kyllä huippu-juttuja jo opiskeluaikana. Opintolaina on kuitenkin todella edullista lainaa, joten sen avulla on mahdollista opiskeluaikana myös sijoittaa. Sijoittamiseen ei välttämättä tarvita isoja summia, toki laskureiden avulla voi hahmotella sitä, miten alkupääoma vaikuttaa säästösummiin ja rahan kertymiseen. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa säästäminen.

    1. Aivan totta! Monet eivät tule ajatelleeksikaan asiaa, koska sijoittaminen käsitteenä kuulostaa isolta ja pelottavalta. Siitä ei myöskään liikaa tietoa ole ollut tarjolla. Toivonkin, että voin tuoda oman osani siihen, että opiskelijat tiedostavat mahdollisuutensa tällä saralla ja heillä herää mielenkiinto oppia aiheesta lisää. 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *