6 käytännöllistä joululahjaa opiskelijalle | Opiskelijan taloudessa

Joulun alla voi olla mahdollisuus saada avustusta pitkään toivottuun hankintaan tai elämykseen. Tälläinen kokonaan itse hankittuna saattaisi olla liian suuri siivu omasta budjetista. Usein päädytään antamaan lahjaksi rahaa, jos ei ole tarkempaa tietoa lahjansaajan mieltymyksistä. Jos konkreettisen rahan antaminen lahjana ei kuulosta mieluisalta, on olemassa joitain useimpia opiskelijoita miellyttäviä lahjoja, mitkä lähes varmasti pääsevät käyttöön. Olen koonnut alas muutamia sellaisia sekä huomioinut erilaiset budjetit lahjojen antamisessa. 

joululahja_opiskelijalle_2.JPG

Lahjoja ei kannata ostaa vain ostamisen ilosta. Yllättäminen on mukavaa, mutta mieluisasta kaukana, jos lahjat ovat ”turhia”. Usein joulupaketteihin eksyy pienempiä hankintoja, kuten pyjamia ja suklaata, joiden hinnat yhteen laskettuna voisivat kattaa paljon mieluisamman suuremman hankinnan. Tätä kannattaa pohtia, vaikka uusi pyjama onkin yleensä mukava yllätys!

Seuraavaksi luettelen muutaman lahjaidean, jotka varmasti ilahduttavat opiskelijan arkea. Mukana on suurempia hankintoja, joiden kohdalla tulee pohtia lahjansaajan tarvetta kyseiselle hankinnalle kyseisellä hetkellä. Suurin osa vinkkaamistani ideoista on sellaisia, joiden arvoa voi säädellä oman varallisuutensa perusteella. 

joululahja_opiskelijalle.JPG

KÄYTÄNNÖLLISIÄ LAHJOJA OPISKELIJALLE

1. Läppäri / puhelin

Läppäri on mielestäni opiskelijan tärkein työkalu, vaikka jotkut yliopistossa sanovatkin pärjäävänsä muistiinpanovälineillä tai kirjaston pöytäkoneilla. Itse ainakin olen niin riippuvainen läppäristä, etten voisi kuvitella, että tietokoneen käyttö olisi sidottu vain johonkin tiettyyn paikkaan. Jos läppäri on muuttunut epävarmaksi tai käyttökelvottomaksi, on opiskelijalle varmasti iloinen yllätys saada toimiva tilalle.

Sama pätee puhelimeen. Toki olisi hyvä keskustella lahjansaajan kanssa ennen ostamista, sillä hän tietää, millaisia vaatimuksia tarvitsee laitteisiinsa. Hyviä joululahjoja ovat sellaiset, jotka lahjansaaja hankkisi itsekin tarpeeseen. Toki myös puhelimen tai läppärin hankintaan voi osallistua vain joltain osin, sillä ne ovat melko kalliita. Pienikin avustus on suuri apu opiskelijalle, jos jomman kumman uusiminen on välttämätöntä!

2. Matkakassa

Opiskelijabudjettiin ei aina mahdu matkustelu, joten matkakassan kerryttäminen on monelle mieluisa yllätys. Matkakassaan voit osallistua haluamallasi summalla tai matkan osa-alueella.

3. Leffaliput

Vaikka lahja kuulostaisikin tylsältä, monet opiskelijat käyvät mielellään elokuvissa. Tänä päivänä yksi erillinen lippu maksaa jopa 15 €, eikä näin ole enää mikään pieni summa. Elokuvalippuja voi käyttää myös yhdessä, jolloin annat lahjaksi myös omaa aikaasi.

4. S-ryhmän lahjakortti

Opiskelija voi hyödyntää lahjakorttia ruokaostoksiin, ravintolaan tai itselle mieluisaan tarpeelliseen hankintaan. Voit ladata kortille arvoa sen verran, mikä itsellesi tuntuu sopivalta. Kaiken suuruiset lahjakortit ilahduttavat varmasti, sillä pienikin summa on suuri apu opiskelijabudjetilla elävälle. 

5. Wolt-krediitit

Wolt on ruoan kotiinkuljetuspalvelu ja ainakin meidän opiskelijoiden kesken erittäin suosittu juttu. Joskus kiireen keskellä, laiskuuden iskiessä tai opiskelijarientojen jälkeisinä päivinä on Wolt luksusta! Wolt-krediittejä voi ladata lahjakortille 10-500 € edestä, ja lupaan, että lahja ei mene hukkaan. Varmistathan kuitenkin, että Wolt toimii lahjansaajan kotipaikkakunnalla.

6. Nordnet-lahjakortti 

How cool is this?! Jos tiedät, että lahjansaaja on innokas osakesijoittaja tai kuukausisäästäjä, on tämä varma valinta. Vaihtoehtoina on rahan (lahjakortti) tai arvopapereiden (lahjakirja) lahjoittaminen. Lahjakortin summan voi itse päättää ja muokata tulostettavaan lahjakorttiin. 

Jos hankit lahjoja, muista pitää fokus lahjansaajassa. Mistä hän pitää (myös nykyään) tai mitä hän tarvitsee (myös omasta mielestään)?

Lue postaus joulunajan kiitollisuudesta täältä.

Mikä ideoista oli sun lemppari? Ihanaa joulun odotusta!

Katariina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *