Huolet ja pelot koskien opintojen aloittamista

Enää pari viikkoa yliopiston alkuun ja me ollaan tutorfrendien kanssa suunniteltu vaikka ja mitä uusia opiskelijoita varten! Aloitettiin lähtölaskenta ensimmäiseen päivään fuksiryhmässämme keksimällä jokaiselle päivälle uusi heille suunnattu kysymys. Tuli mun vuoro ja kysyin fukseilta, mikä heitä jännittää eniten tulevassa syksyssä.

Tästä inspiroituneena päätin kirjoittaa kokonaisen postauksen aiheeseen liittyen. Olen huomannut, että fuksien mieli vaeltaa vikkelää ja monen monta huolen aihetta on pistänyt päitä pyörälle! Tarkoitukseni onkin ehkä lieventää paniikkia ja kehottaa uskomaan siihen, että kaikki kyllä tulee selviämään. 🙂

IMG_4060.jpg

Suurimmaksi huolta aiheuttavaksi teemaksi on noussut opintojen hallinta.

Olisi kummallista, jos tämä ei mietityttäisi, sillä monelle yliopisto opiskelupaikkana on aivan uusi tuttavuus. Toki monella mietityttää myös se, miten pystyy yhdistämään opinnot perheen tai työn kanssa. Ja niillä, jotka ei vielä siihen vaiheeseen elämässään ole edennyt, voi mietityttää se, miten yhdistää opinnot (villin) opiskelijaelämän kanssa…

Se, mitä aina toitotan on vastaus tähänkin. Ajanhallinta. Hanki kalenteri ja kirjaa ylös kaikki aikaa vievät asiat. Milloin sinulla on luentoja, milloin itsenäistä opiskelua, milloin töitä, milloin näet ystävää tai olet perheen kanssa, milloin tanssit opiskelijabileissä tai milloin sinulla on jokin muu tapahtuma? Ja mikä tärkeintä, kirjaa ylös milloin sinulla on vapaapäivä kaikesta suunnitellusta.

Älä myöskään ota liikaa kursseja, sillä ei ole pakko. Suositellussa määrässäkin riittää hommaa.

Joskus kurssit eivät maistu ja kaikki muu kiinnostaa enemmän. Deadlinen lähestyessä on kuitenkin vain saatava itsensä toimimaan. Tähän auttaa, kun menet ympäristöön, jossa muutkin ovat työn touhussa. Yleensä kun saat aloitettua, loppu hoituu huomattavasti helpommin. Täytyy vain muistaa aloittaa. (Avuksi on myös se, jos tottelet edellistä kohtaa!)

Priorisoi asioita ja mieti, mitä elämäsi sisältää. Uusi elämänvaihe voi tuoda useampia uusia ja kivoilta kuulostavia asioita eteen, joihin ehkä haluaisit ottaa osaa. Mieti kuitenkin, mistä elämäsi koostuu ja voiko siihen lisätä kaikkia palikoita (ainakaan kerralla!) ilman, että hyvinvointisi kärsii. Esimerkiksi jos mietit ainejärjestötoimintaa, siihen ei ole kiire. Toki se on mahdollista ensimmäisenä vuonna, mutta niin myös tulevina vuosina. Jos jo nyt koet kalenterisi täyttyvän tiuhaan tahtiin, ei kannata pakottaa! Nautit toiminnasta varmasti enemmän, kun sen aika on sopiva.

On myös ok jättää menemättä tapahtumiin, vaikka kaikki kaverit menisivät. Kuuntele itseäsi ja jaksamistasi. (Vastaus myös huoleen ”Escin hallinta” = Escape = Jyväskylän opiskelijabileiden kantapaikka)

IMG_5259.jpg

Muita mietityttäviä teemoja olivat uudet ihmiset, rahankäyttö ja muutto. 

Nämä teemat liittyvät hienosti myös toisiinsa: uudet ihmiset muuttoon ja muutto rahankäyttöön. Rahankäytöstä minulla on tulossa useampia postauksia syksyn aikana, joten niiden tiimoilta kannattaa pysyä kuulolla!

Muutto on aina iso juttu, joko positiivisessa tai negatiivisessa mielessä. Itse odotin muuttoa pääosin innolla, sillä oli ihanaa aloittaa alusta uudessa kaupungissa ja lähteä luomaan omaa tulevaisuutta. Ymmärrän kuitenkin myös sen, miksi muutto aiheuttaa ahdistusta ja ikävää. Monesti oma kumppani tai perhe jää vanhalle paikkakunnalle, jolloin pitää opetella hoitamaan ihmissuhteita etäältä. Niitä kun ei noin vain voi pakata pahvilaatikkoon ja kuljettaa uuteen kotiin. Jos ihmissuhteen haluaa pitää ennallaan, on se varmasti mahdollista, jos molemmat osapuolet tekevät töitä ja ovat valmiita kompromisseihin. Ennallaan pitäminen on kuitenkin aika huono sana, sillä eihän kaikki pysy ennallaan, vaan tapahtuu hurjasti muutoksia. Muutoksien ei silti tarvitse rikkoa mitään. Jos ne rikkovat, haluan ajatella, että niin ei ollut tarkoitettu sillä hetkellä. Muutoksia vastaan ei kannata taistella, vaan niiden kanssa tulee pyrkiä elämään sovussa.

Muuttaminen vie myös rahaa. Varsinkin, jos muutat kaukaa tai lähipiirillä ei ole käytettävissä muuttoon tarvittavia välineitä, kuten pakettiautoa tai peräkärryä. Koita kuitenkin kysellä, josko jostain läheltä olisi mahdollista välineitä lainata. Yksi tärkeä muuttovinkki on se, että hankkiudut turhasta tavarasta eroon jo vanhassa kodissa. Tiedosta, mitä tavaroita haluat viedä ja mitkä edes mahtuvat uuteen asuntoosi. Myymällä turhia tavaroita ja vaatteita kerrytät myös muuttobudjettia. Mä kirppistelin viime kesänä parin kuukauden ajan ahkerasti (vaikka fb-kirpparit vaatiikin välillä hyviä hermoja) ja onnistuin tienaamaan 690 euroa! En meinannut uskoa sitä todeksi, koska olin aina vain tiputellut yhden ja kahden euron kolikoita kirppispurkkiini. Toki sain isompia summia ylimääräisistä huonekaluista, sillä asuin huomattavasti suuremmassa asunnossa. Summa yllätti minut silti aivan täysin. Syksyllä tekemäni IKEA-reissu tuntui kirppisrahojen siivillä erityisen mukavalta ja sain kodista sai tehtyä pienillä hankinnoilla vielä kotoisamman!

IMG_6293.jpg

Opiskelijat ovat onnekkaassa asemassa muuton ja uusien ihmissuhteiden kanssa siltä osalta, että ryhmäytymistä omaan opiskelijaporukkaan järjestetään huolella ja kaikenlaisia tapahtumia on mielin määrin. Samankaltaiset ihmiset löytävät kyllä toisensa! Se ei välttämättä tapahdu ihan heti, mutta ajan kanssa kyllä. Tärkeää on aktiivisesti pyrkiä löytämään ne omat ihmiset. Uusia ihmisiä ei kannata jännittää, sillä opiskelijaporukassa suurin osa on uusia toisilleen. Olit sitten intovertti tai ekstrovertti, niin sulle on paikka! Ryhmäleikeistäkin selviää, kun ottaa oikean asenteen. 😀 Mäkin selvisin, vaikka en hirveästi tykkää! Leikkien tarkoitus on kuitenkin hyvällä mielellä tutustuttaa alkujähmetyksen keskellä.

Ole armollinen itsellesi uuden keskellä. Kaikkea ei heti voi sisäistää ja ajan kanssa käytännöt oppii. Ensimmäisten viikkojen aikana pidetään huolta siitä, että jokaisella on hyvä pohja jatkaa itsenäisesti.

Tsempit!

Katariina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *