Miksi koulussa menestyneen nuoren paha olo ei ole uskottavaa?

Olen jo pitkään miettinyt otsikon kysymystä, mutta blogiin tullut kommentti herätti kirjoittamaan aiheesta.

”Naurettavaa kyllä, hain näihin samoihin ongelmiin apua joskus lukiossa, mutta en ollut tarpeeksi uskottava ongelmainen, kun jaksoin käydä lukiossa joka päivä.”

Paha olo yhdistetään usein siihen, että ihminen lamaantuu ja jättää arjen tehtävät tekemättä. Varsinkin nuorten kohdalla tämä voidaan nähdä poissaoloina tai koulumenestyksen heikentymisenä. Jos henkiset voimavarat eivät ole täydessä iskussa, luultavasti jotain tälläistä on kenen vaan kohdalla havaittavissa. 

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokaisen nuoren paha olo heijastuisi suoraan koulumenestykseen!

Jollekin koulun asettamat tavoitteet voivat olla viimeinen voimavara, millä jaksaa päivästä toiseen.

Kenellä meistä on tarpeeksi hyvät välineet mittaamaan tai arvottamaan jonkun toisen kokemusta pahasta olosta? Ei kenelläkään. Jos ihminen kokee pahaa oloa ja kaipaa tukea, silloin hän on siihen oikeutettu. Varsinkin monelle nuorelle kynnys ja uskallus hakea apua on suuri, joten miksi ihmeessä he tekisivät niin ilman oikeaa syytä? 

Se, että jonkun toisen paha olo näkyy ulkopuolelle paremmin kuin toisen, ei pitäisi olla este toisen tukemiselle. Kokemus pahasta olosta pitäisi riittää. 

Tiedostan kyllä sen, että resurssit eivät riitä kaikkeen.

Ei apua hakevaa silti pidä tyrmätä ja sanoa, että ongelmasi eivät ole tarpeeksi suuria, koska jaksat ilmestyä kouluun. Jokaisella aikuisella, joka työskentelee nuorten kanssa, tulisi olla hetki aikaa pohtia yhdessä erilaisia vaihtoehtoja. Jos koululla ei ole resursseja tarjota apua, ehdota, mistä nuori voisi seuraavaksi yrittää.

Ajatelkaa, kuinka fiksuja tälläiset nuoret ovat. Hehän vain haluavat, että eivät joutuisi siihen pisteeseen, missä menettävät lopullisen toimintakykynsä. Harmillista on se, jos heidät otetaan tosissaan vasta siinä vaiheessa, jota itse pyrkivät ennaltaehkäisemään. 

nuoren_paha_olo.jpeg

Aikuinen. Mieti, mitä sanot. Jos nuori tulee kertomaan pahasta olosta, ota hänet tosissaan. Kun pyyntö tulee nuorelta itseltään, sillä ei ole mitään väliä, miten hän suoriutuu opinnoissaan.

Nuori. Jos avunpyyntösi on tyrmätty aiemmin, uskalla vielä yrittää. On eri tahoja, joista tukea voi saada. Ole myös ylpeä siitä, että sinulla on rohkeutta pyytää apua. 

Katariina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *