5 muuttovinkkiä | Opiskelijan taloudessa

Me muutettiin heinäkuun alussa uuteen kotiin! Mä oon asunut viimeiset kaksi vuotta opiskelijayksiössä, ja tarkoitus oli jonottaa opiskelijakaksioihin, mutta kerettiin löytämään yksityiseltä ihana kaksio kohtuulliseen hintaan. Olin pitkään kovasti sitä mieltä, että haluan hyödyntää opiskelija-asuntojen edut viimeiseen asti, koska niissä vuokraan kuuluu muun muassa sähkö, vesi ja netti. Siis helppo keino säästää asumiskuluissa.

Tämän asunnon vuokra yksityisellä kuitenkin pyörii samoissa hinnoissa kuin opiskelija-asunto olisi tullut maksamaan, joten päädyttiin yksityiseen. Vesimaksu on halpa Jyväskylän veden hintaan suhteutettuna ja netti kuuluu vuokraan. Lisäksi sijainti on täydellinen, ja asunnosta löytyy lasitettu parveke, astianpesukone ja sauna! How cool is that.

Mä oon asunut omillani 16-vuotiaasta saakka, joten oon kerennyt muuttaa useamman kerran. Ajattelin siis jakaa muutamia vinkkejä muuttoon liittyen, joilla mahdollisesti voi säästää rahaa tai jotka muuten vaan on käytännöllisiä. 🙂 Jos sulla siis on muutto tiedossa, pysy mukana! Ja vaikka olisit jo muuttanut, vinkeistä voi olla hyötyä.

KÄYTÄNNÖLLISIÄ MUUTTOVINKKEJÄ, JOILLA VOI SÄÄSTÄÄ RAHAA  

1. POHDI MUUTTOTARPEIDEN HANKKIMISTA

Kaupoissa myydään pahvisia muuttolaatikoita ja kunnon muuttolaatikoita voi vuokrata muuttofirmoilta. Ennen kuin laittaa tälläiseen rahaa, voi miettiä, mitä kotoa jo löytyy. Onko huonekaluja, joiden sisälle saisi pakattua tavaraa? IKEA-kasseja tai muiden kauppojen tukevampia kasseja? Reppuja ja laukkuja? Jätesäkkejä kannattaa hyödyntää myös, koska niitä yleensä tarvitsee muutossa muutenkin. Säästin pakkaustarvikkeita esimerkiksi siinä, kun ujutin ison jätesäkin henkarissa olevien vaatteiden ylle (reikä yläosaan) ja solmin pussin ala-osasta!

Jos tekee isokokoisia hankintoja, ja tietää, että muutto saattaa olla lähivuosina mahdollinen, kannattaa hankinnoista jäävät suuret pahvilaatikot säilyttää ja jemmata ne varastoon muuttoa varten. Mä en hankkinut tähän muuttoon yhtään uutta pakkaustarviketta, vaan hyödynsin juurikin edellä mainittuja asioita. Pehmusteina käytin pyyhkeitä ja lakanoita.

2. TUTUSTU VAKUUMIPUSSEIHIN

Vakuumipusseista hyötyy muuton jälkeenkin esimerkiksi kausivaatteiden säilömisessä. Muutossa ne ovat hyödyksi, koska asiat saa pienempään tilaan! Vakuumipusseja ei välttämättä myöskään tarvitse erikseen pakata, vaan ne voi kuljettaa itsessään paikasta toiseen. Vakuumipussi on siis muovinen pussi (eri kokoja), joka suljetaan tiukasti kiinni ja siitä imetään kaikki ilmat imurilla ulos. Näin esimerkiksi toppavaatteet saa tosi pieneen tilaan kätevästi!

3. MIETI, TUOKO PIKKUTAVARA ILOA VAI VIEKÖ SE ENERGIAA

Ennen muuttoa kannattaa miettiä, mitkä tavarat on itselle tärkeitä ja mitkä vie vain turhaa tilaa. Kotien minimalistinen ilme on yleistynyt ja itse nautin tälläisestä sisustuksesta tosi paljon. Ymmärrän kuitenkin, että kaikille tämä tyyli ei iske, mutta uskon, että siisti koti miellyttää suurimpaa osaa. Siksi välillä on hyvä käydä läpi, viekö joku tavara enemmän energiaa kuin tuo iloa.

Jos pidät minimalistisesta ilmeestä kodissa, ennen muuttoa on todella hyvä mahdollisuus aloittaa minimalistisempi elämä. Mitä huonekaluja tai kodinkoneita tarvitset päivittäin? Mitkä sisustuselementit tuovat iloa ja ilmettä? Itse rakastan viherkasveja, koska ne ovat simppeleitä, mutta tuovat kuitenkin väriä ja lämpöä kotiin. Huomasin omalla kohdallani, että pienet sisustustavarat vievät energiaa, koska ne keräävät paljon pölyä. Asuntoa on muutenkin vaikeaa siivota, jos yhtään väljää tilaa ei ole. Mieti siis, millaisesta ilmeestä kodissa pidät, ja jos kyseessä on minimalistinen ilme, hyödynnä muutto mahdollisuutena karsia turhat pikkutavarat pois!

4. SIIVOA SÄÄNNÖLLISESTI

Olen aina ollut hieman laiska siivooja. Tavarat kyllä pidän järjestyksessä, mutta pintojen hinkkaaminen on ärsyttävää. Asuin  viimeiset kaksi vuotta opiskelija-asunnossa, jonka pintapuhdistusta välillä laiminlöin. Kun muutto lähestyi ja luin muuttosiivouksen vaatimukset, pala nousi kurkkuun. Ne ovat ainakin täällä opiskelija-asunnoissa todella tarkat! Aloitin siivouksen, mutta joitain kohtia oli todella vaikeaa saada tavallisilla välineillä puhtaiksi. Oli siis kutsuttava siivoojaystäväni apuun, koska pelkäsin, että vakuudestani vähennetään siivoojakulut.

Onneksi saatiin kämppä hyvälle mallille, mutta nyt olen todellakin motivoitunut myös pintojen puhdistukseen viikoittain! Enkä tosiaan olisi normaalisti ollut noin paniikissa, mutta vaatimukset kuulostivat todella tarkoilta. Olin myös kuullut, että siivoja oli tilattu näissä tapauksissa melko heppoisista syistä paikalle. Voi olla, että olisin selvinnyt vähemmälläkin, mutta halusin olla lopputuloksesta varma. Viikoittainen siivouspäivä on siis järkevä rutiini, ja onhan siisti koti elämisenkin kannalta paljon mukavampi. 🙂

5. SUUNNITTELE UUDET HANKINNAT TARKASTI

Uuden kodin tuntu on ihana. On luontevaa, että sinne haluaa tehdä joitain uusia hankintoja mahdollisimman pian. Kannattaa kuitenkin suunnitella ne asiat, jotka ovat oikeasti tärkeitä omalla ostoslistalla. Näin välttyy hutiostoksilta ja pysyy budjetissa. Jos rahatilanne ei ole suopea eikä säästötili tarpeeksi suuri, kannattaa malttaa ja säännöstellä ostokset eri ajankohdille. Me hankittiin muutama päivä sitten viherkasvit, jotka täydensivät kodin ihanasti. Hankintalistalla on vielä työpöytä, mutta säästämme siihen vielä jonkin aikaa, koska pärjäämme hetken ilman sitäkin!

Onko sulla muutto tiedossa ja jos on, mihin kaupunkiin? 🙂 Tsemppiä muuttoihin ja tuleviin opintoihin!

Muut #opiskelijantaloudessa -postaukset

Katariina

tyo-ja-raha raha opiskelu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *