Ostatko tunteeseen vai tarpeeseen? | Opiskelijan taloudessa

Black Fridaysta inspiroituneena ajattelin puhua hieman kuluttamisesta. Tarkemmin turhasta sellaisesta, ja siitä, millaisilla ratkaisuilla et halua rahoittaa kulutustasi. Toivottavasti tekstin lukemisen jälkeen jokainen jäisi pohtimaan, mitkä ovat omat syyt ostaa. Onko shoppailuun syynä oikea tarve vai onko se hetkellisen hyvän olon lähde?

MIKÄ BLACK FRIDAY?

Kyseessä on jokunen vuosi sitten Suomeenkin rantautunut kulutuksen juhlapäivä tai jopa -viikko, kun kaupat ovat täynnä ale-merkintöjä. Se, onko hinnat edes niin paljon alhaisempia kuin yleensä, on taas toinen asia. Tämän takia kannattaakin olla tarkkana, kun mietit ostopäätöstä. Toki joitain, varsinkin isompia hankintoja, saa huomattavasti alempaan hintaan, mutta näidenkin kohdalla tulisi miettiä, oliko minun tarkoitus hankkia tämä ennen kuin näin ale-merkinnän? Jos ei, luultavasti pärjäät ilmankin!

OPISKELUKAVERINI PAULA TOTESI BLACK FRIDAYNA INSTAGRAMISSAAN HIENOSTI:

”Black Friday on siitä hankala juttu, että esimerkiksi monella opiskelijalla on tilanne, että kauan toivottu ja tarvittu läppäri, puhelin tai sänky ostetaan hyvästä alennuksesta tai ei ollenkaan. Mun tarkoitus ei ainakaan ole syyllistää niitä, ketkä ostaa tänään pitkään harkitun ostoksen. Tänään olisi kuitenkin tärkeää välttää hysteeristä heräteshoppailua ja lähteä pohtimaan omia kulutustottumuksia.” 

Tuo kiteyttää ajatukseni erinomaisesti. Itsellänikin olisi tarve uudelle puhelimelle ja mahdollisesti pian läppärillekin, sillä ei ole tietoa, milloin jompi kumpi simahtaa lopullisesti. Mielessäni olikin kaksi tiettyä hankintaa, joita pitäisin silmällä. Muihin tarjouksiin minulla ei siis olisi tarvetta koskea. Loppujen lopuksi en ostanut kumpaakaan, sillä tällä hetkellä niin suuri summa olisi ollut kerralla liikaa pois säästötililtäni. Haluan, että säästötililläni on tietty summa rahaa, jos johonkin pitää pystyä reagoimaan nopeasti.

opiskelijan_taloudessa_black_friday.JPG

KÖNTTÄSUMMANA VAI KUUKAUSIVELOITUS?

Ostin pari kolme vuotta sitten nykyisen puhelimeni. Annoin vanhan vaihdossa ja sain siitä noin satasen hyvitystä. Otin maksuohjelmaksi kaksi vuotta kestävän kuukausiveloituksen (summa jaettiin siis osiin, ei sisältänyt lisäkuluja). Koin tämän omalla kohdalla parhaaksi, sillä säästöjä ei ollut niin paljoa ylimääräistä, että heti maksaminen olisi tuntunut hyvältä. Puhelin oli kuitenkin tarpeellinen. Omalla kohdallani homma toimi hyvin, sillä sisällytin kuukausiveloituksen omiin kiinteisiin kuukausikuluihin. Näin puhelin ei periaatteessa mennyt säästöistäni vaan kuukausibudjetistani.

Toki esimerkiksi kaksi vuotta on pitkä aika maksaa, mutta jos se menee kuukausibudjettiin, homma hoituu hyvin hiljakseltaan. Ennen kuukausiveloitussopimuksia sinun tulee kuitenkin varmistaa, että budjettiisi todella mahtuu tämä kulu seuraavat x vuotta. Jos et ole varma asiasta, luultavasti ratkaisu ei ole kohdallasi järkevä. Maksamatta jääneet erät, jotka kasvavat koko ajan korkoa, eivät ole naurun asia! Kannattaa myös pitää hyvä huoli ostoksesta, sillä ei ole hauskaa maksaa jostain, joka ei ole enää edes käytössä.

PIKAVIPIT, KULUTUSLUOTTO JA LUOTTOKORTTI

Kulutusluotto eroaa pikavipeistä siten, että sitä myöntävät (pankit) miettivät tarkemmin, millainen maksukyky asiakkaalla on. Pikavipit taas ovat saatavilla aivan liian helposti ja joskus lainanottaja ei tule ajatelleeksi, mihin pyörteeseen sitä onkaan joutumassa. Pikavipeissä korot ovat täysin omaa luokkaansa. Vaikka kulutusluotto onkin parempi vaihtoehto kuin pikavipit, ei sitäkään kannata suosia ilman erittäin hyvää syytä. Esimerkiksi huviostosten tai muun viihteen rahoittaminen kulutusluotolla ei todennäköisesti ole järkevä päätös.

Eteeni on tullut absurdeja otsikoita siitä, kannattaako Black Friday -ostoksia rahoittaa kulutusluotolla. Kuten edellä jo mainitsin, ei kannata. Jos tarvitset kulutusluottoa opiskelijan kaltaisilla tuloilla, sinulla ei yksinkertaisesti ole varaa hankintaan. Jos sinulla ei ole säännöllisiä kuukausituloja (muualta kuin tuista), myös luottokorttia olisi hyvä käyttää vain välttämättömyyksiin. Esimerkiksi matkustaessa, sillä luottokortti on silloin turvallisempi vaihtoehto. Tällöinkin luottokortilta maksettava summa olisi mielestäni hyvä jo löytyä tililtä.

Luottokorttia ei siis vähävaraisena kannata käyttää päivittäisiin ostoksiin. Jos sinulla olisi varaa ostokseen, luultavasti voisit maksaa sen suoraan pankkitililtäsi. Näin vältät turhat yllätykset ja pysyt paremmin kuukausibudjetissasi. Jos sattuukin käymään niin, että et saa maksettua luottoa määräajassa, korko kasvattaa summaa ja yhtäkkiä voit olla korviasi myöten veloissa. Kun verrataan luottokorttien ja pikavippien korkoa esimerkiksi opintolainaan, puhutaan täysin erilaisista luvuista.

OPIT TEKSTISTÄ

1. Osta alennuksesta, jos olisit hankkinut sen ilmankin

2. Mieti tarvitsetko todella hankintaa vai poistatko sillä pahaa mieltä tai epävarmuuksia

3. Jos otat kuukausiveloitussopimuksen, varmista, että sinulla todella on joka kuukausi varaa maksaa tämä summa

4. Pysy kaukana pikavipeistä ja käytä luottoa vain tarvittaessa

Shoppailu on koukuttavaa, joten se vaatii tietoista mieltä. Kuten muistakin koukuttavista asioista, shoppailustakin on mahdollista vierottua. Joku päivä, kun kävelet ostarin läpi, huomaat, että voit helposti sanoa ”ei” näyteikkunoiden houkutuksille. Ole silloin ylpeä itsestäsi. 🙂

Haastan jokaisen teistä menemään seuraavan kerran kaupoille vasta sitten, kun oikeasti tarvitset jotain! 

Katariina

puheenaiheet ajattelin-tanaan raha opiskelu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *