Pari sanaa joulunajan kiitollisuudesta

Itse olen jo hetken ollut sitä mieltä, että joulussa lahjat ovat toissijainen asia. Lämmin ja turvallinen tunnelma sekä jouluruoka menevät ehdottomasti lahjojen edelle. Olisi kuitenkin tekopyhää väittää, että lahjat eivät toisi hyvää mieltä, varsinkin jos ne tulevat oikeasti tarpeeseen. Vaikka lahjoja ei toivoisikaan, esimerkiksi moni vanhempi haluaa muistaa lastansa jouluna. Siksi sunnuntain postauksessa jaan joululahjavinkkejä erityisesti opiskelijoita lahjansaajina ajatellen.

Ennen joululahjavinkkejä haluaisin puhua hieman rahasta ja kiitollisuudesta jouluna.

Toivoisin, että varsinkin nuoremmat henkilöt, jotka eivät ole vielä itse koskaan kustantaneet joulua, lukisivat tämän ajatuksella ja muistaisivat olla kiitollisia siitä, millainen joulu kotikotona oikein odottaa. Puhun kiitollisuudesta lähinnä kustannusten näkökulmasta, mutta toki tulee muistaa olla kiitollinen siitä turvallisesta ympäristöstä, jossa joulun toivottavasti saa viettää. Se ei ole itsestäänselvyys kaikille, vaikka jokainen sen varmasti ansaitsisi.

kiitollisuus_joulu.jpeg

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon rahaa jouluun menee?

Ensinnäkin useamman henkilön ruoat sekä herkut useammalle päivälle maksavat useita satasia. On ymmärrettävää, että tätä ei välttämättä tule ajatelleeksi, sillä vähävaraisessakin perheessä raha usein (ei aina) jossain määrin järjestyy eikä siitä puhuta lapsille sen enempää. Eikä mielestäni tarvitsekaan puhua sillä tavalla, että joku joutuisi tuntemaan huonoa omaatuntoa. Kuitenkin olisi hyvä muistuttaa jokaisessa perheessä siitä, että puitteista tulee olla kiitollinen, sillä kaikilla ei ole varaa viettää joulua kyseisellä tavalla.

Jo ruoka on suuri kuluerä jouluna. Lisätkää siihen vielä joululahjat useammalle henkilölle.

Totta kai jouluna on ihanaa muistaa läheisiä ja varsinkin lapsille lahjat ovat tärkeitä. On iso asia saada edes yksi mieluinen joululahja. Siksi minua harmittaa (ja suututtaa!) hirveästi epäkiitollisuus ja se, jos murjotetaan siitä, että viime vuonna oli yksi lahja enemmän. Toki, jos lapsi (toivottavasti ei kukaan aikuinen) näin toteaa, se on luultavammin jotain, mihin on ajan myötä oppinut.

Siksi hyvävaraisissakin perheissä olisi hyvä välillä muistutella siitä, että omat etuudet eivät ole mikään itsestäänselvyys. Epäkiitollinen ajattelutapa heijastuu valitettavan helposti myös muihin elämän osa-alueisiin.

Ei ole väärin antaa joululahjoja tai nauttia niiden saamisesta.

Ymmärretään kuitenkin se, että lahjoja tarvitsee ja kannattaa antaa vain omien resurssien puitteissa. Loppujen lopuksi lapsi tai aikuinen arvostaa enemmän kodin hyvää ilmapiiriä kuin että lahjoja on hankittu, mutta stressi on suunnaton johtuen lahjoihin menneistä kuluista. Taloudelliset huolet aiheuttavat usein myös muita ikäviä seurauksia joulun keskelle.

Jokainen vanhempi varmasti antaisi lapselleen vaikka kuun taivaalta, jos siihen pystyisi. Muista siis aina kiittää, kun sinua muistetaan millään tapaa, esimerkiksi valmiilla joulupöydällä.

Katariina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *