Projektipäälliköksi 22-vuotiaana: 5 asiaa, jotka opin

Blogiteksti, long time no see! Kirjoitin alkuvuodesta, kuinka blogi tulisi jäämään vähemmälle huomiolle johtuen siitä, että elämässä oli niin monta rautaa tulessa. Tänään aion kertoa yhdestä projektista, joka päättyi hetki sitten. Toki joitain asioita on vielä viimeisteltävä ennen kuin projektin voi kokonaan jättää taakse, mutta tekemistä ei ole siinä määrin, mitä aiemmin. 🙂

TAPAHTUMA-PROJEKTIKURSSI DREAMUP 2019

Viime syksynä päivittelin opintosuunnitelmaani ja löysin sattumalta työelämäopintojen kohdalta mielenkiintoisen kurssin nimeltä DreamUp-projektikurssi. Olin edellisenä vuonna käynyt yhden työelämäkurssin, jonka koin tosi hyödylliseksi. Siitä syystä lähdin kurssin ensimmäiselle kerralle kuuntelemaan, mistä oikein on kysymys. Sain selville, että kyseessä on Jyväskylän Yritystehtaan järjestämä kurssi toisen ja kolmannen asteen opiskelijoille, jossa tarkoituksena olisi järjestää ihan oikea tapahtuma eri oppilaitosten opiskelijoiden voimin. Tapahtuman tarkoitus olisi kehittää opiskelijoiden yrittäjyystaitoja ja lisätä intoa nähdä yrittäjyys yhtenä työllistymisen vaihtoehtona. Kurssin aikana tulisimme visioimaan tapahtuman, muodostamaan projektiorganisaation, toimimaan tiimissä ja loppujen lopuksi tuottamaan ihan oikean tapahtuman. Tavoitteellinen kun olen, edellisvuosien tapahtumista sen enempää tietämättä, näin jo silmissäni vision tulevasta tapahtumasta.

TYÖNKUVA PROJEKTISSA

Olimme tehneet kurssin alussa tiimiroolitestin, joka selkeytti hieman, millainen rooli sopisi kenellekin. Lisäksi meillä oli jokaisella alusta saakka omat kiinnostuksen kohteet sille, millaisia asioita kukanenkin haluaisi projektin aikana tehdä. Näiden tietojen pohjalta lähdimme muodostamaan ydintiimin sisältä pienempiä tiimejä: tuotanto-, sisältö- ja markkinointitiimin. Tiedostin taitoni kokonaisuuksien hallinnoinnissa, joten olin valmis ottamaan projektipäällikön pestin vastaan.  Jännitti aika paljon, mutta tietyllä tapaa olin jo pitkään halunnut testata olisiko minusta niinkin suureen ammatilliseen haasteeseen.

Projektipäällikön roolissa toimin yhteyshenkilönä tiimin ja Yritystehtaan välillä, pidin huolen siitä, että asiat hoituvat ajallaan, suunnittelin palaverirakenteet ja huolehdin budjetista. Halusin myös toimia muun tiimin tsempparina haastavina aikoina. Pienestä tiimistä johtuen liityin vielä osaksi markkinointitiimiä. Siinä pääroolini oli tuottaa sisältöä tapahtuman Instagram-tilille. Samoin opin yhteistöiden hoitamisesta, verkkosivujen päivittämisestä ja sosiaalisen median lisäksi myös muista markkinointimahdollisuuksista.


PROJEKTIN ETENEMINEN

Noin 7 kuukautta teimme tiimin kanssa töitä, loimme yhteiset pelisäännöt, tapasimme säännöllisesti ja keskustelimme yhdessä uusista ideoista ja haasteista, joita matkalla esiintyi. Yksi iso haaste meillä oli se, että tiimi olisi työmäärään nähden kaivannut muutaman henkilön lisää. Kokonaisuudessa kuitenkin voin sanoa, että pelasimme hyvin yhteen ja selätimme haasteet yhdessä tai loimme vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tärkein anti itselleni tästä projektista olikin käytännön oppi työelämästä ja siitä, miten tiimissä toimitaan ja miten erilaisia tilanteita hoidetaan. Itse tapahtuman kohdalla jouduimme hieman pettymään kävijämäärään, mutta loppujen lopuksi sekään ei haitannut, kun ajattelee kokonaisuutta ja sitä, mitä oikeasti olimme jokainen muiden opintojen ohessa, ensikertalaisina, saaneet aikaan.

5 ASIAA, JOTKA OPIN PROJEKTIPÄÄLLIKKÖNÄ  

  1. Positiivinen ilmapiiri tiimissä vaikuttaa kaikkeen, joten vaikka jokin harmittaisi, huokaise ja tee mitä on tehtävissä
  2. Jos olet päättänyt jotain, kuuntele muiden mielipiteitä, mutta älä anna otteen horjua, vaikka vastassa olisi kuinka voimakas persoona
  3. Valmistaudu henkisesti kaikenlaisiin lopputuloksiin, niin H-hetkellä pää pysyy kylmänä
  4. Varmista, että sinulla on henkinen tuki tiimin ulkopuolella, sillä vetäjänä et voi purkaa kaikkia tunteita tiimin sisälle
  5. Tee kaikkesi ja tähtää korkealle, mutta muista armollisuus itseä ja tiimiä kohtaan

TYÖELÄMÄKURSSEJA VALINNAISIIN OPINTOIHIN, SUOSITTELENKO?

Mitä haluan sanoa sulle, joka mietit työelämäkurssien sisällyttämistä omiin opintoihisi? Tee se. Vaikka jännittäisi, niin ainakin  itselle tämä kurssi on opettanut enemmän kuin yksikään teoriakurssi. Suurin osa meistä tulee työskentelemään jollain tapaa osana tiimiä, joten käytännön opit ovat oikeasti älyttömän arvokkaita. Opiskeluaika on myös turvallinen ajankohta kokeilla  asioita. Jos epäonnistut, maailma ei kaadu siihen. Ainakin olet yhden kokemuksen rikkaampi ja tiedät mitä huomioida tulevaisuudessa. Itse sain kokeilla tiiminvetäjän pestiä, vaikka minulla ei ollut kokemusta kyseisestä roolista. Nyt on, ja siksi voin kertoa siitä esimerkiksi tulevissa työhakemuksissa.

Osallistumalla opintojen ohella tälläisiin mahdollisuuksiin luot itsellesi kokemusta, jota nuorena opiskelijana et välttämättä ole vielä koskaan saanut tai tule muuten vielä pitkään aikaan saamaan. Osallistuminen, verkostoituminen, omien taitojen kehittäminen ja näyttäminen, ovat niitä asioita, jotka kertovat sinusta paljon juurikin vaikka tulevaisuudessa työpaikkoja hakiessa.

Kiitos mun tiimiläisille omistautumisesta projektille, vaikka välillä väsy painoi. Kiitos Jyväskylän Yritystehtaalle mahdollisuuden antamisesta. Kiitos myös itselleni rohkeudesta ja sitkeästä tekemisestä loppuun saakka!

Tsempit kaikille kevään rutistuksiin! 

Katariina

Kommentit (2)
  1. Vau! Kuulostaa tosi antoisalta kurssilta ja mahdollisuudelta 🙂 Kiva lukea myös nuo viisi kohtaa, jotka opit projektipäällikön pestistäsi. Varmasti kyseinen projekti antoi paljon eväitä tulevaisuuden haasteisiin.

    1. Antoisa kurssi todella oli ja paljon voimavaroja sain tulevaisuuden haasteisiin! Mukavaa, että tykkäsit postauksesta. 🙂 Opiskeluaika on ihanan kokemusrikasta. Mukavaa kevättä sinulle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *