3 + 2 podia & kesälukemista | Opiskelijan taloudessa

Kesä on täällä! Mitä mainioin aika suunnata puistoon eväiden ja kiinnostavan kirjan kera. Jos kirjan lukeminen tuntuu liian aktiiviselta, mutta haluaa jotain tekemistä, voi lämmöstä nauttia kuulokkeet korvissa. Mä itse innostuin talouden hallinnasta viime kesän lopulla ja halusin ahmia kaiken mahdollisen tiedon säästämisestä ja sijoittamisesta. Halusin kuitenkin tiedon olevan mielenkiintoisessa ja helposti lähestyttävässä muodossa, joten mikä vain säästö- tai sijoitusopas ei kelvannut.

Tässä postauksessa jaan mun mielestä parhaat raha-aiheiset podcastit ja ne talouskirjat, joiden avulla itse pääsin alkuun. Mukana on myös uudempia tulokkaita!

3 X PARHAAT RAHAPODCASTIT

Kerron lyhyesti, mistä podissa on kyse ja minkä jakson suosittelen kuuntelemaan, jos kuuntelet vain yhden.

1. RAHAMANIA (Nina Nordlund & Tellu Uotila)

Rahamaniassa Nina ja Tellu keskustelevat rahatavoista, erilaisista sijoitusmahdollisuuksista, yrittäjän raha-asioista ja lasten talouskasvatuksesta. Minusta aivan ihana tapa opettaa lapselle rahan käyttöä on antaa kuukausittain lapselle 3 kirjekuorta, joista yhdestä löytyy käyttörahaa, toisesta säästöihin laitettavaa ja kolmannesta hyväntekeväisyyteen menevää. Näin lapsi oppii pienestä pitäen, että kaikkea ei kannata heti kuluttaa. Otan ehdottomasti käyttöön tämän, jos käteistä on mun lasten elämässä vielä saatavilla. 😀

Valitsemani jakso on:

41 ”Mitä vähemmän on tuloja, sitä tärkeämpää sijoittaminen on” – Vieraana Jasmin Hamid 

2. MIMMIT SIJOITTAA (Pia-Maria Nickström & Hanna Tikander)

Mimmit sijoittaa -blogi nousi suosioon, kun Pia-Maria kirjoitti blogissaan yksinkertaisesti mm. sijoittamiseen liittyvistä käsitteistä. Nyt Pia-Marialla ja Hannalla on oma podi, jossa sama simppeli ja helposti lähestyttävä linja jatkuu. Sijoittaminen kuuluu kaikille riippumatta sukupuolesta tai siitä, onko sinulla kuukausittain 15 euroa vai 1500 euroa sijoitettavana!

Valitsemani jakso on:

3. Näin rikastut varmasti: korkoa korolle -ilmiö

3. RAHAPODI (Martin Paasi & Miikka Luukkonen)

Nordnetin Rahapodissa keskustellaan ajankohtaisista talouteen liittyvistä aiheista. Musta on kiva, että podissa kuuluu kaksi eri näkökulmaa. Toinen on enemmän passiivisen rahastosijoittamisen puolesta ja toinen taas aktiivisen osakesijoittamisen. Näin oppii molemmista ja voi miettiä, mikä sopii omalle kohdalle parhaiten! Alla olevassa jaksossa tuodaan esille ASP-tilin faktoja. Siitä taas hauskasti löytyy kaksi eri mielipidettä siitä, kannattaako ASP vai ei.

Valitsemani jakso on:

#rahapodi 163 | ASP-tili = 💩 ?

2 X TALOUSKIRJAA, JOILLA PÄÄSEE ALKUUN

1.  NAINEN JA RIKASTUMISEN TAITO (Emilia Kullas & Ninni Myllyoja, 2014)

”Rahako ei tee onnelliseksi? Kyllä tekee. Riittävästi rahaa pitää naisen mielenterveyden ja parisuhteen kunnossa. Myös omalla työllään voi rikastua, ja talouskasvusta on naiselle iloa.Tässä kirjassa tarjoamme kolme erilaista tapaa vaurastua, jopa rikastua. Neuvomme alkuun sijoittamisessa ja annamme askelmerkit, miten edetä, jos omaisuutta on jo jonkin verran. Aika on rahaa. Opit hoitamaan omat rahasi sitä paremmin, mitä aiemmin aloitat. Miksi vitkastelisit, kun voit tehdä jotain jo tänään? Lupaus: Tässä kirjassa ei ole yhtään pihistelyvinkkiä.”

Tämän kirjan luin viime kesänä, sillä kuulin Jasmin Hamidin suosituksen tätä edeltävästä kirjasta ”Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta”. Kirjat tarjoavat helposti lähestyttävää tietoa siitä, miksi (erityisesti naispuolisen) kannattaa säästää ja miten sitä tehdään. En täysin muista kummassa kirjassa puhuttiin esimerkiksi äitiyslomien vaikutuksista eläkkeeseen, mutta kuitenkin, äitiyslomat ovat jo suuri syy aloittaa omatoiminen säästäminen ja sijoittaminen.

Kirja kannustaa hienosti tukeutumaan omaan tietämykseen ja omiin aktiivisiin säästö- ja sijoitustoimenpiteisiin, sillä harmillisesti moni nainen jättää (tai on ainakin aiemmin jättänyt – nyt tietoisuus on lisääntynyt hurjasti, jes!) sen puolison tehtäväksi. Kuten aiemmin jo sanoin, sijoittaminen on sukupuolesta ja määristä riippumatonta. Se on varmaa, että loppuelämän viettää ainakin itsensä kanssa, joten itse tulee huolehtia myös omasta taloudesta ja siitä, että se kantaa myös tulevaisuuteen!

2. KAIKKI RAHASTA: NÄIN SÄÄSTIN KYMPPITONNIN VUODESSA (Julia Thurén, 2018)

”Miten toteutan unelmani? Miten voin aloittaa sijoittamisen, vaikka en vielä tiedä aiheesta mitään enkä oikein jaksaisi selvittääkään? Kuinka suuren asuntolainan uskallan ottaa? Miten varaudun eläkkeeseen? Kaikki rahasta -teos puhuu rahasta avoimesti ja humoristisesti, vailla ylenkatsetta ja tuomitsemista. Kirjassa sekä asiantuntijat että tavalliset ihmiset avaavat taloutta käytännönlähtöisesti. Vaurastuminen on mahdollista jo pienillä oman talouden viilauksilla: budjetoi, automatisoi, sijoita. Kun talousasiat ovat kunnossa, voit suunnata kohti vapaata ja laadukasta elämää, jossa kunnioitetaan sekä ympäristöä että muita ihmisiä.”

Juliaihminen-blogista alkoi mun säästö- ja sijoitustaival! Kahlasin Julian raha-aiheiset postaukset läpi ja innostuin kymppitonnitavoitteesta. Viime vuoden puolella häneltä ilmestyi myös kirja, jota en vielä täysin ole lukenut loppuun, mutta sen teen tänä kesänä. Jotenkin opintojen ohessa ei tule luettua fyysisiä kirjoja, koska silloin lukee niin paljon kirjoja muutenkin. Kirja on hauskalla tyylillä kirjoitettu, joten se on kaukana tylsästä säästöoppaasta!

Ihanaa säästö- ja sijoitusaiheista kesää! Kommentoi alle, jos jokin podcast tai kirja on jo ennestään tuttu. 🙂

Kaikki #opiskelijantaloudessa -postaukset löytyy tästä linkistä!

Seuraathan mua jo Instagramissa @katariinalehtiniemi, linkkaan sinne aina uusimmat postaukset ja jaan viikoittain myös muuta materiaalia liittyen itsensä johtamiseen, hyvinvointiin, opintoihin ja rahaan!

Katariina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *