Säästötavoitteet 2019 | Opiskelijan taloudessa

Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa arki ja rutiinit kuin kalenterin organisointi ja asennoituminen uuteen vuoteen? Uuden vuoden tavoitteet saavat ainakin minut innostumaan arjesta ja tulevasta vuodesta. Tänään jaan mun tulevan vuoden tavoitteita, jotka liittyvät rahaan ja säästämiseen!

Olen sitä mieltä, ja on tieteellisestikin todistettu, että ihminen tarvitsee elämäänsä edes pieniä tavoitteita voidakseen hyvin. Tällöin hän tekee itse ne päätökset, jotka ohjaavat elämää tiettyyn suuntaan. Muun muassa sisäistä motivaatiota kuvaavan itseohjautuvuusteorian (Deci & Ryan) mukaan ihmisen kolme psykologista perustarvetta ovat 

  • Omaehtoisuus = Sinulla on päätösvalta, jonka avulla toteutat itseäsi
  • Kyvykkyys = Koet, että onnistuminen on mahdollista
  • Yhteisöllisyys = Olet osa ihmisjoukkoa, jossa sinut hyväksytään sellaisena kuin olet

​Tämän teorian mukaan ihminen on onnellinen, kun nämä kolme asiaa toteutuvat. Uskon itse kovasti näin. 

”Uuden vuoden lupauksissa” on hieman negatiivinen viba, sillä ne usein jäävät sanojen helinäksi ja tuottavat näin ennemminkin pahaa mieltä. Se johtuu usein siitä, että ei lähdetä miettimään, mitkä asiat ovat juuri itselle tärkeitä ja missä halutaan oikeasti kehittyä. Tavoite on lupauksesta edistyneempi versio, jolloin pelkän verbaalisen lupauksen lisäksi teet konkreettisen suunnitelman. Miten etenet ja missä aikataulussa? 

opiskelijantaloudessa_tavoitteet2019.jpg

Talouden hallinta inspiroi itseäni kovasti tällä hetkellä, joten tässä postauksessa keskitytään säästökohteisiin sekä niitä koskeviin spesifeihin tavoitteisiin!

Turvatili (eli puskuri eli säästötili, johon pääset helposti käsiksi yllättävien tilanteiden varalta)

Aloitin tavoitteellisen säästämisen viime heinäkuussa. Silloin turvatilin saldo näytti 55,45 €, kun nyt siellä komeilee jo 1717,61 €. Ajattelen, että se on hyvä suoritus opiskelijana. Pyrin laittamaan tälle tilille kaiken ”ylimääräisen”, jonka ennen olisin tuhlannut johonkin hetken mielihyvään ellei se olisi mennyt elämiseen. (Hox! Kuukausittaiset menoni katan siis opintotuella ja lainalla. Kaikki ”ylimääräinen” on jotain muuta esim. satunnaista palkkatuloa.) 

Toki tämän tilin saldo välillä heilahtelee, jos joudun ottamaan sieltä johonkin välttämättömään suurempaan hankintaan. Pyrin kuitenkin aina summan kasvaessa asettamaan uusia rajoja, jonka alle ei enää missään nimessä saisi joutua, kun on päässyt jo niin pitkälle. Tili motivoi myös tekemään satunnaisia hommia, joista on mahdollista saada lisätienestiä!

Tavoitteeni on jatkaa tilille säästämistä mahdollisimman paljon ja pieniäkin summia. Pienet summat kertyvät, kuten tilin tämänhetkisestä saldosta voi huomata. Lisäksi pyrin miettimään vieläkin tarkemmin, onko tarpeellistä käyttää säästettyjä rahoja kyseisellä hetkellä.

ASP-tili (sanasta ”asuntosäästöpalkkio” 15-39 vuotiaille)

Jos oman asunnon ostaminen joku päivä kutkuttelee, on ASP-tili helppo ja turvallinen säästökohde. Kun onnistut säästämään vähintään 10 % asunnon hinnasta, pankki lainaa loput. ASP-tili maksaa hieman enemmän korkoa kuin tavallinen säästötili, ja lisäksi saa myös muita asunnon ostamiseen liittyviä ”palkkioita”. Tilillä on joitain ehtoja talletettavien summien määrässä, joten kannattaa reippaasti varata aika omaan pankkiin, jos ASP-tili mietityttää! 

Opiskeluaikana tavoitteeni on jatkaa 50 € kuukausittaista säästämistä. Tämän summan otan jo kuun alussa budjetistani, sillä muuten tuhlaisin sen johonkin, mikä ei ole niin tärkeää. Kun tuloni kasvavat, olen suunnitellut säästäväni suurempia summia, jotta asunnon hankkiminen ei vierähtäisi liian pitkälle. 

Rahastot

Rahastoja on monenlaisia. Olen itse säästänyt indeksirahastoon syksystä lähtien ja nyt tammikuussa tutustuin toiseenkin vaihtoehtoon. Sijoittaminen ei ole niin vaikeaa kuin moni luulee! Ainakaan passiivinen rahastosijoittaminen. 🙂 Toki kannattaa haluta oppia edes vähän, jotta tiedät, mihin rahasi laitat. On hyvä myös muistaa, että sijoitetut rahat tulisi olla sellaisia, joita et tarvitse heti arjessasi. Kurssit laskevat ja nousevat, joten olisi ikävää joutua nostamaan rahaa silloin, kun ne ovat laskussa. 

Tavoitteeni on säästää kuukausittain 15-50 € rahastoihin riippuen omasta tilanteestani. 15 € voi kuulostaa pieneltä, mutta se on minimi, jonka indeksirahastoon yleensä voi laittaa. Vaikka summat ovat pieniä, opin koko ajan lisää ja tulevaisuudessa voin hyödyntää tietoa, kun sijoitan suurempia summia. Oma strategiani on säästää rahastoon tietty summa kuussa, vaikka tilanne markkinoilla olisi mikä. Sijoittamalla säästäminen on myös hauska harrastus! 

Miten opiskelijalla liukenee rahaa säästämiseen? Seuraavassa Opiskelijan taloudessa -postauksessa kerron, millaisia erilaisia lisätuloja pyrin laittamaan suoraan säästökohteisiin! 

Perustin blogille oman sivuston Instagramiin sekä Facebookiin. Seuraamalla näet aina, kun julkaisen uuden postauksen! Instagramiin julkaisen myös muuta opiskelijan elämään liittyvää materiaalia.
 

IG: katariinalehtiniemi_blogi

FB: Katariina Lehtiniemi / Blogi

Ihanaa uutta vuotta!

Katariina

Kommentit (1)
  1. USA Jackets
    19.8.2019, 15:22

    Nice post, thanks for sharing.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *