Tavoitteet ja muuttuvat elämäntilanteet / Blogitauko

Muistat varmaan asettaneesi tavoitteellesi jonkin määränpään, jota kohti lähdet kulkemaan? 

”Tavoite on kuin kompassi, joka ohjaa, mihin ihmisen kannattaa aikansa ja energiansa suunnata”. Näin hienosti sanottiin materiaaleissa, kun luin persoonallisuuspsykologian tenttiin. Tavoitteet ovat myös valintoja ja tietoisia päätöksia siitä, että kyseinen aika ja energia on pois jostain muusta.

SOPEUTUMINEN, KUN UUSIA TAVOITTEITA ILMESTYY VANHOJEN RINNALLE

Elämässä tapahtuu ja uusia mahdollisuuksia ilmenee, joiden pohjalta muodostetaan uusia itselle tärkeitä tavoitteita. Sellaisia tavoitteita, jotka vievät yhtä lailla aikaa ja energiaa kuin jo olemassa olevat. Pystytkö pohtimaan, selviätkö kaikista tavoitteista samanaikaisesti, olisiko jokin hyvä jättää hieman sivuummalle ja mitkä tavoitteet menevät tämänhetkisessä elämäntilanteessa toisia edelle? Mieti, pystytkö pohtimaan tälläisiä asioita ilman, että soimaat itseäsi epäonnistumisesta, koska et pysty taipumaan kaikkialle. 

Pystytkö siis sopeuttamaan tavoitteitasi elämäntilanteiden muuttuessa? Jos pystyt, se on hieno taito ja ylläpitää hyvinvointiasi. Jos et, se voi olla syy siihen, miksi tunnet usein pahaa mieltä ja jatkuvia epäonnistumisen kokemuksia.

VOIMAVARAT OVAT RAJALLISIA

Ihminen ei ole kone, jonka resurssit riittävät loputtomiin. Ihminen omaa tietyn määrän resursseja, jotka pystyy ohjaamaan elämän eri osa-alueisiin. Siksi et ole epäonnistunut, jos ainoastaan päätät suunnata aikasi ja energiasi johonkin muualle, kun elämä sitä vaatii. 

Kun puhun tavoitteiden lisääntymisessä elämässä, ne voivat olla mitä vain tavoitteiden kaltaisia, joihin aikaa saa kulumaan. Uudet elämäntilanteet luonnollisesti pakottavat miettimään, mikä sillä hetkellä on tärkeää. Kun siirrytään välivuodelta opiskelijan arkeen, aikaa ja energiaa suunnataan opiskelijalle ominaisiin tehtäviin, sillä tavoitteena voi olla ensin elää mukavaa opiskelijaelämää, ja jokin päivä valmistua ja astua työelämään. Se voi tarkoittaa sitä, että esimerkiksi harrastukseen ei pysty enää resursoimaan samaa määrää aikaa. Ei sillä, että harrastuksen lopettaisi kokonaan, vaan pohtisi uudelleen, miten paljon aikaa siihen pystyy käyttämään, jotta muut arjen tehtävät onnistuvat ja hyvinvointi säilyy.

IMG_5265.jpg

ÄÄRIRAJOILLA EI VOI JATKAA LOPUTTOMIIN 

Riippuu paljon ihmisen luonteesta ja tavoista, kuinka montaa eri projektia pystyy hallinnoimaan kerralla. Tai ehkä ennemminkin, kuinka monta projektia yhtäkkiä saa ilmestymään elämäänsä. Koen itse esimerkiksi organisointitaitojen ansiosta hallitsevani useaa asiaa yhtä aikaa, mutta tiedostan onneksi myös sen, milloin mennään äärirajoilla. Äärirajoilla voi mennä hetken aikaa, mutta ei niin, että sille ei näy loppua. Jos luonne on projekteja haaliva, mutta tietämätön rajoista, on loppuun palaminen todennäköistä. 

Sanoin, että tiedostan rajani. Ei ole kuitenkaan helppoa jättää jotain itselle mieluista asiaa sivuun muiden asioiden tieltä. Jos inspiroivien ja mieluisten juttujen parissa haluaa pystyä jatkamaan tulevaisuudessakin, on rajoja vedettävä ja jotain jätettävä ennen kuin väsähtää täysin.

UUDET MAHDOLLISUUDET JA BLOGITAUKO

Omaan elämään on viime syksystä alkaen tullut kaksi jännittävää ja inspiroivaa mahdollisuutta, joita en ole halunnut jättää käyttämättä. Ne ovat asioita, joita en olisi koskaan uskonut tekeväni toisen vuoden opintojen aikana. Nämä, tämä blogi ja opinnot kaikki yhdessä vievät tällä hetkellä liikaa omista voimavaroista, vaikka ovatkin kaikki mieluisia. 

Siksi olen päättänyt, että jätän blogin hieman vähemmälle huomiolle ainakin tulevan kevään ajaksi. Päivitellä aion silloin, kun aikaa riittää ja tekee mieli kirjoittaa, vaikka aiemmin olen postannut kerran tai kaksi viikossa. Päivittelen Instagramiin luultavasti useammin, sillä en koe sen vievän niin paljoa aikaa. 

Mun mielestä yhtä aikaiset useat projektit eivät ole pahaksi, jos ne ovat mieluisia eli eivät pelkkää suorittamista. Projekteja haalivalla ihmisella on kuitenkin erittäin tärkeää olla tarkat tuntosarvet, jotka tutkiskelevat koko ajan itseä ja omaa jaksamista. Kun ei ole enää kivaa ja aamulla ahdistaa, tiedät silloin olevasi mukana turhan useassa. 

Kuullaan taas ja tsemppejä pääsykokeisiin valmistautuville, jos vielä tänä keväänä tänne blogiin eksytte! Blogi on täynnä vinkkejä, joten niitä kannattaa hyödyntää. Linkkaan alle muutaman. 🙂 

TILASTOTIEDE – PARHAAT VINKIT PSYKOLOGIAN PÄÄSYKOKEESEEN

PÄÄSYKOEARTIKKELIT – MITEN LÄHESTYÄ?

ÄLÄ KOKEILE, VAAN TEE

ONKO VALMENNUSKURSSI KOULUPAIKAN EDELLYTYS?

SOVELLUS-SUOSITUS: FOREST

MITÄ EVÄÄKSI KIRJASTOON?

TIEDON TESTAAMINEN

Terkuin,

Katariina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *