Mikä ihmeen ADHD & hyperfocus

Hyperfocus, mikä se on? Eikö ADHD ole tarkkaavaisuudeen/hyperaktiivisuuden häiriö? Ei sulla voi olla ADHD kun pystyt keskittymään tähän tehtävään näin loistavasti!

Kyllä, ADHD ihmisille keskittyminen tiettyyn asiaan on vaikeaa. ADHD ihmiset häiriintyvät helposti, jolloin keskittyminen herpaantuu. Mutta eräs ADHD oire on aika kiistanalainen ja aiheuttaa ihmetystä. Se on hyperfocus.

Hyperfocus kun iskee, nii mie keskityn siihen yhteen asiaan niin voimakkaasti, että kaikki ympärillä unohtuu. Mie en muista syyä, kattoa kelloa ja mie en näe enkä kuule mitään muuta kun sen asian mihin keskityn.

Mulla itellä tällainen yltiömäinen keskittyminen osuu juurikin TIKTOKin selaamiseen, somettamiseen, postauksien suunnitteluun, blogin kirjoittamiseen, sekä verkkokauppoihin. Verkkokaupoilta tosin en yleensä tilaa mitään, vaan teen vaan ostoskoreja siihen mitä HALUAISIN tilata. Hyperkeskittymisen kohteet voi vaihdella tosi usein.

Joskus harvoin minun hyperfocus iskee siivotessa. Ja sitten kuulkaa kämppä kiiltää! Mutta niin kiiltää myös kaikki kaapit jne. Ja siinä menee aikaa. Kun ”normaali ihminen” imuroi ja luutuaa jotta on siistiä, niin sen lisäksi mie tyhjennän kaikki kaapit. Siivoan ne ihan perusteellisesti ja luutuan jopa seinät.

Hyperfocus on hyvä asia silloin, kun se iskee jotain järkevää tehdessä. Joskus kun opiskelin niin saatoin uppoutua koulutehtäviin ja sehän oli vain positiivista. Mutta useimmiten mulla iskee se focus juurikin silloin kun ei pitäisi. Ja sellaisiin asioihin mistä ei ole mitään hyötyä. Ennen nukkumaan menoa neljä tuntia TIKTOKien selaamista ei ole hyvä vaihtoehto. Mutta sitä tapahtuu usein.

Tää hyperkeskttyminen/hyperfocus aiheuttaa monissa ihmisissä tosi ristiriitaisia ajatuksia. Eikä sinänsä ihme. Mitä sie ajattelet tästä?

Jos sulla on ADHD, niin millaisia hyperfocus kohteita sulla on ollu?

hyvinvointi mieli terveys hyva-olo
Kommentit (2)
  1. Voi olla, että someen uppoutuminen on vaan ihan addiktiivista toimintaa eikä niinkään hyperfocusta. 🙂 Sekin sopii kyllä ADHD:hen. Sellaiseksi some on suunniteltu, että siellä viettäisi mahdollisimman paljon aikaa..

    1. Mulla somen käytössä huomaa milloin se on hyperfocus, milloin addiktoivaa ja milloin ns. normaalia somettamista. Tässä en sitä addiktoivaa somettamista ottanut esille, koska addiktiot on tulossa myöhemmissä postauksissa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *