Äiti, paljonko otat omaa aikaa?

Toiset tarvitsevat omaa aikaa paljon, toiset eivät kaipaa sitä lainkaan. Minulle oma aika ja ennen kaikkea tunne siitä, että minulla on vapaus tehdä omia juttuja, on ensiarvoisen tärkeää. Ennen lapsia luulin, että en osaa olla yksin. Esikoisen myötä kuitenkin huomasin, miten paljon arkeeni oikeasti oli mahtunut yksinäisiä, omia hetkiä. Sen huomaa vasta, kun sen menettää. 😅 Ylipäänsä vasta lasten saamisen jälkeen ymmärtää, miten paljon vapaa-aikaa on ennen ollut ja miten leväperäisesti sitä on käyttänyt. 😀

Näin lasten myötä olen ymmärtänyt jälleen paremmin, miksi yhteispeli mieheni kanssa toimii niin hyvin. Hän antaa ja suorastaan kehottaa minua ottamaan omaa aikaa ja toteuttamaan itseäni. Hän antaa minulle kaipaamani vapauden tunteen. Tiedän, että voin luottaa kodin, lapset, ihan kaiken hänen vastuulleen, eikä minun tarvitse hetkeäkään murehtia, miten hommat rullaavat. Sillä rullaavathan ne!

Miten vietän omaa aikaa?

Tykkään viettää omaa aikaa urheilun merkeissä. Crossfit on laji nro 1, mutta oikeasti melkeinpä mikä tahansa liikunta käy. Tärkeintä on, että saan keskittyä siihen mitä teen sataprosenttisesti. Ei tarvitse vastailla kysymyksiin, hytkytellä vaunuja tai vauvaa, leikkiä, säntäillä jne… Liikunnan kanssa samalle viivalle nousee saunominen. Ai että miten nautin yksinäisistä saunareissuista. Arjen todellista luksusta. ♥️

Näiden lisäksi vietän omaa aikaa kaupassa, heh. Oikeasti tykkään käydä kaupassa. Kiertää rauhassa hyllyjen välejä ja katsella mitä on tarjolla. Ulkomailla yksi lempipuuhani on vierailla ruokakaupoissa. Mitä isompi kauppa, sen parempi! On hauska katsoa eri maiden tarjontaa ja napata kiinnostavimmat tuotteet tuliaisiksi. Myös päivittäiset uutishetket kuuluvat meidän perheen omaan aikaan. Kymmenen minuutin pötköttely sohvalla uutisia lukien virkistää oikeasti tosi kivasti, kun se saa tehdä rauhassa. Samalla pysyy kartalla, mitä maailmalla tapahtuu. Haluamme myös, että lapset arvostavat tätä pientä, aikuisten omaa hetkeä päivässä. Kun äiti tai isi saa hetken levätä ja keskittyä omiin juttuihin, jaksavat he sen jälkeen taas leikkiä ja olla paremmin läsnä. Luulen, että ainakin esikoinen on tämän jo sisäistänyt.

En tiedä lasketaanko kavereiden treffaaminen ja miehen kanssa kahdestaan olo omaksi ajaksi, vai onko se lapsivapaata aikaa? Niin tai näin, kavereita pitää saada treffata säännöllisin väliajoin ilman lapsia. Ja totta kai kahdenkeskistä aikaa pitää järjestää myös miehen kanssa. Kaverit ja parisuhdeaika ovat olleet tänä keväänä erityisen vähällä huomiolla. Ilman koronaakin petrattavaa olisi paljon. Toivottavasti aikaa vielä järjestyy.

Paljonko omaa aikaa viikossa?

Näin kotona ollessa omaa aikaa on jotenkin helpompi ottaa. Töissä ollessa jokaista omaa hetkeä joutuu punnitsemaan tarkemmin, sillä yhteistä aikaa perheen kanssa on harmillisen vähän. Näin vanhempainvapaalla väittäisin omaa, lapsivapaata aikaa kertyvän 1-3 tuntia päivässä. Jos kyseessä on treenipäivä (treenipäiviä on yleensä 3-5 kertaa viikossa), kertyy matkoista ja itse treenistä jo puolitoista tuntia. Illalla saa usein toisen vapaatunnin lasten mentyä nukkumaan. Tämä ei toki ole näinä vauva-aikoina mikään takuuvarma juttu, mutta tunnelin päässä näkyy jo valoa! Niinä päivinä, kun en käynyt treenaamassa, oma aika jää paljon vähäisemmäksi. Sitä saattaa kertyä vain pienen lepohetken tai kauppareissu verran.

Auttaa jaksamaan

Koen yleisesti ottaen jaksavani lapsiarkea hyvin. Kolme tärkeintä tekijää ovat riittävät yöunet, sopivasti omaa aikaa ja arjen töiden jakaminen. (Totta kai myös oikeanlainen ravinto ja kahvi ovat tärkeässä roolissa. 😝) Jos tämä pyhä kolminaisuus joutuu epätasapainoon, käy tilanne ennen pitkää sietämättömäksi. Koronakriisin ollessa syvimmillään, tunsin välillä, että tukehdun. Ei ollut samalla tavalla mahdollisuutta irtautua omaan rauhaan + vauva oli vielä kovin pieni ja tarvitsi minua miltei koko ajan. Koronakriisin selviytymiskeinona omin käytännössä koko perhearjen pyörittämisen itselleni, joka oli iso virhe näin jälkikäteen ajateltuna. Siihen päälle kun heitti maailman tilan epävarmuuden, oli olo välillä todella ahdistunut. Kriisikevään jälkeen omaa aikaa osaa arvostaa vielä entistäkin enemmän. Nyt sen myös ymmärtää, kuinka tärkeä voimavara oma aika, edes pikkiriikkinen, on äidin ja koko perheen jaksamiselle. Tyytyväinen äiti = tyytyväinen perhe.

Oot oman aikasi ansainnut, äiti!

Uskalla pyytää ja ymmärrä antaa

Pienten lasten äitien saattaa olla hankala pyytää apukäsiä saadakseen hetkeksi omaa aikaa. Ja avun pyytäminen se vasta vaikeaa on! Tätä kannattaa kuitenkin harjoitella. Se ei tee kenestäkään huonoa äitiä, jos pyytää ja saa hetkeksi toiset kädet ja silmät katsomaan lasten perään. Pienikin irtiotto, vaikka saunan lauteilla tai lenkkipolulla voi tehdä ihmeitä! Liika omistautuminen pelkälle vanhemmuudelle voi uuvuttaa. Siinä vaiheessa kun lapset ovat isoja ja huomaa, ettei ole elänyt omaa elämää pariinkymmeneen vuoteen, voi tuntua aika tyhjältä.

Koska äitien on niin hankala pyytää apua, voi avun tarjoaminen väsähtäneelle vanhemmalle olla todella tärkeää. Itsellä tässä on todella paljon harjoiteltava. Mielelläni aina autan, jos vain osaan ja ehdin, mutta olen huono tarjoamaan apua proaktiivisesti. Aivan yhtä vaikeaa on avun pyytäminen. Omia vanhempia pyydän lapsenvahdiksi aina välillä, mutta heitäkin aika korkealla kynnyksellä. Ei halua olla vaivaksi. Kaikilla kun on omat menonsa ja kuormansa. Onneksi oma aika yleensä järjestyy perheen sisäisin lapsenvahtikuvioin. Löysin Hesarista osuvat artikkelin samasta aiheesta vuodelta 2017, siinä lisää tukea oman ajan ottamisen tarpeellisuudelle.

Kuinka tärkeäksi koet oman ajan? Paljonko sinulle kertyy sitä päivittäin/viikoittain?

Kommentit (2)
  1. Se tuntuu kyllä jotenkin absurdilta että ennen oli sitä omaa aikaa vaikka miten paljon, eikä sitä todellakaan osannut arvostaa siinä määrin missä olisi pitänyt! Itse näin 1v-tytön äitinä kaipaan todella paljon aikaa ja sitä kyllä mielestäni saankin ihan hyvin. Mies on tosin aina 6pv töissä mutta sitten taas 4pv vapaalla jolloin voi itsekin puuhailla omia juttuja aika vapaasti 🙂 Kaupassa käyminen yksin on niin luksusta!

    1. Ei sitä osannut ennen lapsia ajatella, miten paljon ne vie aikaa ja ennen kaikkea, miten paljon aikaa on ennen ollut! 😅 Onneksi sulle järjestyy omaa aikaa, se on tärkeää, etenkin jos kokee sitä tarvitsevan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *