Anna lapsellesi tämä arvokas lahja

Lukeminen kannattaa aina. Niin lohkoi Jörn Donner aikanaan jonkin kirjakaupan mainoksessa. Ja oikeassahan Jörn oli! Lukemisella on lukuisia hyötyjä uuden oppimisen ja itsensä sivistämisen lisäksi, joita ei äkkiseltään tule edes ajatelleeksi. Lukeminen ehkäisee mm. syrjäytymistä ja vaikuttaa lapsen tulevaisuuden mahdollisuuksiin enemmän, kuin perheen taloudellinen tilanne tai muut lähtökohdat. Lukeminen myös tukee lapsen kielellistä kehitystä ja lisää perheen keskinäistä vuorovaikutusta. Ja mikä parasta, lukeminen on täysin ilmaista ja kaikille löytyy varmasti kiinnostavaa lukemista.

Lukulahja lapselle

Käydessämme vauvan ensimmäisessä neuvolassa, saimme lukuisten ohjelappusten lisäksi pienen kangaskassin, jossa oli kaksi kirjaa ja lorukortit. Olin tietysti mielissäni lahjasta, sillä meidän perheessä luetaan päivittäin vähintään iltasatu. Se on perinne, jonka otin käyttöön esikoisen ollessa aivan pieni. Omassa lapsuudessani äitini luki meille lapsille päivittäin vähintään iltasadun. Minä sain kuunnella satuja vielä pitkälle yli kymmenenvuotiaaksi nuorempien sisarusteni ansiosta. Tykkään edelleenkin kuunnella, kun joku lukee ääneen. Sen tähden varmaan myös äänikirjat toimivat minulle erityisen hyvin!

Kyselin neuvolantädiltä tarkemmin, mikä tämä lukulahja lapselle oikein on ja hän kertoi sen olevan Suomen kulttuurirahaston ohjelma, jossa kaikille 2019-2021 syntyneille lapsille jaetaan neuvolatarkastuksen yhteydessä kirjalahja. Tällä kirjalahjalla pyritään varmistamaan tasavertaiset mahdollisuudet varhaislukemiseen ja lapsen kielellisen kehityksen tukemiseen. Hieno panostus, mutta jäin pohtimaan, motivoiko ilmaiset kirjat vielä lukemaan? Varsinkin, kun kirjalahjan syitä ei avattu, ennen kuin kysyin taustoista tarkemmin. Tietysti valistaminen on aina vähän niin ja näin, mutta hyödyistä voisi kuitenkin ehkä puhua enemmän ja korostaa lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen kehittymistä tai sitä, kuinka suuri merkitys lukemisella on lapsen menestymiselle elämässä?

Lukulahja lapselle sisälsi kaksi kirjaa, toinen sopii ihan pienille ja toinen vanhemmille lapsille.

Asenne lukemista kohtaan muuttunut kielteisemmäksi

Minulle ei sinänsä ollut uutinen, että nuorten lukutaidosta ollaan nykyisin huolissaan. Vaikka Suomi on yhä maailman kärjessä lukutaidolla mitattuna, ovat suomalaisten PISA-tutkimuksen tulokset laskeneet koko 2000-luvun lukemisen osalta. Yksi syy laskeneisiin tuloksiin lienee se, että vanhempien suhtautuminen lukemiseen on muuttunut kielteisemmäksi, jopa 16% suomalaisvanhemmista kertoo pitävänsä lukemisesta vain vähän. Tämä kuulostaa kovin surulliselta, mutta toisaalta, ihmekkös tuo. Nykymaailma tarjoaa lukemattomia vaihtoehtoisia virikkeitä perinteisen kirjan sijaan. Yksi suurimmista haastajista lienee nopeasti kehittyvä teknologia, joka tarjoaa ehtymättömän virikevirran niin aikuisille kuin lapsille.

Olisi mahtavaa, etteivät vanhemmat näkisi kirjaa huonompana vaihtoehtona, kuin erilaisia digitaalisia virikkeitä. Ei lukemisen tarvitse olla mistään muusta pois, mutta jos lukemisen jättää pois, on sillä paljon kauaskantoisia seurauksia. Lukeminen kannattaa aloittaa jo vauvavuotena, sillä se on lapsen elämässä tutkimusten mukaan todella kriittinen kielellisen kehityksen kannalta. Pienelle vauvalle lukemisessa hyvin tärkeää on myös vuorovaikutus vanhemman kanssa. Ja lukeahan voi missä vain! Minulla kulkee aina hoitolaukussa kirja mukana, jota voimme yhdessä tutkia, jos tilanne äityy pahaksi. (Eihän se vielä toimi, mutta pian alkavat kirjatkin jo kiinnostamaan). Esikoisen kohdalla luimme myös esim. pottaillessa, johon hän ei olisi muuten jaksanut mitenkään keskittyä. Nykyisin esikoinen pyytää lähes päivittäin, että lukisimme kirjaa myös iltasadun lisäksi. Hän myös osaa uskomattoman monta kirjaa miltei sanasta sanaan ulkoa! Esikoisen kirjalemppareita on Tammen kultaiset kirjat, Ryhmä hau, Tatu ja Patu sekä Miina ja Manu. Tosin eipä hän mitään kirjaa ole koskaan tyrmännyt. 🙂

Kunpa me aikuiset jaksaisimme lukea lapsillemme elämän hektisyydestä ja arjen kuormittavuudesta huolimatta. Se on suora sijoitus lasten tulevaisuuteen. Lukeminen ei maksa mitään ja siihen on helppo ryhtyä. Tarttuu vain kirjaan ja lukee. Myös retki kirjastoon on lapselle hauska rutiini ja nykyisin kirjastossa voi kirjojen lainaamisen ja lukemisen lisäksi tehdä myös paljon muuta!

Luetaanko teillä arjessa paljon? Mikä on teidän lasten lukusuosikki?

Kommentit (2)
 1. Hei!
  Onpa hienoa, että teillä luetaan säännöllisesti ja pidetään asiaa tärkeänä. Ja hauska kuulla, että Lukulahja ilahdutti!
  Olet ihan oikeassa, että vanhemmille olisi tärkeää kertoa lukemisen tärkeydestä ja hyödyistä, ja onneksi tekemämme kyselyn mukaan tosi moni neuvolan terveydenhoitaja näin tekeekin. Olemme lisäksi tuottaneet oman oppaan terveydenhoitajille, jotta aiheesta olisi helpompi muistuttaa perheitä. Ja toki kassistakin löytyy vanhemmalle lisätietoa aiheesta.

  Kiitos, kun kirjoitit lukemisesta ja Lukulahjasta! Toivotan ihania yhteisiä lukuhetkiä teidän perheelle!
  Emmi / Lukukeskus

  1. Kiva kun tulit kommentoimaan. 🙂 Ja tosi kiva kuulla, että neuvoloiden terveydenhoitajat kertovat tarkemmin Lukulahjan taustoista. Toivottavasti mahdollisimman moni perhe saa siitä iloa! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *