Crossfit raskauden jälkeen

Tammikuu alkaa kääntyä loppusuoralle ja meidän joulukuinen täyttää ihan juuri kuusi viikkoa! Aloitin säännölliset vaunulenkit, kun vauveli oli kaksiviikkoinen. Siitä lähtien olemme tehneet vähintään yhden tunnin mittaisen vaunulenkin päivässä. Suunto on tallentanut uskollisesti kaikki vaunulenkit tammikuun ajalta ja käveltyjä kilometrejä näyttää kertyneen yli 150. Ihan hyvä peruskuntakausi siis takana ;). Pidin jo raskausaikana kuutta viikkoa tietynlaisena rajapyykkinä crossfit-treenien aloittamiselle. Kuuden viikon kohdalla aloitin treenit myös esikoisen kohdalla ja se toimi varsin hyvin. Kuopuksen kanssa otin pienen varaslähdön ja suuntasimme salille 5 päivää ennen suunniteltua aloitusajankohtaa. Olen tuntenut oloni jo usean viikon ajoin kutakuinkin normaaliksi, joten hinku treenaamaan on ollut kova.

Ensimmäisten treenien on tarkoitus olla ns. tutustumiskäyntejä niin äidille kuin vauvalle. Salin äänimaailma lienee babylle tuttu, sillä treenasin koko raskauden aivan viime metreille saakka. Varovaisesti uskalla siis toivoa, ettei hän pienestä mölystä ja painojen tiputteluista hätkähdä. Toiveissa olisi, että pääsisin muutaman kerran viikossa treenaamaan babyn vedellessä päiväunia. Olisi hirmuisen näppärää tehdä treenit kun toinen nukkuu, näin saisin pidettyä arki-illat vapaina. Esikoisen kanssa tämä järjestely toimi hienosti tiettyyn ikään saakka ja nyt vapaailloille olisi entistä enemmän käyttöä, kun lapsia on kaksi. Olen kuitenkin päättänyt, etten ota asiasta stressiä. Jos treenit vauvan nukkuessa eivät onnistu, en lähde salille väkisin vääntämään. Sitten keksitään jotain muuta.

Joku ehkä miettii, miksi haluan palata näin varhain treenien pariin. Ehtiihän sitä myöhemminkin. Kannattaa antaa keholle aika palautua jne. Ja näinhän se on! Liikunta kuitenkin tuottaa minulle valtavasti hyvää oloa, energiaa ja auttaa jaksamaan arjen muissa askareissa. Lihaskunto- ja liikkuvuustreeni pistää aineenvaihdunnan liikkeelle ja tuo hyvää vastapainoa vaunulenkeille ja istumiselle, jota tulee imetyksen myötä useita tunteja päivässä. Lisäksi toivon saavani voimatreeneistä boostia rasvanpolttoon. Vähintään kuusi kiloa pitäisi saada vielä painoa pois (kesään mennessä). Ja tottahan se on kiva käydä salilla myös sosiaalisessa mielessä. On mukavaa nähdä ihmisiä ja jutella välillä muistakin kuin vauvajutuista.

Ensimmäinen treeni

Ensimmäinen treeni jännitti, totta kai. Ei niinkään itse treeni, vaan se, miten baby reagoi. Eka reissu meni lopulta ihan mallikkaasti. Baby vinkaisi muutaman kerran, mutta hiljeni nopeasti kun heilutti vaunuja. Tein treenin ihan vaunujen vierellä, jotta pystyin nopeasti reagoimaan mahdollisiin itkuihin. Eka treeni oli omalla mittapuullani melkoista höntsäilyä, viisi kierrosta erilaisia kahvakuulaliikkeitä, kymmenen per liike. Alkulämmöistä ei tarvinnut murehtia, sillä ehdimme kärrytellä puoli tuntia ennen salille saapumista. Olin super iloinen, että sain edes jotain aikaiseksi ja treenin jälkeen olo oli ihan loistava! Treenin jälkeen ehdin kotiin ja jopa syödä, ennen kuin baby heräsi!

Ensimmäisessä ”crossfit-treenissä” synnytyksen jälkeen tein raskausajalta tutun kahvakuularallin.

Hyvin menneestä ekasta treenikerrasta intoutuneena päätin tehdä samanalaisen reissun heti seuraavana päivänä. Niin innoissani lähdin liikkeelle, että vasta puolivälissä matkaa huomasin, etten ollut ottanut treenikassia mukaan. Noooh, treeni hoitui lopulta ilman kenkiä ja baby käyttäytyi kutakuinkin edellispäivän kaltaisesti. Pari pientä itkua, jotka laantuivat vaunujen heilutteluun nopeasti. Pääsin myös toisella kerralla kotiin saakka (kaupan kautta!!) ja ehdin syödä, ennen kuin baby heräsi. Toivoa siis treenihaaveille vauvan päiväuniaikaan on!

Malttia aloitukseen

Koska oma vointi on ollut varsin normaali jo pitkään, on treenien maltillinen aloittaminen hankalaa. Hankalammaksi sen tekee se, että treenasin vielä kaksi päivää ennen synnytystä, joten pohjakuntoni on ihan kohtuullisella tasolla. Vajaan kuukauden ajan tahkotut vaunulenkin tuskin nekään ovat kuntoani huonontaneet. Tiedän kuitenkin, että etten voi jatkaa samasta, mihin jäin ennen raskauttani. Raskaudesta palautuminen ottaa parhaimmillaankin useamman kuukauden ja esimerkiksi imetys pitää nivelet pehmeinä vielä pitkään. Myös lantionpohjan ja jännesauman palautuminen ottaa aikansa, vaikka ne eivät mitään itsestään ilmoittelisikaan. Jälkitarkastukseni on vasta kuukauden päästä, mutta jos rehellisiä ollaan, en usko, että sieltä tulee mitään autuaaksi tekevää vastausta treenaamisen aloituksen näkökulmasta. Siksi luotan omiin tuntemuksiini.

Maltillisen aloitustason määrittämine on hyvin yksilöllistä ja riippuu mm. aiemmasta treenitaustasta. Omat teesini tulevien kuukausien crossfit-treeneihin ovat seuraavat:

 • Hypyt ja juoksut jätän suosiolla tuonnemmaksi. Molemmille liikkeille löytyy hyviä korvaavia liikkeitä, joten niillä mennään.
 • Voimaharjoittelun aloitan maltilla. Maksimit ja muut raskaat painot saavat vielä odottaa, mutta lajityypillisiä liikkeitä (kuten maastaveto, rinnalleveto ja kyykky) tulee mukaan pikkuhiljaa, painoja hitaasti lisäten.
 • Suoria vatsalihaksia, erilaisia pitoja ja lankkuja välttelen toistaiseksi, vaikka keskikroppa tuntuukin jo melko normaalilta.
 • Metconeissa menen korostetusti laatu edellä, eli en lähde rykimään paremman ajan tai isomman painon toivossa (jota crossfitissä usein tavoitellaan).
 • Kuuntelen omia tuntemuksia herkällä korvalla. Jos jokin ei tunnu hyvältä tai aiheuttaa jälkikäteen oireita, jätän ne liikkeet vielä odottamaan parempia aikoja.

Näillä eväillä kohti parempaa kuntoa, katsotaan miten lähtee sujumaan! 🙂 Voisin kirjoitella myöhemmin postauksen, miten olen skaalannut treenejä itselle sopivaksi, jos sellainen kiinnostaa?

Kommentit (4)
 1. Hyvätahtoinen
  30.1.2020, 09:12

  Suosittelen lämpimästi äitiysfysioterapeutilla käyntiä, sieltä saat parhaan tiedon lantionpohjan ja keskivartalon palautumisesta. Jos ymmärsin oikein asut Vantaalla, siellä esimerkiksi huikea ammattilainen on FysioCami (Camilla Marjamäki). Hän pitää myös äideille ja raskaana oleville voimaharjoittelutunteja.

  1. Kiitos kommentista ja suosituksesta! Äitiysfyssarilla käyminen tulee ehdottomasti kyseeseen, jos jotain huolenaihetta ilmenee.Kävin raskausaikana odottaville äideille suunnatussa seminaarissa, joss sain hyvää vahvistusta jo olemassa oleville tiedoilleni koskien juuri lantionpohjaa ja keskivartaloa. Näitä olen harjoittanu heti synnäriltä päästyäni. Uskon näiden olevan yksi keskeinen syys siihen, että olo tuntuu niin hyvin palautuneelta, jopa paremmin, kuin ensimmäisen synnytyksen jälkeen. Pääsääntöisesti keho palautuu synnytyksestä spontaanistikin melko hyvin ensimmäisen kuukauden aikana ja liike (tilanteeseen sopivalla intensiteetillä) on hyvää lääkettä. 🙂

 2. Hei vitsi miten ihailtavaa! Hävettää kun itse palasin CrossFit-salille vasta ja ”vasta” 8kk synnytyksen jälkeen ja sekin jännitti ihan kauheesti! 😀

  1. Jokainen palaa silloin, kuin parhaimmalle tuntuu. 🙂 Hyvä, että kuitenkin palasit lajin pariin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *