Kätevimmät vauvanvaatteet

Pikkuisille vauvoille löytyy mitä söpöimpiä vaatteita. Söpöys ei kuitenkaan ole tae käytännöllisyydestä. Itse jaksan vielä jonkin verran söpöstellä vauvanvaatteiden kanssa, mutta mies tuskailee joka kerta, jos vaatteet ovat epäkäytännöllisiä. Ja pakko se on itsekin myöntää, että tietynlaiset vauvanvaatteet toimivat toisia paremmin. Valtaosa pikkudaamilla käytössä olevista vauvanvaatteista on joko isosiskon vanhoja tai kavereilta ostettuja/saatuja. Täytyy myöntää, että olemassa olevien vauvanvaatteiden osalta en ole ajatellut käytännöllisyyttä juuri lainkaan, vaan ennemmin mennyt ulkonäkö/merkki/materiaali edellä. Jos nyt hankkisin kaikki vaatteet alusta alkaen, millaisia vauvanvaatteita hankkisin?

Käytännölliset vauvanvaatteet

Aloitetaan bodyista. Itse pidän bodyistä varmasti kaikkein eniten vielä vähän isommillakin lapsilla, mutta erityisen käteviä ne ovat ihan pienten kanssa. Vauvan bodyista kietaisumalliset ovat ehdottomasti kätevimmät, mielellään nepparikiinnityksellä. Kietaisubodyissa ei tarvitse venyttää kaula-aukkoa vauvan pään yli, joka usein on se ikävin osuus pukemisessa sekä vauvasta että vanhemmasta. Monissa bodyissa on kaula-aukon kohdalla neppari tai kaksi antamassa lisätilaa, mutta hämmentävän usein ne eivät helpota pukemista yhtään. Joten ääni kietaisubodyille.

Ihan pienten vauvojen bodyissa lisäpisteitä saa, jos hihat ovat käännettävissä ”tumpuiksi” vauvan käden ympärille. Näin vauva ei pääse raapimaan itseään pitkillä kynsillään, joita ei voi ensimmäiseen kahteen viikkoon leikata.

Housut

Itse suosin puolipotkuhousuja, koska niissä on sukat valmiina. Jostain syystä vauvoilla sukat eivät meinaa pysyä jalassa sitten millään, ellei varret ole tosi pitkät ja sukan malli kohtuu tiukka. Puolipotkuhousujen päälle voi vielä heittää villasukat tai töppöset, niin pysyy pienen jalat lämpöisinä. Puolipotkuhousujen isoin miinus on se, että niitä harvoin löytyy kivoissa kuoseissa, ainakaan minulle ei ole tullut vastaan.

Yöpuvut

Yöpukujen käytännöllisyys nousee yön pimeinä tunteina arvoon arvaamattomaan. Varsinkin sellaisten vauvojen kanssa, jotka kakkaavat tasaisesti kellon ympäri. Meillä vauvan alkutaival on sisältänyt monia vaipanvaihtokeikkoja myös öisin ja mitä nopeammin homma yöllä hoituu, sen parempi. Yöpuvuista ehdottomasti parhaita ovat mielestäni sellaiset vetoketjukiinnitteiset yöpuvut, joissa vetoketju aukeaa kahdesta suunnasta. Kun vetoketjun voi vetäistä alhaalta ylös, ei vauvaa tarvitse riisua kokonaan, vaan riittää, että yöpuvun käärii vatsan kohdalle. Nepparikiinnitteiset yöpuvut ovat melko horror, varsinkin aamuyön tunteina hämärässä kylpyhuoneessa. Yöpuvuissa lisäpisteitä tulee niin ikään käännettävistä hihansuista, estää raapimisen sekä pitää pienet kädet lämpöisinä.

Yöpuvun lisäksi meillä on ollut molempien lasten kanssa käytössä unipussi. Se pitää vauvan lämpöisenä, eikä sen kanssa tarvitse pelätä, että se joutuu vahingossa vauvan kasvojen päälle tms. Unipussi myös helpottaa vauvan nostamista omaan sänkyyn imetyksen päätteeksi, kun vauvan kehon lämpötila ei muutu häntä siirrettäessä omaan sänkyyn.

Tämä yöpuku on ihan ehdoton lemppari! Vetoketju aukeaa molempiin suuntiin, lisäksi yöpuvussa on käännettävät hihansuut ja umpinaiset jalkaterät.

Sisävaatteiden flopit

Ihan pienillä vauvoilla jotkin vaatteet ei vain kerta kaikkiaan toimi. Ykkösenä näistä tulee mekot. Mekot on super söpöjä, mutta niin epäkäytännöllisiä. Kun vauvan nostaa syliin, voi olla varma, että koko mekko on rullautunut korviin. Se häiritsee sekä sylissä pitäjää, että vauvaa, kun helmat nousevat korviin ja eksyvät samalla vauvan suuhun. Mekot säästän siis suosiolla aikaan, kun vauva alkaa kävelemään.

Hupparit. Ne saattavat itseasiassa olla jopa mekkoja epäkäytännöllisempiä. Hupparin helma nousee, aivan kuten mekonkin, mutta sen lisäksi tuskaa aiheuttaa huppu. Hupparin hupulle ei oikein ole mitään järjellistä paikkaa, vaan tuntuu, että se on aina tiellä. Joko huppu on vauvan silmillä tai se kuristaa vauvaa jommaltakummalta sivulta. Ei jatkoon.

Muut puserot ja paidat tulevat hyvänä kolmosena. Kaikki paidat, jonka helmaa ei saa laitettua tai pysymään housuissa, rullautuvat silmänräpäyksessä ylös. En tiedä ärsyttääkö pieniä vauvoja huonosti olevat vaatteet, mutta ainakin se tuottaa tälle äidille tuskaa. 😅

Eli jos nyt hankkisin kaikki vauvan (sisä)vaatteet alusta alkaen, olisi ostoslistalle:

  • kietaisubodyja neppikiinnityksellä ja käännettävillä hihansuilla
  • puolipotkuhousuja
  • yöpukuja, joissa vetoketju aukeaa kahdesta päästä ja joissa on käännettävät hihansuut
  • lisäksi hankkisin unipussin sekä pitkävartisia ja tiukkoja sukkia.

Millaiset vauvavaatteet toimivat teidän arjessa parhaiten?

Kommentit (2)
  1. Hei! En tiedä luetko vanhojen postausten kommentteja, mutta tiedustelisin, että mistä olet löytänyt pyjamia, joissa on käännettävät hihansuut? Olen itse niitä metsästänyt, mutta tuntuvat kovin olevan kiven alla 🙂

    1. Ne todella ovat! Lindexiltä olen joskus löytänyt ja kuvan yöpuku taitaa olla ihan citymarketista. 😅

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *