Lapsilla on oikeus pelata

Me kasarin lapset synnyimme varsin mielenkiintoiseen maailmanaikaan. Me Milleniaalit emme ole täysin diginatiiveja, mutta olemme kuitenkin päässeet digitalisoituvan maailman kelkkaan ihan alusta alkaen. Muistamme elävästi ensimmäiset tietokone- ja pelikonsolipelit. Pelasimme koulujen atk-luokissa ja kavereiden luona Niblesiä, Donkey kongia, Alley cattia ja Bubble Bobia. Koulun sisäverkossa chattailtiin ja pelattiin porukalla Herttaa. Pelaamiamme pelejä haimme komennoilla DOS:n kautta. Isoimmat pelit ladattiin disketeille, joita sitten sulavasti vaihtelimme pelin edetessä. Muistamme tarkasti, kun kotiin tai luokkahuoneeseen tuli oma tietokone. Vielä tarkemmin muistamme Internetin tulemisen, huonot yhteydet ja Kiss FM:n chatit. Olimme ensimmäisiä, jotka pääsivät rajattomien musiikkivarantojen pariin Snapterissa. Yläasteella siirryimme pelaamaan CS:ää porukalla sisäverkkoon, tekstinkäsittelyopettajan häipyessä kahdeksi tunniksi kahville. Voi veljet, ne olivat aikoja ne!

Missään vaiheessa omaa lapsuuttani kukaan ei kyseenalaistanut tai kritisoinut meidän lasten pelaamista. Näin jälkikäteen ajateltuna pelasimme aika raakojakin pelejä, mutta eipä sitä silloin itse osannut ajatella, eikä vanhemmat liiemmin olleet pelien sisällöstä kiinnostuneita. Nykyisin lasten pelaamisesta, niin hyödyistä kuin haitoista, tiedetään jo paljon enemmän. Yksiselitteistä yleisohjeistusta pelaamiselle on kuitenkin mahdotonta antaa, sillä lapset ovat yksilöitä. Toinen pelaisi vaikka kellon ympäri, kun toiselle riittää pienikin peliaika päivässä. En ole oikea henkilö määrittelemään pitääkö pelaamista rajoittaa vai ei, mutta sen osaan sanoa, että tietyllä tavalla pelaamisen voidaan katsoa kuuluvan nykylasten kulttuuriin. Voitaneen jopa sanoa, että lapsilla on oikeus pelaamiseen. Pelit, pelaaminen ja muut digitaaliset sisällöt kuuluvat tähän päivään. Pelikasvattaja Mikko Meriläinen kiteyttää oikeuden pelaamiseen hienosti: ”lapsella on oikeus elää omaa lapsuuttaan, eikä vanhempiensa lapsuutta tai vanhempiensa käsitystä siitä, minkälainen lapsuuden tulisi olla.” Tästä olen täysin samaa mieltä Mikon kanssa.

Pelaaminen kehittää

On sanomattakin selvää, ettei lapsen päivät voi koostua pelkästä pelaamisesta tai muiden digilaitteiden kanssa oleilusta. Liika on liikaa ihan kaikessa. Meidän perheessä pelaaminen on aika harvinaista herkkua. Yleensä nelivuotias pelaa kännykällä tai tabletilla pitkillä automatkoilla ja reissussa. Nyt poikkeusolojen aikaan tabletti on välillä kaivettu esiin tylsyyden iskiessä tai kun äidillä on kädet täynnä pikkusiskon kanssa. Tyttö on pelannut omaa ikätasoonsa sopivia pelejä vajaa kaksivuotiaasta saakka. Hän on taitava laitteiden käyttäjä ja osaa intuitiivisesti ottaa uusia pelejä haltuun. Pelit ovat kasvattaneet tietynlaista sinnikkyyttä ratkoa ongelmia. Myös päättelykyky ja ongelmanratkaisutaidot karttuvat pelatessa. Tyttö tykkää pelata kaikenlaisia opettavaisia pelejä ja esimerkiksi aakkoset alkavat olla hallussa pelaamisen ansiosta. Päiväkodista tutut Eka-pelit ovat myös olleet käytössä. Nyt tyttö haluaisi opetella r-äännettä. Olemme yrittäneet opetella äännettä yhdessä, mutta ilmeisesti äidin kanssa opettelu päätyy aina vain riitaan. 😅🙈 Joten, jos tiedätte jonkun kohtuuhintaisen sovelluksen r-äänteen itsenäiseen harjoitteluun, niin antakaa vinkki!

Tarina ja peli yhdistyvät

Muutama viikko sitten saimme testiin Valorbyten tarinan ja pelin yhdistävän Samu Siili -sovelluksen. Koska meillä tykätään kovasti lukea, oli todella kiva päästä testaamaan kirjan ja pelin yhdistävää sovellusta käytännössä.

Pelaaminen on kivaa ja opettavaista puuhaa.

Tarinassa seikkailee sympaattinen pieni siili nimeltä Samu, joka joutuu eksyksiin. Sovelluksessa lapsi pääsee seuraamaan interaktiivista satua ja auttamaan Samua löytämään tiensä takaisin kotiin pieniä tehtäviä ratkoen. Tarinassa voi edetä miellyttävää kertojaääntä kuunnellen tai itse puhekuplat lukien. Tarinssa olevia pelejä voi myös pelata erikseen, mikä on kiva bonus!

Samu Siili -sovellusta on hauska tutkia yhdessä lapsen kanssa, mutta lapsi viihtyy sen parissa hyvin myös itsekseen. Tarinan musiikki on tunnelmallista, grafiikka herkkää ja kaunista, kuin suoraan satukirjasta! Hyvällä tavalla edukseen perinteisistä lastenpeleistä erottuvaa. Tämä sovellus on oiva valinta pitkille automatkoilla tai tilanteisiin, jossa kaipaat hetken omaa aikaa. Sovellus on omiaan 2-5 -vuotiaille lapsille, jotka osaavat käyttää itsenäisesti älylaitteita. Pienempien kanssa sovellusta voi tutkia yhdessä. Me käytimme sovellusta suomeksi, mutta se on käännetty myös englanniksi, espanjaksi ja ranskaksi.

Pieni Samu Siili joutuu eksyksiin.

Jos haluat päästä testaamaan sovellusta, siirry Äitiyhtälön instaan ja osallistu kahden ilmaispelin arvontaan. Arvon kaksi maksutonta sovelluksen latauskoodia 9.5.2020 instassa arvontaan osallistuneiden kesken. Mikäli arpaonni ei suosi, voi pelin ladata kohtuulliseen 4,99 € hintaan Google Play -kaupasta tai App Storesta.

Mukavia peli- ja satuhetkiä Samu Siilin parissa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *