Lapsiperhearjen pelastajat

Lapsiperhearjessa, jos missä, kaikki arkea helpottavat niksit ovat lämpimästi tervetulleita. Näillä arjen pienillä nikseillä olen itse saanut helpotusta lapsiperhearkeen.

Viikon ruokalistan miettiminen etukäteen

Tätä olen itse asiassa tehnyt jo pitkään. On hirmuisen näppärää suunnitella seuraavan viikon ruokalistaa etukäteen kaappien ja pakastimen antimien pohjalta. Nyt kun perheessä on jälleen vauva, tulee viikkoruokalista sisältämään paljon laatikkoruokia ja keittoja. Niistä riittää moneksi päiväksi ja niiden tekeminen käy helposti. Olen nyt mammaloman alusta saakka listannut kaikki viikon ruuat samaan kännykän muistioon ja nyt siellä alkaa olla jo aika hyvä lista ruokaideoita niihin hetkiin, kun mielikuvitus meinaa loppua kesken. Jos huomaan jossain mielenkiintoisen reseptin, nappaan sen suoraan ruokalistalle. Näin resepti tulee varmasti testattua ja jos se on hyvä, jää se myös muistiin. Kun viikon ruokalista on mietitty hyvissä ajoin etukäteen, riittää, kun isot kauppaostokset hoitaa kerran viikossa (tämä on myös hyvä arkinen ilmastoteko). Tosi kiireessä ostokset voi tilata etukäteen ja käyttää aikaa vain ostosten noutamiseen. Mutta tätä käytän vain äärihädässä, tykkään meinaan käydä kaupassa. 😁

Jos lehdessä tulee vastaan kiinnostava resepti, naappaan siitä kuvan ja lisään ruuan heti ruokalistalle. Tuleepahan testattua!

Jaettu kauppalappu Google Driveen

Kauppalapun kokoaminen on kehittynyt vuosien varrella huimasti. Ensin se muodostui pikkuhiljaa käytettyjen kirjekuorien taakse, sitten puhelimen muistioon ja nyt kehittynein versio on Google Drive. Lisäilen sinne puuttuvia aineita sitä mukaan kun ne tulevat mieleen/huomaan jonkin loppuneen. Kun kauppalappu on jaettu perheen toisen kaupparatsun kanssa, on lista aina molempien saatavilla.

Jaettu kalenteri

Oodi tekniikalle, joka mahdollistaa jaetun kalenterin käytön. Sinne merkkailemme kaikki tiedossa olevat menot heti kun ne tulevat tietoon. Toki tulevan viikon ohjelma käydään aina sunnuntaisin läpi, jotta molemmat ovat suunnilleen samalla sivulla tulevan viikon tohinoista. Aika pitkälti arkeamme rytmittää treenit, lapsen päiväkotiviemiset ja työmenot. Mutta melkein joka viikko sekaan mahtuu jotain extramenoa, joka sotkee ns. normirytmiä. Näin äitiysvapaalla on melkoista luksusta, kun kotona ollessa ehtii hoitamaan monia arkisia askareita, jotka muuten jäisivät työpäivän jälkeen hoidettavaksi.

Värinkerääjä ja kuivausrumpu

Kuivausrumpu on arjen ehdoton ykkönen, kun sukat, alushousut yms. pikkupyykit saa heitettyä suoraan kuivuriin. Myös pyyhkeiden ja lakanoiden kuivaaminen käy näppärästi, eikä lakanoita tarvitse kuivattaa viikkotolkulla ovien päällä (sinne ne meinaa ainaki meillä jumahtaa, kun kukaan ei jaksa ryhtyä viikkauspuuhiin).

Uusin rakkauteni on värinkerääjä! Onko mitään näppärämpää, kun kaikenväriset pyykit voi heittää samaan aikaan koneeseen ilman pelkoa niiden värjääntymisestä!

Seuraavan päivän vaatteet valmiiksi

Tämä pätee ehkä enemmän työarjessa, kun pitää näyttää enemmän ihmiseltä. Kun seuraavan päivän vaatteet katsoo kokonaisuudessaan valmiiksi illalla, voi aamulla vain vetää kamat niskaan nollat taulussa ja säästää mukavasti minuutteja aamukaaoksessa. Kikka on myös varsin toimiva lasten kanssa. Kun on itse saanut valita seuraavan päivän vaatteet, ei tarvitse aamulla aiheesta kinata. Ja kun kina syntyy, voi vedota lapsen omaan valintaan. 😁

Tulevien vaatehankintojen listaaminen etukäteen

Ehkä jo huomaatte, että olen melkoinen listaihminen, mutta ai että kun ne on vaan käteviä! Olen esikoisen syntymästä saakka pitänyt kännykässä listaa, mitä seuraavan sesongin/koon vaatteita häneltä puuttuu. Lista on näppärä esim. kirpparireissuilla tai jos mummot kyselee, mitä lapsi tarvitsee. Aivan absoluuttisen varma lista ei aina ole, mutta melko hyvä kuitenkin!

Siivoaminen joka päivä

En tarkoita siivoamisella sitä, että heiluisin päivittäin imurin ja rätin kanssa, vaan pientä järjestelyä. (Haaveilen kyllä rikkaimurista tai kunnon varsi-imurista, jolla voisi nopsaan imaista kivet eteisestä ja murut pöydän alta). Kun esim. tiskit laittaa koneeseen heti ruokailun päätteeksi ja pyyhkii pöydät, ei kaaos pääse koskaan kasvamaan liian suureksi. Olemme esikoisen kanssa myös opetelleet, että leikit siivotaan lopuksi pois ja jos liian monta leikkiä uhkaa kasaantua päällekkäin, tehdään välisiivous. Tykkään, että kotona on perussiistiä, sillon pystyy itsekin rentoutumaan paremmin. Onneksi mies on samaa maata. 🙏

Poistu kotoa

Jotten kuulostaisi ihan hullulta lista- ja siivousmuijalta, osaan antaa asioiden myös olla. Paras taktiikka tähän on poistua kotoa. Poissa silmistä, poissa mielestä. Etenkin lasten kanssa ulkotiloihin siirtyminen on kaaoksen estoa parhaimmillaan. Energiaa voi huoletta purkaa raikkaassa ulkoilmassa ja kaupan päälle saa hyvän mielen (eikä sotkukaan lisäänny ;)).

Millaisia arjen pelastajia teillä on käytössä? Voisiko omaa arkea helpottaa vielä lisää? 🤔

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *