Millaista vauva-arki on?

Vauva-arjesta liikkuu jos jonkinlaista legendaa. Toki osa kauhutarinoita on totta ja ei vauva-arki pelkkää auvoa ole. Mutta eipä se elämä ilman vauvakaan pelkkää juhlaa ollut, ainakaan minulla. Esikoista odottaessa tuleva vauva-arki jännitti, totta kai. Eihän minulla ollut mitään käsitystä siitä, mihin soppaan olin lusikkani työntämässä. Ja vaikka kavereilta olin kuullut miten arki heillä menee, eihän se ole tae siitä, että myös meillä menisi niin. Joten taas tylsä disclaimeri: universaalia vastausta kysymykseen ”millaista vauva-arki on” en voi antaa, mutta voin kertoa millaista vauva-arki meillä pääsääntöisesti on.

Millaisia ovat yöt vauvan kanssa?

Vauva on vielä kovin pieni, joten hän nukkuu yhä varsin paljon. Yöunille vauva menee klo 21.00 aikaan ja aamulla hän heräilee 8-9 välillä. Yön aikana syötän beben 2-4 kertaa. Yleensä nostan babyn syötön päätteeksi omaan sänkyyn, joka on sivuvaununa meidän sängyn vieressä. Toisinaan taas nukahdan imettäessäni, sillä imetään aina makuultani. Vauva önisee öisin melko kovaa, vaikka nukkuu. Usein en häiriinny öninöistä, sillä nukun korvatulpilla. Joskus ääni häiritsee niin, että laitan peltorit päähän. 🙈 Ja kyllä, herään hänen ääniinsä jopa kuulosuojainten läpi. Yön jäljiltä olen yleensä suht pirteä, ainakin jos olen malttanut mennä ajoissa nukkumaan.

Entä päiväunet?

Bebe nukkuu yleensä kahdet pitkät päiväunet ja toisinaan lyhyet ettoset illansuussa. Ensimmäiset päikkärit osuvat n. 10.30-13.30 välille. Toiset 14.30-18.30 välille. Iltaisin vauva valvoo pisimmän pätkän, usein yli kolme tuntia. Riippuen viimeisten päiväunien päättymisajankohdasta, saattaa bebe ottaa pienet nokoset syömisen ohella 19-20.00 välillä.

Itkeekö vauva paljon?

Meidän vauva on reilu 2 kuukauden ikäinen. Hän on yleensä varsin tyytyväinen, kunhan ruokahuolto pelaa. Nälkäisenä hän huutaa kurkku suorana, eikä luovuta, ennen kuin saa ruokaa. Muita harmeja hän yleensä lähestyy pienemmällä huudolla. Joku linkkasit Facebookin joulukuiset2019 ryhmään tämän mahtavan videon pienen vauvan merkkiäänistä. Ne todella pitävät paikkansa myös meidän bebellä. 👶😂

Kuinka usein vauva syö?

Meidän bebe syö hereillä ollessaan noin puolen tunnin välein. Eli melkein koko ajan. Iltaisin vikoilta päikkäreiltä herätessä, hän notkuu tissillä miltei koko ajan aina sinne ilta yhdeksään saakka.

Ehtiikö äiti tehdä mitään?

Beben ollessa hereillä ehdin touhuta maksimissaan puoli tuntia jotain, ennen kuin pitää taas olla imettämässä. Imettäessä ehdin vauvan tuijottelu lisäksi räplätä kännykkää tai katsoa telkkua. Lopulta puolessa tunnissa ehtii ihmeen paljon. Yleensä teen jonkun kotityön ja loppuajan seurustelen vauvan kanssa. Aamun ekojen päiväunien aikana käyn vaunulenkillä, treenaamassa, hoidan asioita tai treffaan kavereita. Päivän toisten päiväunien aikana käyn yleensä pienellä kävelyllä tai kaupassa ennen, kuin haen esikoisen päiväkodista. Kotimatkalla emme pidä kiirettä, vaan vaihdamme kuulumisia tytön kolutessa tienposkia. Kotiin päästyämme ehdin yleensä tehdä ruokaa tai touhuta jotain esikoisen kanssa ennen kuin bebe herää. Illat menee sitten syöntihommissa, joko omissa tai vauvan. Niinä päivinä, kun olemme koko tyttöjengi kotona, on aikataulu muuten samanlainen, paitsi beben päiväunien aikaan touhuamme esikoisen kanssa milloin mitäkin.

Tänään vauvan toisten päiväunien aikaan ehdin käydä osteopaatilla ja lukea odotellessa kolme vuotta vanhaa Me Naiset -lehteä. 😛

Onko vauva-arki raskasta?

Minusta ei. Vaikka päivät ovat toiminnantäyteisiä, on arki silti leppoisampaa, kuin töissä ollessa. Tykkään puuhailla lasten kanssa kaikenlaista ja tehdä omia pieniä projekteja. Ehkä nautintoa lisää vielä se, että tiedän tämän olevan ohikiitävän nopea jakso elämässä, jonka loppu jo melkein häämöttää (no, ei nyt vielä, mutta äkkiä se aika vaan menee). Ja tietysti sekaan mahtuu päiviä, jotka ovat suoraan sanottuna hanurista, mutta mahtuupa niitä arkeen kuin arkeen.

Elii summattuna: vauva-arki on kivaa ja yleensä ei kovin raskasta. 😂

Miten sinä koet/koit vauva-arjen? Entä millaisia teidän päivät on? Olisi kiva kuulla miten muilla arki muodostuu. 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *