Täältä tulla MiB

Pohdiskelin jo töissä ollessani liittymistä Mother on Business (MiB) -verkostoon. Silloin asia kuitenkin jäi ja rehellisyyden nimissä en olisi missään tapahtumissa ehtinyt käymään, niin kiireinen työsyksyni oli. Nyt kun viimeisestä työpäivästä on kulunut kolmisen kuukautta, päätin vihdoin täyttää jäsenhakemuksen.

Nyt on jäsenhakemus Mother in Business -verkostoon täytetty.

Äitiysvapaa on ihana breikki hektisestä työarjesta ja mielelläni pyhitän sen pääsääntöisesti vauvasta, perheestä ja kiireettömyydestä nauttimiseen. Vauvavuosi menee kuitenkin äkkiä ja ennen kuin huomaankaan, koittaa töihin paluu. Minusta työn ja perhe-elämän yhdistäminen pitäisi olla luonnollista, eikä perheellisten (varsinkaan äitien) tulisi joutua kärsimään siitä, että on perustanut perheen. Todellisuudessahan lapsen saaminen ei ole kotiin jäävälle vanhemmalle mikään lottopotti, ainakin mitä tulee ura- ja palkkakehitykseen sekä eläkekertymään. Tottahan äitiys antaa paljon muuta, mutta ehkä nämä muut taidot voisi nähdä voimavarana myös työelämässä, eikä rangaistuksena.

Maailma menee eteenpäin, miten pysyn kyydissä

Nykyisin melkein ala kuin ala menee jo vuodessa hurjasti eteenpäin, siksi täydellinen eristäytyminen vauvakuplaan tuntuu itselle vieraalta. Olen aikuisiällä löytänyt itsestäni intohimoisen opiskelijasielun ja siksi MiB:n tarjoamat mahdollisuudet (mitä ne sitten tulevat olemaankaan) oman osaamisen kehittämiseen kuulostavat houkuttelevilta. Nykyisin on muutenkin niin mahtavaa, kun opiskelun ei tarvitse olla automaattisesti täysiaikaista kökkimistä koulun penkillä tutkintopapereita hamuten, vaan opiskella voi missä vain. Tarjolla on myös valtavasti erilaisia kursseja, webinaareja, luentoja jne. Ennemmin kompastuu runsauden pulaan, kuin siihen, ettei löydä mitään opiskeltavaa. Esikoisen jälkeen suoritin YAMK-tutkinnon käytännössä kokonaan etänä. Nyt olen pyöritellyt ajatusta, jos jatkaisin kotona oloa vielä hetken vanhempainvapaan päätteeksi ottamalla opintovaapata. Jää nähtäväksi, realisoituvatko orastavat haaveet. Ihan vielä en halua ottaa asiasta paineita.

Odotan myös, että tapaan MiB:ssä samanhenkisiä ihmisiä. Ihmisiä, jotka uskaltavat sanoa ääneen, että tykkäävät työstään SEKÄ perheestään. Eivätkä koe, että ne ovat toisensa poissulkevia. Totta kai vapaa-aika ja aika perheen kanssa on ihanaa, mutta minä kaipaan elämääni myös toisenlaisia haasteita ja mahdollisuutta kehittyä niissä. Usein ongelmaksi vain tuntuu muodostuvan se, että joku osa-alue elämässä (usein työ) ottaa ylivallan, jolloin koko paletti menee epätasapainoon. Silloin elämä muuttuu kuormittavaksi ja oikein mikään ei enää suju. Juuri tätä ongelmatiikka haluaisin kehittää parempaan suuntaan ja vaihtaa aiheesta ajatuksia. Voiko kaiken niin sanotusti saada ja ennenkaikkea voiko kaiken saada pysymään balanssissa?

Vauva mukaan

MiB:ssä inspiroivalta tuntuu myös se, että erilaisiin tapahtumiin voi ottaa lapsen mukaan. Yleensä keskeiseksi ongelmaksi osallistua käytännössä mihinkään nousee se, mihin vauvan voisi siksi aikaa jättää hoitoon. Jos potentiaalisia lapsenvahteja ei ole noin vain saatavilla, jää osallistuminen moneen tapahtumaan vain haaveeksi. Kun lapsen voi ottaa mukaan ja myös muilla on tapahtumassa pilttejä mukana, madaltuu kynnys osallistumiseen merkittävästi. Toki lapsen kanssa liikkuessa pitää varautua siihen, että sataprosenttista läsnäoloa tuskin pystyy saavuttamaan, mutta minusta kaikki on kuitenkin kotiinpäin.

Mikä tärkeintä, en halua enkä aio ottaa MiB jäsenyydestä painetta. Menen ja osallistun vain, kun muu elämä sen mahdollistaa. Helmasyntini on haalia liikaa asioita elämääni, jolloin kaikki menee vain asioiden suorittamiseksi. Ja sitä en halua. Nyt äitiysvapaalla saan mahdollisuuden tarkastella itseäni ja omia rajojani vapaammin, kun kaikkea pakollista ei ole niin paljon. Toivon oppivani tunnistamaan, missä kohtaa asioita alkaa tulla liikaa ja miten taakkaa voi keventää. Äitiys on monella tapaa matka itseen, kun vain muistaisi pysähtyä reflektoimaan omaa elämäänsä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *