Uskaltaako ulkomaille matkustaa?

Rakastan reissaamista, niin kuin tuntuu moni muukin tekevän. Vielä vuosi sitten sitä oli valmis matkustamaan miltei minne vain, ilman sen suurempia huolia. Matkoilla on sattunut kaikenlaista, mutta kaikesta on selvitty paikallisen terveydenhuollon avustuksella. Koronan kanssa kaikki on kuitenkin toisin.

Koska viimeksi olet nähnyt tämän kuvan somefeedissäsi?

Siirtynyt matka

Meillä piti olla alkuvuoden aikana kaksi reissua, yksi Saksaan ja toinen Kyprokselle. Saksan reissu peruuntui ensimmäisenä ja siitä saimme omamme takaisin. Kyproksen kohdalla olimme ehtineet maksaa varausmaksun, ennen kuin korona muutti matkasuunnitelmat. Kyproksen matkan peruminen ei ollut aikarajojen puitteissa enää mahdollista. Tai totta kai reissun olisi voinut perua, mutta samalla olisi saanut heittää hyvästit varausmaksulle. Ihan suoralta kädeltä tämäkään ei houkuttanut, sillä nelihenkiseltä perheeltä varausmaksu on jo ihan sievoinen summa rahaa. Jäljelle jäi matkan siirtäminen toiseen ajankohtaan. Päätimme siirtää reissun elokuun loppuun. Ehkä siihen mennessä tilanne on jo tasaantunut, ajattelimme.

Matkustaa saa, mutta mutta…

Nyt matkatoimistomme on ilmoittanut, että matkat Kyprokselle starttaavat elokuun lopussa, eli tällä tietoa pääsisimme reissuun. Myös hallituksen tämän hetkisten kaavailujen mukaan Kyprokselle voisi matkustaa elokussa. Meillä on kuitenkin kotona erimielisyyttä siitä, kiinnostaako reissuun siltikään lähteä. Minä, varmuuden maksimoija, olisin tällä hetkellä valmis lähtemään reissuun. Kyproksella koronatilanne on tällä hetkellä aika hyvä. Turisteja ei välttämättä ole niin paljon liikkeellä, kuin yleensä. Onhan kyseessä elokuun loppu ja varmasti korona jonkin verran rokottaa turistien matkustusintoa. Porottava aurinko tappaa viruksia tehokkaasti ja sitähän Kyproksella riittää. Tuskin tulisimme viettämään aikaamme ahtaissa kuppiloissa tai muissa paikoissa, jossa ihmiset on ahdettu pieneen sisätilaan (lentokone pois lukien, siellä käytössä kuitenkin maskit). Lisäksi hygienia-asioihin kiinnitetään nyt varmasti extra paljon huomioita. Aika turvallisen kuuloista, siis mikäli tässä tilanteessa mikään voi olla kovinkaan turvallista…

Ajattelen ehkä naiivisti, mutta en jotenkin usko koronan olevan meille tappavan vaarallinen. Totta kai voin olla pahasti väärässä, mutta todennäköisyydet lienevät kuitenkin puolellani. En ole ennenkään jättänyt reissua varaamatta sen pelossa, että reissulla on mahdollisuus sairastua. Tai ok, itse asiassa silloin, kun suunnittelimme toista lasta, kieltäydyin tekemästä reissua alueille, joissa oli zikavirusta levittäviä hyttysiä. Mutta noin muuten sairastumisen mahdollisuus ei ole jarruttanut reissulle lähtöä. Maailma on vuorattu kaikenmaailman viruksilla ja bakteereilla, joten sairastumisen riski on aina olemassa.

Koska reissussa on vuosien varrella sattunut ja tapahtunut, on vakuutukset hyvä olla kunnossa. Vallitsevassa koronatilanteessa vakuutukset olisivat totta kai ihan ehdottomat. Olen tutkinut eri vakuutusyhtiöiden vakuutusehtoja ja löytänyt myös sellaisia vakuutuksia, jotka korvasivat mahdolliset majoitus- ja matkakulut, jos sattuisi koronan takia jäämään karanteeniin tms. Totta kai nämä vakuutukset korvaisivat myös lääkäri- ja muut sairauskulut. Jos sattuisi sairastumaan koronaan ennen reissulle lähtöä, tämäkin korvattaisiin vakuutuksesta. Eli vakuutustenkin puolesta homma niin ok, kuin voi tässä tilanteessa olla.

Koska olen vielä vanhempainvapaalla, voisimme hyvin pitää omaehtoista karanteenia lomalta palattuamme. Mies voisi varmasti tehdä muutaman viikon etätöitä, jos työnantaja tai muut suositukset sitä edellyttäisivät. Emme riskeeraisi muita ihmisiä, jos matkan jälkeen korona sattuisikin puhkeamaan. Eli tämäkin puoli kunnossa.

Näistä argumenteista huolimatta, perheen toinen aikuinen ei koe reissua vielä elokuussa kovin houkuttelevana ideana. Rajat aukeavat vasta heinäkuun puolivälissä, joten ei ehditä nähdä, miten matkailu vaikuttaa viruksen leviämiseen (meidän siis pitää maksaa reissu heinäkuun puolivälissä, jos mielimme elokuun lopussa päästä matkaan). Muutoinkin reissaaminen on ollut niin pitkään tauolla, ettei kuulemma houkuta olla ensimmäisten joukossa testaamassa, miten matkustelu jälleen käynnistyy. Ylipäänsä, matkustelu ei nyt vain edes kiinnosta. 🤷🏼‍♀️ Kun kyseessä on perhematka, on hankala asettautua poikkiteloin ja vaatia toista lähtemään. Se ei olisi reilua.

Näitä siivekkäitä ei ole liiemmin viime aikoina näkynyt.

Koskas sitten?

Jos nyt päätämme olla lähtemättä, on vaihtoehtoina joko reissun siirtäminen jälleen uuteen ajankohtaan tai matkan peruminen. Jos perumme, menetämme varausmaksun. Voimme siirtää matkaa uuteen ajankohtaan, mutta mihin? Jos siirrämme loppuvuoteen, onko koronatilanne yhtään sen parempi vai peräti pahempi? Jos siirrämme matkan loppuvuoteen, pitää myös valita uusi kohde. Kyprokselle kun ei matkoja silloin enää tehdä. Mikä kohde on turvallisempi nyt, saati loppuvuodesta? Ensi vuoden puolelle reissua ei vielä voi edes siirtää ja vaikka voisikin, ei se minun töiden puolesta todennäköisesti onnistuisi. Jos on juuri palannut takaisin töihin vuoden tauon jälkeen, on aika kohtuutonta edes ajatella lähtevänsä ensimmäisenä reissuun.

Vähän ikävä kyllä pelkään, ettei korona ole jättämässä meitä ihan hetkeen rauhaan. Mahdollinen rokote saadaan aikanaan, mutta koska? Me tuskin olemme ensimmäisten rokotettavien joukossa, koska emme kuulu riskiryhmään. Näin ollen mahdollista rokotusta joutuu odottelemaan vieläkin epämääräistä kauemmin. Lisäksi, vaikka rokotuksen saisi, haluaisiko sitä siltikään olla ensimmäisten joukossa sitä ottamassa? Case sikainfluenssa on liian tuoreessa muistissa…

Jos matkaa ei olisi varattuna, eikä olisi varausmaksua panttina roikkumassa, päätös olisi helppo. En varaisi tässä ajassa ulkomaan matkaa. Nyt tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole, vaan päätös elokuun reissusta pitää tehdä kahden viikon kuluessa.

Mitä sinä tekisit?

Kommentit (2)
  1. Mä lähtisin, aika lailla samoilla perusteluilla kuin sinä. Tosin meilläkin puoliso olisi varmasti eri linjoilla, joten en tiedä miten lopulta kävisi. Tsemppiä pohdintoihin!

    1. Kiitos! Parin viikon sisällä ratkaisu pitää saada aikaiseksi. Pakko on hyvä motivaattori. 😅
      PS. Kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa! Mukavaa huomenna alkavaa heinäkuuta! ☀️

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *