Verenpaineen nousu loppuraskaudessa

Kävin viime viikolla loppuraskauden lääkärintarkastuksessa, jossa kaikki vaikutti olevan ok. Meillä Vantaalla ennen jokaista neuvolakäyntiä mitataan itse verenpaine, paino sekä virtsan sokerit ja valkuainen. Minulla verenpaineet ovat olleet noususuunnassa koko raskauden ajan, aivan kuten esikoisenkin kohdalla. Virtsassa ei onneksi ole ollut mitään poikkeavaa. Mainitsin kohonneista paineista lääkärille ja kerroin, että myös esikoisen kohdalla paineet nousivat pikkuhiljaa koko raskauden ajan. Muutamia päiviä esikoisen synnytyksen jälkeen paineet huitelivat todella korkealla ja kärsin kovasta päänsärystä. Tähän lääkäri totesi, että raskausmyrkytys voi puhjeta vasta synnytyksen jälkeen. Tämä oli minulle uutta tietoa. Kävin edellisen synnytyksen jälkeen lääkärillä, joka kehotti seuraamaan paineita kotona tietyn ajanjakson, ja jos se ei tuo apua, olisi verenpainelääkkeet otettava hetkeksi käyttöön tilanteen tasaamiseksi. Raskausmyrkytyksestä ei mainittu mitään. Oli tilanteeni viimeksi sitten mikä tahansa, joudun nyt loppuraskauden käymään neuvolassa kahdesti viikossa arvoja mittaamassa ja yleisessä seurannassa raskausmyrkytyksen poissulkemiseksi.

Raskausmyrkytys vai pelkkää verenpaineen nousua?

Raskaudenaikainen verenpaineen nousu on yksi yleisimmistä raskaudenaikaisista lisäsairauksista. Jos verenpaine kohoaa raskausviikon 20 jälkeen, on kyseessä todennäköisesti raskauteen liittyvä verenpaineennousu. Kohonneeseen verenpaineeseen liittyy kuitenkin aina myös kohonnut riski pre-eklampsian eli tuttavallisemmin raskausmyrkytyksen kehittymiseen. Raskausmyrkytykseen liittyy korkean verenpaineen lisäksi myös muita oireita, joita ovat valkuainen virtsassa, päänsärky, ylävatsakipu, näköhäiriöt, lisääntynyt turvotus sekä äkillinen jyrkkä painonnousu. Itsellä ei ole muita oireita korkean verenpaineen lisäksi tullut ja tietysti toivon, ettei tulekaan. Minulla on aina ollut ”mittarikammo”, ja ilman raskauttakin lääkärin tekemät verenpainemittaukset nousevat herkästi korkeisiin lukemiin. Nyt päätinkin käydä ostamassa oman mittarin, jotta voin mittailla paineita kotioloissa omassa rauhassa. Näkee sitten eroavatko ne paljon neuvolaolosuhteissa tehdyistä mittauksista. Toki neuvolassakin mittaukset suoritetaan omassa rauhassa, mutta eroaa tilanne kuitenkin kodin rauhasta.

Kotimittauksissa verenpaine on yleensä pysynyt maltillisempana.

Miksi raskausmyrkytys on vaarallinen?

Jo pelkkä korkea verenpaine voi heikentää istukan toimintaa ja näin ollen vauvan ravinnonsaantia. Toki korkea verenpaine on haitaksi myös äidille, kun verisuonet pumppaavat verta yhä suuremmalla paineella. Vaikka pre-eklampsia on lääketieteelle vielä kohtuu tuntematon, tiedetään kuitenkin, että istukkaan liittyvä sairaustila, joka ei tietystikään ole hyvä uutinen. Raskausmyrkytyksen mahdollisuus suurenee, mitä lähemmäksi laskettua aikaa raskaus etenee. Myös oireet voivat pahentua nopeasti lyhyen ajan kuluessa, siksi tiheä seuranta on tärkeää. Vaikka korkea verenpaine eikä raskausmyrkytyskään ole mitään harvinaisuuksia odottavilla äideillä, on itsellä päällimmäinen tunne epäonnistuminen. Miksi kroppani toimii näin?

Miten korkeaa verenpainetta ja raskausmyrkytystä hoidetaan?

Jos neuvolaseurannassa todetaan, että kyseessä on vain kohonnut verenpaine, voi olla, että pelkkä tiheä seuranta riittää. Jos paineet pysyvät korkealla tai nousevat, voi hetkellinen verenpainelääkitys tilanteen tasaamiseksi tulle kyseeseen. Jos tilanne kääntyy raskausmyrkytyksen puolelle, on näillä viikoilla (37) paras hoitomuoto synnytys. Eli voi jopa olla, että synnytykseni käynnistetään! Muuta en voi kuulemma oikein tehdä, kuin mittailla arvoja, huilata ja tarkkailla muutoksia voinnissa herkällä korvalla. Huilaamisen kanssa minulla on kyllä kieltämättä eniten tekemistä… Synnytyksen jälkeen oireiden pitäisi pikkuhiljaa lähteä paranemaan, toki arvojen normalisoituminen on yksilöllistä. Korkean verenpaineen ja mahdollisen raskausmyrkytyksen riskien lisäksi tympeää on myös se, että pre-eklampsian sairastaneella naisella on 2-3 kertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin. Tämä olisi mahtava lisä raskausdiabeteksen nostattamiin diabetesriskilukuihin. Noh, ainakin tiedän mitä asioita omassa terveydessä kannattaa tulevaisuudessa erityisesti seurailla.

Onko muilla verenpaineet nousseet loppuraskautta kohden? Kääntyikö tilanne raskausmyrkytyksen puolelle?

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *