Kuka olet? Masentunut

 

Kuka olet?-sarjan toinen osa. Tällä kertaan tutustutaan masentuneeseen ihmiseen.

 

Tyhjä kuori

Masentunut ja ilman ajatuksia, oletko silloin yhtään mitään? Kai olet korkeintaan yhteiskunnan pohjalle valuva hyödyttömyys, jolle toinen sukupuoli nauraa ja työnantaja korkeintaan tuhahtaa kärsimättömästi, täyttäessään kaavakkeita pidempää sairaslomaa varten?

Ei sinua oikeasti halua kukaan kuntouttaa, mutta työterveys antaa ensin sen kaksi viikkoa lomaa ja toteaa, että jospa se siitä taas lähtee.
Kahden viikon jälkeen palaat töihin, vaikka se pelottaa. Ei silti mitään hätää, sillä onhan se sentään tunne, joita et ole tuntenut aikoihin.

Kuka helvetti keksikin sanan masennus, sillä tunteiden kuolemasta siinä on kysymys?

 

Onneksi olkoon! Olet terve!

Kahden viikon loman jälkeen pieni pinnistys, josta sinulle tarjotaan palkinnoksi kolmen kuukauden sairauslomaa. Sen jälkeen onkin hyvä tulla omalle työpaikalle kokeilemaan työntekoa puolipäiväisesti. Niin ohjekirjat kertovat lääkärille ja näin myös toimitaan, katsomatta oikeastaan edes todellista oloasi.

Älä murehdi, sillä tämän jälkeen pääset kuntoutustuelle ja saat olla hetken rauhassa. Ei sekään iäisyyksiä kestä, mutta sentään kukaan ei ole höykyttämässä töihin vähään aikaan.

 

Maamme on täynnä masentuneita, mutta kukaan ei näe heitä. Väsyneen kasvoihin päälle liimattu hymy pysyy naamalla aina sen aikaa, kun keskustelu jatkuu ihmisten kanssa. Töissä käydyn kokouksen jälkeen onkin sitten hyvä käpertyä, vaikka siivouskomeron nurkkaan itkemään. Ei pahaolo ui sisältäsi silläkään hetkellä, koska et tunne mitään, mutta tulipa taas levättyä hetki.

 

Missä minä olen?

Masentunut tippuu täysin maailman menosta. Tyhjä ihmisen näköinen kuori, kiertää kyllä vanhoja totuttuja reittejä, mutta et ole enää sinä itse.
Pahimmillaan tämä lasketaan joksikin muuksi, kuin masennukseksi ja menetät työsi ja perheesi. Olethan sentään muuttunut kusipää, joka ei ajattele enää muita. Ei sinulla silti mitään hätää ole, koska lääkäri on määrännyt läjän pillereitä syötäväksi. Kyllä niillä elämä raiteilleen saadaan.

Kukaan ei vain muistanut kertoa, että eivät ne ketään paranna. Ovat kyllä mainio työkalu, kun taistelet itsesi taas ihmiseksi. Eivät vain itsessään auta juuri mitään, mutta ei muutakaan apua ole tarjolla. Tässä kohtaa moni pohtiikin muiden masentuneiden tapaan, että vetäisikö itsensä hirteen vai alkaisiko ryyppäämään?

 

Esittelyssä masentunut

Kuinka siis esittelisin sinulle masentuneen, joka ei ole oikeastaan edes olemassa?
En kai voi vain kuin kertoa, mitä se on ja miltä masentunut näyttää, ulkonäkö kun on helppo kuvailla teille kaikille, sillä sen voi todeta katsomalla vain peiliin.

Ei me masentuneet näytetä sen kummaisemmalta, kuin kukaan muukaan. Emme ole vain juuri nyt tavattavissa, vaikka puhumme ja liikumme muiden ihmisten parissa.
Ainakin lasken itseni sellaiseksi, niin kauan kuin hengitän, vaikka olisinkin nyt pelissä mukana. Ei alkoholismikaan lähde ihmisestä korkin mentyä lopullisesti kiinni.

Kommentit (3)
 1. Kiitos, herättävä postaus.

 2. Tunteiden kuolema tosiaankin.

  Muistan yhä kuinka vuosi sitten keväällä pysähdyin ihailemaan lumen seasta punkeavaa sipulikukkaa ja tajuttuani että näkemäni ilahdutti minua suuresti, sain kyyneleet silmiini. Pariin vuoteen en ollut oikeastaan iloinnut mistään, vaikkei sitä tosiaankaan ”vieraat” tajunneetkaan, koska olen masentuneenakin kuulema keskivertoa eläväisempi.
  Terapeuttini sen sijaan koronaturvallisesti etähalasi minua tämän edistysaskeleen hyvästä <3

  1. Minäkin muistan hetken, kun tajusin pitkän tauon jälkeen, että ulkona kaunista. Se oli todella pysäyttävää. 🙂

   Masennuksen piillottaminen on ikävä kyllä helppoa. Itsekkin olin aina pirteä, kun keskustelin ihmisten kanssa, mutta romahdin henkisesti heti, kun he lähtivät paikalta pois.
   Tuossa tekstissä oli kohta siivouskomerossa itkemisestä. Se pitää kohdallanni osittain paikkaansa, mutta itkupaikka oli vain miesten suihkun nurkka keskellä työpäivää.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *