Töihin ulkomaille

Mitä pitää huomioida kun lähtee töihin ulkomaille? Jaa vinkkejä ja kokemuksia!

Monella on haaveena toteuttaa lyhyempi tai pidempi työskentelyjakso ulkomailla ainakin kerran elämässä. Lähtö vaatii rohkeutta hypätä tuntemattomaan, mutta toisaalta myös huolellista taustayötä. Miten saada reissusta onnistunut?

 

 

Itse huomioisin ainakin seuraavat asiat:

Ulkomailla sovelletaan lähtökohtaisesti työntekomaan lainsäädäntöä ja mahdolliset ristiriidat sekä omat oikeudet määritellään tämän järjestelmän mukaisesti. Kulttuurit eroavat myös siinä, miten kirjoitettua lainsäädäntöä sovelletaan käytännössä.

[x]Selvitä maan tavat - terveydenhuoltokäytänteet, perhekäsitys, asuinolot yms.

[x] Selvitä sovellettava lainsäädäntö ja työehtosopimukset (suomalaiset työehtosopimukset eivät pääsääntöisesti ole voimassa ulkomailla)

[x] Sovi asioista kirjallisesti: ainakin palkanmaksussa käytettävä valuutta, työnteon sijaintipaikka, työaika ja sairauslomakäytänteet ovat oleellisia

[x] Hoida vakuutusasiat kuntoon. Erityisen tärkeitä ovat oikeus- ja vastuuturvavakuutusten voimassaolo ulkomailla sekä erilaiset sairausvakuutukset ja niiden kattavuus

[x] Jo ennen lähtöä on hyvä selvittää, kuinka kotivaltion ja tulevan työskentelyvaltion verotus vaikuttaa nettopalkkaan (työsopimuksessa kannattaa sopia myös, kuka perii ja tilittää verot sekä eläke- ja sosiaaliturvamaksut palkasta)

[x] Passi, viisumi, oleskelulupa, työlupa, rokotukset - check!

 

Monissa maissa on tavanomaista tehdä esimerkiksi kuusipäiväistä viikkoa. Aasiassa vapaapäiviä saattaa olla vain kaksi kuussa. Eriävä työrytmi ja paikallisten vapaapäivien juhliminen voi olla hauskaa, mutta on hyvä tietää millaisella diilillä omaa aikaansa myy. On hyvä varautua myös erilaisiin rekrytointiprosesseihin. Toisinaan työnantaja velvoittaa jo työnhakuvaiheessa sitoutumaan joihinkin sopimuksiin kotimaasta poikkeavalla tavalla.

 

Mikä teki sinun kokemuksestasi erityisen onnistuneen? Mitä tekisit toisin? Onko maakohtaisia vinkkejä?

-Riina-

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.