Yön pimeinä tunteina

Näin kesällä on tilaisuus katsoa taaksepäin menneeseen talveen ja yön pimeisiin tunteihin. Kuinka monena yönä valvoin tenttikirjan tai gradun kanssa? Kun muu ympäristö hiljenee, jaksan edes yrittää keskittyä kaikkeen siihen, mikä pitäisi sisäistää ja suoltaa paperille. Aamusta pitäisi jaksaa jatkaa. Opiskelijan työtunteja ei valvota.

 

Opiskelukyky ennustaa tulevaa työkykyä. Jatkuvaa opiskelun, työssäkäynnin, juhlimisen ja levon tasapainottelua koko homma. Kyky-projekti kertoo, että hyvällä opiskelukyvyllä varustetulla opiskelijalla on tuntuma omaan jaksamiseen ja ymmärrystä hyvinvoinnin merkityksestä sekä hyvät opiskelutaidot ja työelämävalmiudet. Työelämävalmiuksien ja työelämään siirtymisen edistäminen kuuluu opintoihin. Projektin raportin mukaan käsitys esimerkiksi siitä, miten tutkinnolla sijoitutaan työelämään ja töitä haetaan pitäisi tulla selviksi jo tutkinnon suorittamisen aikana. Jaksamisen kannalta on oleellista tuntea omat oikeudet työelämässä - jo silloin kun tekee töitä opintojen aikana.

 

Näin se menee. Otan selvää työllisyysmahdollisuuksista, palkkasuosituksista ja erilaisista nimikkeistä, joilla voin tulevaisuudessa työskennellä. Luen reilun työn pelisäännöistä ja kysyn lainopillista apua jo ennen työsopimuksen allekirjoittamista. Vannon, että suunnittelen paremmin lukuaikataulut, ettei enää tarvitse lukea yöllä. Joskus se pitää aloittaa, burn out avoidance.

 

-Riina-

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.