Emalikuume nousee

Taas kesän tullessa tekee mieli kaivaa kaappien kätköistä esiin nämä varsin nostalgiset emalikattilat- ja pannut. Omia mulla on vain muutama, mutta kokoelma karttuu pikkuhiljaa. Katsotaanpa lähempää...

Kalakuvioiset kattilat ovat Esteri Tomulan suunnittelemaa Neptun-kuosia ja niistä oli aiempi postaus blogissa joulukuussa. Tänään pääosassa on Raija Uosikkisen suunnittelemat ritarikuosin esineet ja niistä erityisesti Finel Kesti-sarjan Ritari kattila. Löysin sen muutama päivä sitten.

Hauska yhteensattuma oli se että minulla on vain yksi tällainen emalipannu ja nyt sain samaan sarjaan kattilan. Kattila on hyvässä kunnossa ja luulen ettei sitä ole käytetty juurikaan.

Raija Uosikkinen toimi astia- ja koristesuunnittelijana Arabialla vuosina 1947-1986. Hänen suunnittelemiaan ovat esimerkiksi Kalevala aiheiset vuosilautaset, Emilia sarja ja monet muut kauniit kuosit.

Siinä se parivaljakko nyt nököttää kierrätyskeskuksesta ostetun säilytyslaatikon päällä. Yksi asia minua on askarruttanut liittyen näihin emalipintaisiin astioihin. Nimittäin kuinka naarmuisia asioita uskaltaa käyttää ruuanvalmistukseen?

Kattilat ovat perusmateriaaliltaan terästä ja emalipinta toimii teräksen ruostesuojana. Emalipinnoite on vaaratonta oksidia ja teräksestä mahdollisesti tuleva ruoste taas rautaoksidia, jota pidetään ihmiselle vaarattomana. Tulkitsin tämän niin että naarmuista kattilaa voi huoletta käyttää.

Haluan ehdottomasti lisää suomalaista emalia kokoelmiini, joten metsästys jatkuu.

Aurinkoista ulkoilupäivää!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.