Ladataan...

Näin Halloween-juhlien aikaan mieltäni alkoi taas askarruttaa erään taulun tarina. Taulu on aina mielestäni ollut hieman pelottava enkä ole sitä ripustanut seinälle, mutta samalla sen historia on kiehtonut kovasti. Kuka oli tämä taulun nuori nainen? Jolla on vangitseva katse.

Kuka taulun on maalannut? Missä? Taulussa ei ole signeerausta, eikä mitään muutakaan merkkiä, minkä perusteella sen historiaa pystyisi selvittämään. Oliko hänen tarinansa onnellinen, tasainen vai ehkä traaginen?

Taulu päätyi minulle lahjana kymmenisen vuotta sitten. Äitini oli kiertelemässä asuinpaikkansa lähellä olevassa "romuliikkeessä" (jota nykyään ei enää ole) ja hänet valtasi voimakas tunne että joku katseli häntä. Liikkeessä ei ollut muita asiakkaita. Käännyttyään ympäri hän näki salin perällä tämän taulun.

Hän lahjoitti taulun minulle, koska hänen mielestään muistutan tätä taulun naista. Taulusta ja sen alkuperästä on monenlaisia arvauksia. Joku sanoi sen olevan ehkä hollantilaisen kauppiaan tytär (tällaiset muotokuvat ovat kuulema olleet tavallisia). Toisen mukaan taulu on selvästi venäläinen. Eikös tuo kaulus kuvassa viittaa barokkiin?

 

Taulun kankaassa takapuolella näkyy yllä oleva värimerkki. Mielestäni tämä paljastaa sen ettei taulua ole maalattu, vaan se on painettu ja vieläpä paljon taulun esittämää aikakautta myöhemmin. En ole mikään öljypainokuvien asiantuntija. Voisiko tämä olla sellainen?

​​Nämä kynttilänjalat löysin kirpputorilta torstaina hintaan kolme euroa kappale. Niissä on kuntakeskuksen leima ja alpakan merkki. Tämän mallin nimi on barokki. Vastaavista hopeisesta saisi uutena pulittaa sievoisen summan. Nämä näyttävät makeilta näin tummuneina ja luulen että en aijo kiillottaa näitä ollenkaan.

Ladataan...

Ensimmäinen lasiesineeni jonka ostin on tämä alapuolella näkyvä turkoosi maljakko. Se on Nuutajärven lasitehtaan tuotantoa ja siitä näkee käytettävän nimeä Kierre. En tiedä onko se maljakon oikea nimi vai lempinimi? Hälläväliä, se on hyvin kuvaava nimi tälle harrastukselle. Siitä maljakosta alkoi mun lasikierre, josta nähtävästi ei ole paluuta lähitulevaisuudessa.

 

Vasemmalla "Kierre" ja oikealla uusin tulokas Kaj Franckin Kevät maljakko malli 1487. Turkooseja molemmat ja kumpikin Nuutajärven tuotantoa. Tätä Kevät maljakkoa väijyin pitkään kierrätyskeskuksen verkkokaupassa. Viime lauantaina kaikki tuotteet oli alennettu 25 prosenttia ja sain maljakon sopivaan hintaan.

Kaj Franck on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia ja palkituimpia suomalaisia lasi- ja keramiikkamuotoilijoita, joka on toiminut myös Nuutajärven lasin taiteellisena johtajana.

Maljakko on suunniteltu 1953 ja se on ollut tuotannossa vuosina 1953-1956. Maljakko on siis suunniteltu yli 60 vuotta sitten. Maljakon muoto ja väri ovat sellaisia että se voisi olla paljon uudempikin. Vaikka tämän vuoden mallistoa. Franck on onnistunut tässäkin tekemään ajatonta designia.

Ladataan...

Meillä kotona on seinällä vain yksi seinälautanen ja se on Frans Toikkasen kissa. Seinälautaset eivät kuulu sisustustyyliini, mutta tämä kuva sai minut tekemään poikkeuksen. Se suorastaan vaati päästä seinälle.

Frans Toikkanen oli Saarijärveltä kotoisin oleva taidegraafikko ja kuvanveistäjä, joka on kuuluisa nimenomaan kissakuvistaan. Haluaisin hankkia muitakin Fransin kissoja. Taulut nimeltään Lepo ja Neljän ruuhka kelpaisivat. Taulujen lisäksi Toikkanen on tehnyt kuvituksen runokirjaan: Ole kissa, jos osaat. Runot ovat Jaana Janhilan. Tekisi mieli melkein laittaa siitä kirjasta sivuja kehyksiin.

Onkohan tällä lautasen kissakuvalla nimi, vai onko kuva suunniteltu vain tätä keräilylautasta varten? signeerauksen perässä näkyy vuosiluku, mutten saanut senkään avulla suurempaa selvyyttä asiaan.

OK. Löytyy toinenkin syy miksi lautasen kissa kolahti. Sehän muistuttaa kovasti meidän toista kissaa, Maijaa.

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Pages