Ladataan...

Viimeisin hankintani on siniharmaa Taalari-maljakko. Se ei ehkä kuulu niihin aivan huomaamattomiin esineisiin, vaan tuntuu ottavan tilan haltuun.

Taalarikuosi on alunperin suunniteltu tilauksesta tuhkakuppiin, jonka haluttiin olevan näyttävä. Toiveena oli myös pinta johon ei saanut jäädä sormenjälkiä, sekä se että tuhkakuppiin toivottiin olevan värikäs.

Kukapa muukaan kuin Tamara Aladin suunnitteli saamiensa toiveiden perusteella Taalari-tuhkakupin vuonna 1968 ja se otettiin Riihimäen lasissa tuotantoon heti. Taalari-sarjaan kuului tuhkakupin lisäksi myös maljakko ja jälkiruokakulhoja.

Sarjaa valmistettiin kirkkaana, keltaisena, vihreänä, ruskeana, siniharmaana ja koboltinsinisenä. Sarjasta tuli heti suosittu ja se pysyi tuotannossa vuoteen 1983 asti.

Oma maljakkoni on väriltään siniharmaa, mutta väri taittaa monessa valaistuksessa lilaan. Mikä ei haittaa ollenkaan, vaan on mielestäni vaan parempi.

Kuten kuvissa näkyy, maljakon suuta kiertää pronssinen panta. Se ei alkuperäisenä maljakkoon kuulu, vaan on siihen myöhemmin lisätty. Tämä kyseinen Taalari-maljakko on annettu seiväshypyn kunniapalkinnoksi 7.7.1969 kansainvälisissä kisoissa ja palkinnon on lahjoittanut Kelloliike A. Ilmakangas. Tieto selviää pienestä kaiverruksesta maljakon pannassa.

Ilmeisesti tuohon aikaan on ollut aika tavallista antaa näitä palkinnoksi urheilukisoissa. Tämä Taalari on löytänyt paikkansa lipaston päältä. Maljakko on niin massiivisen oloinen ja vedellä täytettynä niin painava etten uskaltaisi sitä mihinkään heppoiseen hyllyyn seinälle laittaa.

Ladataan...

Aika herkullisen näköisiä astioita. Mikähän mahtaa olla tämän lasisarjan nimi? Ehkä Iittalan uutuus keväälle 2016?

Ei sentään. Nämä astiat ovat olleet kyllä uutuus, mutta vuosi on ollut 1971. Kyseessä on Nuutajärven lasin Miranda-sarja, jonka on suunnitellut Heikki Orvola vuonna 1970. Sarja oli tuotannossa vuosina 1971-1975.

Sarjaa valmistettiin turkoosina, kirkkaana, vihreänä ja ruskeana. Turkoosi ja kirkas Miranda näyttävät raikkailta ja uusilta. Vihreä ja varsinkin ruskea taasen tuo mieleen 70-luvun.

Sarjan suunnitellut Heikki Orvola on useasti palkittu lasi- ja keramiikkataiteilija, sekä muotoilija. Hän on suunnitellut tuotteita Arabialle, Marimekolle ja Iittalalle. Orvola on painottanut muodon tärkeyttä, mikä näkyy hänen töissään.

Mirandan hän suunnitteli melko pian aloitettuaan Nuutajärven lasitehtaalla. Mirandan pintakuvio on toistuva sarja puoliympyröitä, jotka yhdessä muodostavat esineille hauskan pinnan.

Kuvausalustana lasiesineillä on Finlaysonin Silmu pöytäliina, joka on uusin kirppislöytö. Haalean vaaleansininen liina paljaine koivunoksineen sopii tammikuun värimaailmaan.

Vielä kun sen silittäminen olisi onnistunut allekirjoittaneelta paremmin.

Ladataan...

Fidan lähetystoreilla myydään lahjoituksina saatuja tavaroita eteenpäin ja myyntituloilla tuetaan Fidan tekemää työtä kehitysmaissa. Se on myös oiva paikka löytöjen tekemiseen.

Aika ajoin Fida-ketju myy tuotteitaan -50 % normaalihinnoista. Viimeisimmät mylläkkäpäivät olivat eilen ja toissapäivänä. Myöhästyin vähän, koska sain taas tiedon asiasta vasta perjantai-iltana, jolloin suurin osa kaikista houkuttelevimmista tavaroista oli tietenkin jo myyty.

Mukaan tarttui kuitenkin muutama Hans Nyqvistin suunnittelema Riihimäen kotilasin tarjoilumalja. Yhteensä 3,50 €. Nämä maljat ja lohenpunainen maljakko ovat samaa Avanti-sarjaa vuodelta 1986.

Kyllä ovatkin kasaria kuvioineen. Kotilasi-tuotemerkin alla on valmistettu koneellisesti tuotettua edullista käyttölasia vuoden 1976 jälkeen, jolloin Riihimäen lasissa loppui taidelasin valmistus. Kotilasin tarina loppui vuoteen 1990. Alla kuvassa näkyy hyvin kotilasin käyttämä merkki Ultra-kulhon reunassa.

Ensi kerralla pitää olla aikaisemmin liikkeellä. Vinkkaan kaikille teille jotka olette kiinostuneita vanhoista kipoista, kupeista, maljakoista, koruista ja kankaista että Fidasta voi tehdä hyviä ja edullisia löytöjä varsinkin mylläkkäpäivien aikaan. Seuraavia odotellessa...

Pages