Näyttelijäksi nelikymppisenä, miksipä ei?

Mä otan tämän nyt ”vinkkinä universumilta”, että ainoat työt, joita olen viimeaikoina saanut, ovat näyttelijäntöitä. Jos mua ei ”normitöihin” huolita, niin ehkä mun ei kuulu niitä hakeakaan?

Se, etten saa jotain random-töitä, kannustaa mua oikeastaan vielä enemmän panostamaan nyt korona-aikana siihen, mitä oikeasti haluan tehdä. Teatteria. Vaikkei sitä voikaan esittää, sitä voi kuitenkin suunnitella ja treenta.

Tietenkin olisi kiva saada rahaa, hyväksyntää ja vähän arkea tämän kaiken junnaavuuden keskelle. Mutta sen junnaavuuden voi kumota myös löytämällä jotain muuta kautta elämälleen suuntaa. Ehkä ratkaisu ei olekaan nyt jälleen kerran nopeassa työnsaannissa, vaan siinä, että keskitän aikani ja resurssini tällä hetkellä täysillä siihen, mihin en mitenkään ehtisi ja jaksaisi keskittyä, jos olisin kokopäivätöissä. Yritän myös muistaa, miksi kaksi vuotta sitten lähdin pois kokopäivätöistä tekemään omia esityksiä.

En tiedä, kiinnostaako tämä ketään, mutta ajattelin kirjoittaa jatkossa enemmänkin siitä, miten teatterin ja esitysten tekeminen ylipäänsä on mahdollista, jos kärsii mahdollisesta väsymysoireyhtymästä (eli ei voi urheilla) ja miten tämän ikäisenä voi aloitella uraansa näyttelijänä (toki teatterialan ja tanssin opintoja ja töitä on taustalla jo viitisentoista vuotta).

Miten voi tehdä omannäköistään teatteria näillä ehdoin ja kehittyä osaamisessaan? Missä kouluissa tämän ikäisen on mahdollista opiskella, miten itseään kehittää ja kurssittaa, vaikkei olekaan fyysisesti täydellisessä iskussa? Miten voisin tehdä tämän alan töitä omaehtoisesti ja omannäköisesti? Miten tulla toimeen sen tosiseikan kanssa, että kaikki muut alalle pyrkijät ovat 20 vuotta nuorempia, hyväkuntoisia ja siloposkisia? Mitä on se teatteri, mitä minä haluan tehdä? En voi olla ajattelematta, että tämä on myös pienimuotoinen poliittinen kannanotto ikäsyrjintää vastaan.

Annan itselleni nyt kolme vuotta aikaa panostaa vielä opintoihin ja itseni kouluttamiseen ja katsotaan, mikä tilanne on sitten. Olenko joutunut mieron tielle vai löytänyt oman paikkani.

Laitetaanpa tähän muutamia uravalmentajan asettamia kysymyksiä ja vastaukset niihin:

Mitä tekisit, vaikket saisi siitä rahaa: Esityksiä.

Minkä alan kirjallisuutta luet: Teatteri- ja esitystaiteen lehtiä ja kirjallisuutta.

Mistä haaveilet: Teatterin ja esitystaiteen tekemisestä niin, että saisin siitä palkkaa.

Missä olet hyvä: Esitysten tekemisessä.

Minkälainen ihminen haluaisit olla: Aktiivinen, luova, itseään haastava, sosiaalinen, rohkea, sivistynyt ja viisas.

Minkälainen ihminen et haluaisi olla: Rahanahne materialisti, epäsosiaalinen, yksin nyhräävä, persoonallisuudeltani epäjoustava ja hankala ja ilkeä tyyppi, laiska, saamaton ja jahkaileva.

Mihin käytät aikaasi vapaa-ajalla: Esitysten tekemiseen, äänikirjojen kuuntelemiseen, kirjojen lukemiseen, kirjoittamiseen, elokuvien ja laulukilpailujen katsomiseen, kävelemiseen, ruuanlaittoon. Paheena itsehoito-oppaat ja psykologia.

Keitä ihailet: Rohkeita ja määrätietoisia tyyppejä, iloisia, valoisia ja mukavia tyyppejä, viisaita ja sivistyneitä oman tiensä kulkijoita. Ei-katkeroituneita. Sellaisia, jotka ovat kilttejä ja tulevat hyvin toimeen muiden ihmisten kanssa.

Millaista arkea haluaisit elää: Vaihtelevaa, luovaa, sosiaalista. Että joutuisin haastamaan itseäni mutta myös että saisin välillä työskennellä yksin ja tutkia asioita rauhassa.

Millaista arkea et haluaisi elää: Yksitoikkoista, epävarmaa (ristiriita joo), jatkuvasti alisuoriutuvaa, junnaavaa, raskasta ja kuluttavaa (ristiriita joo), näköalatonta, sellaista, jossa ei saisi tehdä mitään, mistä pitää, vallitseva tunne siitä, ettei elä oman näköistään elämää ja katkeroituu.

Tämä ei tarkoita, ettenkö silti kuitenkin jatkaisi tässä sivussa työnhakua ja hakisi myös muutamaan media-alan kouluun. Uskon, että mediaosaaminen tukisi hyvällä tavalla teatteriosaamista, varsinkin, jos jatkossa yhä enemmän näemme striimauksia, palaveeraamme ja opetamme netissä ja yhdistelemme elokuvaa ja esitystaidetta.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *