DIY// Korujen luonnonmukainen puhdistusaine

 

Tein tässä perjantai-illan ratoksi korujen putsausta ja ajattelin pistää parhaat vinkit teillekkin jakoon!

Löysin tänään aarrelippaastani pahasti tummentuneen Esprit Eternal Evolution - hopeakorusetin ja tilanne näytti todella vakavalta (kuva vas.). En tiedä, mitä näille kyseisille koruille oli lippaassa tapahtunut. Tuo hiottu pinta voi olla osasyy ja lisäksi varmaan myös se, etten ole koruja käyttänyt vuosiin. Kuvassa pinta ei edes näytä niin pahalle, mitä livenä oikeasti oli. Mielessä vilahti jo pelko, etten saa paljon tunnearvoa sisältäviä koruja puhtaaksi ollenkaan - niin mustuneet ne oli! Päätin kuitenkin yrittää ja lopputulos oli todella hyvä (kuva oik.).

En halua käyttää enään mitään myrkyllisiä siivous-/puhdistusaineita, eikä kotoa löydykään muita "pahiksia" kuin kloori. Pääosin siivoustoimenpiteet suoritan etikan, soodan ja ekologisten pesuaineiden voimin. Tällaisissa spesiaaleissa putsausoperaatioissa on kuitenkin tarvinnut käyttää mielikuvitusta, mummoa ja googlea. Mummo opetti vuosia sitten putsaamaan koruja hammastahnalla, sitä käytän välillä vieläkin ja ihan toimiva kikka onkin ollut tähän asti. Näiden superpinttyneiden korujen kohdalla se ei kuitenkaan toiminut kunnolla, koruihin jäi vielä paljon tummentumaa hammastahnapesun jälkeen. Kokeilin heti perään myös toista hyväksi havaittua, luonnollista putsausainetta: suolaa.

 

 

 

Puhdistukseen tarvitset:

  • korujen koosta riippuen sopivankokoisen, keraamisen kulhon
  • palan talousfoliota
  • suolaa (itse käytin himalajan suolaa rakeina kun muuta ei sattunut kaapista löytymään, jauhemainen liukenee helpommin)
  • keitettyä vettä

Vuoraa kulho foliolla. Sirottele suolaa niin paljon, että pohja peittyy kunnolla. Aseta korut suolan päälle ja kaada kiehuvaa vettä kulhoon, niin että korut peittyvät. Vähän voi varovasti sekoitella esim. lusikalla. Anna suolan liueta ja veden jäähtyä (noin 20-30min.), ennen kun poistat korut kulhosta. Huuhtele ja kuivaa korut huolella. Sitten voitkin ihastella säihkettä :)

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvä vinkki! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.