Kuluttamisesta,kierrätyksestä ja vastuullisuudesta

Alohair

Kulutusjuhlan jälkeinen kulutuskrapula iski.En ole siivousintoilija,en minimalisti enkä konmarittaja mutta joulun jälkeen tuli fiilis että meidän taloudessa hukutaan tavaraan! 

Rakastan tavaroita!Erityisesti astioita,kosmetiikkaa ja vaatteita.Astiat ja vaatteet ostan usein käytettynä mutta liikaa silti niitä on.Teen omasta mielestäni ekologisia valintoja mutta lähtökohtaisesti jos haalii liikaa tavaraa niin se ei ole kovin fiksua.

Viimeisen vuoden aikana olen karsinut paljon,siis todella paljon tavaraa.Vienyt uffille,kirppiksille,lahjoittanut pois monella tapaa ja silti kaapit pursuaa tyhmiä esineitä joita hilloan tunnesyistä.Tästä tahdon eroon!En siis todellakaan  sano että itse olen kierrätysguru tai vastuullisen kuluttamisen kuningatar vaan kirjotan nyt lähinnä selventääkseni itelleni kuinka tahdon pienentää sitä kuuluisaa hiilijalanjälkeä.

Vasta viime vuosina on alettu puhua vastuusta kuluttajana,jätteen kierrätyksestä sekä paremmista valinnoista.Osta kestävä tuote,älä tue epäeettisiä firmoja,sano ei eläintestaukselle.Siinä missä osa firmoista tuo kantansa selvästi esiin,osa pitää arvoja itsestäänselvinä ja ei valinnoistaan huutele.Kuluttajan täytyy olla vastuullisuuden lisäksi valppaana tehdäkseen ne eettiset sekä ympäristöystävälliset valinnat.Kävin joskus kurssin kestävästä kehityksestä ja siellä kerrottiin kattavasti yksi fakta,aina se ekologisimman kuuloinen vaihtoehto ei olekaan se paras! Eli sudenkuoppia löytyy,johon helposti kompastuu!Kokosin muutaman yksinkertaisen neuvon jolla lähteä alkuun!

Osta vain tarpeeseen.Unohda halvalla hankkiminen huvin vuoksi,mieti tarvitsetko todella kymmeniä huulipunia.(Et.)

Jos mahdollista,osta käytettynä.Noh,eletään sen verran kertakäyttökulttuurisessa maailmassa että kirppikset(netti sekä live)tarjoaa monesti samaa tavaraa kun kaupoissa vielä on.

Kierrätä.Kierrätä myyden tai lahjoittaen toimiva tavara.Olen huomannut että jopa hieman rikkinäisen joku mielellään ottaa vastaan tuunaustarkoituksessa.

Lajittele.Lähes kaiken voi lajitella.Lajittelupisteitä on useimmiten isojen kauppojen yhteydessä jos ei muuten läheltä löydy.(Jo tuotteita hankkiessa voi miettiä kuinka pakkauksen hävittää,ja jos se tuntuu haastavalta niin ehkäpä löydät vastaavan tuotteen fiksummin pakattuna)

Tutustu ekobrändeihin,lue luonnonkosmetiikasta,plärää taustoja, harkitse,käytä aikaa,ja saatat löytää uusia ajatusmalleja!

Hanki kotimaisia,täällä valmistettuja tuotteita,kun tuotetta ei lennätetä Suomeen toiselta puolelta maailmaa pienenee hiilijalanjälki ja teet työtä Suomeen.

Tekstiilijätteen eli ne vaatteet/pyyhkeet/lakanat jotka on jo parhaat ja huonoimmatkin päivät nähnyt eikä enää kelpaa myyntiin tai Uffin/Fidan laatikkoon(ps.nyrkkisääntönä älä sullo sinne vaatetta mitä et ite kirppikseltä ostaisi,ne laatikot ei ole jätelaareja)voi viedä ainakin Hm.lle,Kappahliin ja Lindexiin ja niistä saa lisäksi jonkin hyvityksen ostoista.Siihen en ota kantaa että haiskahtaako homma ns.viherpesulta muutaman jättiketjun osalta mutta...parempi sekin kun roskiinheitto.

Muutamia ajatuksia siinä näin joulun jälkeen ja uuden vuoden alussa.Nyt on hyvä hetki miettiä taas kuinka olla parempi ihminen(kun kuka niitä kaikkia laihoja,selvinpäin olevia narttuja muuten jaksaa?).

Kommentoi