Mitä hauskoja ja kehittäviä leluja voisi hankkia 0-1-vuotiaalle naperolle ?

 

Sain ihanan postaustoiveen eräältä lukijaltani jonka halusinkin toteuttaa mahdollisimman pian. Eli millaiset lelut olisi hyviä ja kehittäviä alle vuoden ikäiselle lapselle näin ”ammattikasvattajan” (hitto et vihaan tota sanaa) näkökulmasta. Minulle leluissa tärkeää on tietysti ensisijaisena turvallisuus, mutta myös se että ne jollain tavalla kehittävät ja tukevat lapsen luonnollista tapaa toimia ja kehittyä. Olen ostanut meidän pojalle myös jo vuoden ikäisille tarkoitettuja leluja, mutta niitä nyt ei hetkeen käytetä ainakaan niiden oikeassa käyttötarkoituksessa. Aloitetaan kuitenkin näistä alle vuoden ikäisen leluista joita olen pojallemme ostanut. 

Ensimmäisenä on tämä Mama’s and Papa’s merkin ” My first tummy time”- aktivointilelu/tyyny. Tyynyn tarkoitus on tehdä lapsen mahalla olosta miellyttävämpää. Meillä poika ei viihtynyt mahallaan ollenkaan, mutta näiden tyynyjen kanssa viihtyy todella hyvin. 

Mahalla olo on lapselle todella tärkeää jo ihan pienestä pitäen. Olisi hyvä jos vauvaakin pyrkisi pitämään mahallaan edes pieniä hetkiä päivän aikana. Tämä edesauttaa mm. ryömimään/konttaamaan opettelua. 

Tyynyn tarkoituksena on mm. tukea lapsen luontaista uteliaisuutta erilisilla aisteja stimuloivilla jutuilla. Tässä tyynyssä niitä on mm. Helisevä pupu, nuo tähdet, tyynyn päissä olevat hapsut sekä peili. 

Tyynyn päällä ollessa lapsi harjoittelee kannattelemaan päätään, sekä kehittämään lihaksia joita tulee tarvitsemaan myöhemmin mm. ryömimisen ja konttaamisen opettelun aikana. 

Meillä on myös Fisher Pricen- mahatyyny, jossa on purulelut ja se soittaa musiikkia. Lisäksi tyynyyn saa värinän niin että se värisee musiikin tahtiin. Tästä poikamme tykkää kovasti. Tyynyssä värit herättää selkeästi mielenkiintoa ja musiikki sekä värinä auttavat poikaa viihtymään siinä pidempään. 

Sitten erilaiset helistimet ja muita ääniä/tärinää pitävät lelut. Ääni ja tunto on aina hyvä ärsyke lapselle. Me ollaan ostettu erilaisia helistimiä ja leluja jotka pitää jonkinlaista ääntä/tärinää. Värit on tärkeitä lapsille ja ne herättää lapsen mielenkiinnon. Vaikka tykkäänkin kovasti vaaleasta ja harmaasta ns. värittömyydestä, niin on niihin pitänyt jotain väriä lisätä mm. meidän leikkimattoon. 

Tässä on ihan perus helistimiä ja sitten tuo tipu on sellainen että kun tuosta muovisesta ”kahvasta” vetää niin lelu tärisee. Näiden lelujen värikkäät osat ja jännittävät äänet aktivoi lapsen aisteja. 

Erilaiset pallot, niitä on helppo vieritellä, pyöritellä jne. Toinen näistä helisee ja siinä on enemmän lapselle tutkittavaa mm. pupun korvat ja sivussa olevat nauhat. Toinen palloista taas väreillään stimuloi lapsen aisteja ja siitä on helppo lapsen tarttua kiinni noiden lenkkien ansiosta. 

Kirjat, laulaminen, loruttelu.. Pieni lapsi ei jaksa kuunnella pitkiä satuja, mutta häntä kiinnostaa varmasti värikkäät isokuvalliset kirjat. Meillä on muutama vauvakirja joissa on tutut sateenkaaren värit ja ne mm. rapisee. Näitä ei olla kauheasti vielä katseltu kun ei tämän 5 viikkoisen pienen mielenkiinto ihan vielä riitä. Leiki ja laula kirja on hyvä erilaisiin laulu/loruleikkeihin lapsen kanssa. Ne taas kehittävät lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta ja myös lapsen musikaalisuutta sekä niitä tuttuja aisteja. 

Sitten tietysti se kuuluisa leikkimatto. Meidän on tilattu Jollyroomilta ja siinä oli roikkumassa vaan harmaat ja valkoiset tähdet 3kpl. Eli se oli oikeasti todella ankea. Meilä oli kuitenkin myös Tiny Lifen leikkimatto, joten nappasin siitä tuohon vähän väriä. Poika viihtyy matolla tosi hyvin. Ja niin myös koirat...

 

Ja sitten ne purulelut.. No tarviiko näistä edes sanoa mitään, haha. Näille on todella käyttöä kun lapselle alkaa niitä hampaita puskemaan. Suosittelen hankkimaan. 

Sitten ne vähän isompien lasten lelut alkaen n. 1-1,5v, vaikka näitähän voi tottakai käyttää jo aikaisemmin ja pitkälle tulevaisuuteen. 

Tähän voisi lisätä vielä nuppipalapelit, mutta niitä me ei olla vielä hommattu. Nää on semmoset lelut mitkä itse oon kokemut hyviksi kehittämään lapsen silmän ja käden yhteistyötä. Lapsi oppii näiden avulla myös mm. hahmottamaan. 

Kaikki työnnettävät ja vedettävät 1-vuotiaalle sopivat lelut. Kävelykärry nimensä mukaan edesauttaa lapsen kävelyharjoituksia. Lisäksi tietysti erilaiset pehmoleluthan on kaikkien lasten 

Tässä on vaan murto-osa erilaisista leluista mitä voi 0-1,5v ostaa. Nämä on vain niitä mitä me ollaan tähän mennessä hankittu ja vähän vinkkejä muille millaisia leluja voisi tämän ikäiselle ostella.

Meillä on ollut tähän mennessä kovassa käytössä mahatyynyt ja helistimet. 

Millaisia leluja te olette ostaneet lapsillenne kun he ovat olleet ihan pieniä alle vuoden ikäisiä naperoita ? 

- Piia - 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei mistä toi värikäs hymynaamapallo on? :) fysioterapeutilla oli eilen samanlainen ja oli meidän poistun suosikki, haluaisin hänelle ostaa tuon.

piiakarpovuo

Arvaa mitä ! Ostin sen kirpparilta, mutta sen on saanut kun on tilannut sen vau-kirja paketin. Se tulee siinä ”tervetuliais/aloituspaketissa”, joten en tiedä myydäänkö tuota missään :( 

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.