10 asiaa, jotka olen oppinut 39 vuodessa

Täytin viime viikolla 39 vuotta. Se kuulostaa aika paljolta, ja toisaalta ei. Joskus nuorempana olisin varmasti ajatellut, että tämä on ikä, jona on kauhean aikuinen, valmis ja tasainen.

Näiden vuosien aikana olen kuitenkin oppinut monenmoista.

Ensimmäinen opetus on, että ihminen ei tule valmiiksi koskaan, eikä kuulu tullakaan. Olemme täällä kasvamassa ja kokemassa, ja ihan joka iässä voi tuntea olevansa kesken tai hukassa. Epäilen, että ajoittainen suunnan hakeminen ja epävarmuus nyt vain kuuluu ihmiselämään. Ja se on ihan ok, eikä sitä tarvitse hävetä. On vain inhimillistä olla epävarma ja kesken, ja aika moni on, vaikkei sitä ehkä kerrokaan.

Toinen oppimani asia on, että suuntaa voi muuttaa, eikä koskaan ole liian vanha siihen. Itse vaihdoin 30-vuotiaana ammattia, pari vuotta myöhemmin erosin pitkästä suhteesta, sain lopulta unelmatyöpaikan uudelta alaltani, mutta neljä vuotta myöhemmin luovuin siitä vapaaehtoisesti ja aloin yrittäjäksi. Mitä seuraavaksi, ken tietää? Tämä tuntuu hyvältä nyt, mutta ihmismieli on kuitenkin muuttuvainen. Myös maailma muuttuu koko ajan, ja siksikin voi olla vaikeaa olla enää niin kauhean varma mistään.

Kolmas oppimani asia on, että tunteistaan ja ajatuksistaan kannattaa puhua ääneen, erityisesti ihmissuhteissa. Se helpottaa asioita suunnattomasti. Vaikka se olisikin kätevää, niin valitettavasti muut ihmiset eivät osaa lukea ajatuksiamme. Parasta on siis kertoa ne heille.

Neljänneksi olen oppinut, että ihmiset usein näyttävät, mitä he ovat, jos heille antaa tilaisuuden. Teot kertovat usein sanoja enemmän. Joku voi luvata kuun taivaalta, mutta antaa kuitenkin vain murusia. Toinen ei kauheasti lupaile, mutta osoittaa teoillaan, kuinka paljon välittää.

Viides oppi: ihmissuhteet eivät oikeasti ole niin monimutkaisia. Tai tavallaan ovat, mutta jos suhteessa on ainesta johonkin oikeaan, niin se ei yleensä ole kamalan vaikea alusta asti. Toki kaikenlaisia mutkia ja ärsytyksen aiheita löytyy varmasti ihan jokaisesta suhteesta, mutta kiinnostunut ihminen löytää kyllä aikaa, vastaa viesteihin ja ylipäätään osoittaa, että suhde on hänelle tärkeä.

Kuudenneksi olen oppinut, tai ainakin opettelen, että olen riittävä. Ja sinä olet. Ja jokainen meistä on. Ei tarvitse olla mitään muuta kuin mitä on kelvatakseen. Ei laihempi, ei menestyneempi, ei coolimpi, ei tyylikkäämpi. Oikeille ihmisille olet täydellinen juuri niin epätäydellisenä kuin olet.

Mistä päästäänkin oppiin numero seitsemän. Täydellisyys on tylsää, eivätkä muut halua sitä sinulta. Ihmisissä kiinnostavaa on nimenomaan epätäydellisyys ja inhimillisyys.

Oppi numero kahdeksan: turvaa tulevaisuutesi. Pidä huoli taloudestasi, säästä, sijoita ja osta asunto, jos se on mahdollista.

Yhdeksänneksi muista tehdä itse omat valintasi, varsinkin isoissa asioissa. Muiden neuvoja kannattaa toki kuunnella, mutta lopulta on vain yksi ihminen, joka tietää, mikä sinulle on parhaaksi. Ja se olet sinä itse. Ei ole yhtä oikeaa tapaa elää tätä elämää, ja se mikä on oikein yhdelle, voi olla väärin toiselle. Omasta elämästään ei myöskään voi olla myöhässä. Asiat tapahtuvat jokaiselle ajallaan, eikä yhdenkään toisen ihmisen elämä kulje samoin kuin sinun. Meillä on jokaisella oma polkumme kuljettavana ja omat asiat opittavana. Luota siihen, että olet aivan oikeassa paikassa juuri nyt ja aina.

Kymmenenneksi uskalla unelmoida. Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa elämän suuntaa tai alkaa tavoitella jotain uutta. Muista, että moni asia tässä maailmassa on mahdollinen, jos sitä vain uskaltaa tavoitella. Ja joku aina onnistuu siinä, mitä moni piti mahdottomana.

Tämä on sinun elämäsi, tee siitä näköisesi.

BLOGLOVIN, INSTAGRAM

Kommentit (4)
  1. Ihanasti kirjoitettu. Ja kaikki oppi tullut niiden elettyjen vuosien kautta ❤

  2. Anna/Niittykukkia
    14.9.2020, 22:26

    Myöhäiset synttärionnittelut, Anna! Tärkeitä asioita olet oppinut. Tuo on hyvä muistaa, että elämän suuntaa voi muuttaa aina, ja että on tärkeää tehdä omat valintansa kuuntelematta liikaa muita. Yritän juuri omaksua näitä! <3

    https://www.niittykukkia.fi

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *