10 vinkkiä, joilla tuhlarikin onnistuu säästämään

 

Voin kuvitella, että muutama vanhimmista ystävistäni saa hyvät naurut lukiessaan säästövinkkejä allekirjoittaneelta. Mutta juuri siksi haluan antaa niitä. Tämä on sarjassa: jos mä pystyn, säkin pystyt.

Olen aina tykännyt kovasti kaikesta kauniista, vaatteista, sisustuksesta sun muusta sellaisesta. Lisäksi rakastan matkustamista, syön aika paljon ulkona, enkä ole useinkaan erityisen huolissani rahan riittämisestä. 

En siis ole mikään taloudellisuuden esikuva, kaikkea muuta. Siitä huolimatta olen aina onnistunut saamaan jonkin verran rahaa myös säästöön. Jopa silloin, kun opiskelin. Summa ei ollut iso, mutta se oli jotain. Ja kun tarpeeksi kauan laittaa sivuun pienen summan, no tiedättehän te: kasvaa virta. 

Ei niin, että olisin koskaan päässyt mihinkään kuohuviin virtoihin asti, mutta sellaiseen turvalliseen tunteeseen kuitenkin, jossa tiedän, että rahaa on parin kuukauden palkan verran jemmassa. Nyt uuden asunnon myötä olen menettänyt tuon turvarahastoni, ja se ahdistaa hieman. 

Sisäistän myös, että olen etuoikeutetussa asemassa, eikä kaikilla oikeastikaan ole laittaa yhtään ainutta senttiä säästöön. Minäkin olen aina säästänyt vain sen verran, ettei se ole mistään muusta pois. Se onkin vinkki 1: säästä tai sijoita vain rahaa, jota et välttämättä tarvitse. Omalla kohdallani se tarkoittaa paria satasta kuussa, tulevaisuudessa ajattelin hieman korottaa summaa. Mutta mennään siihen kohta.

Minulla on ollut yksi hyvä tapa ihan aina. Se on vinkki 2: maksa laskut aina heti palkkapäivänä. Olen maksanut monta vuotta vuokrani kolme viikkoa etuajassa siksi, että eräpäivä oli 5. ja palkkapäiväni 15. Koska olen huoleton heitukka ja hyvä käyttämään rahaa, en voi luottaa siihen, että sitä olisi kolmen viikon kuluttua palkkapäivästä vielä jäljellä vuokraan tarvittava summa. Silloin joutuisin käyttämään säästöjäni tai vinguttamaan luottokorttejani. 

Palkkapäivä on myös se päivä, jona siirrän etukäteen päättämäni summan säästötilille. Vinkki 3: siirrä säästöön menevä summa sivuun heti, kun saat palkkasi. Jos tätä lykkää myöhemmäksi, rahat näes ehtivät ainakin minulla kadota ties mihin Filippa K:n aleihin. 

Vaan ei se säästötili toki riitä. Rahathan saa sieltä ulos, ja vielä helposti. Onko jotain joskus muka pidätellyt kuukauden koron menetys, jos se täydellinen neule on juuri nyt alessa? Ei minua ainakaan. Siksi säästötilin rinnalle tarvitaan toinen ratkaisu: paikka, josta rahojen nostaminen on vaikeaa. Minulla se on aina ollut pankin matalariskinen sijoitusrahasto. Sieltä ei saa nostettua rahaa ilman melkoisia toimenpiteitä ja kuluja, pankki nimittäin vetää välistä aimo siivun, jos rahasto-osuutensa lunastaa. Ja hei, jos joku tietää jonkun rahaston, josta tällaisia kuluja ei mene, ilmianna se heti! Rahastossa on sekin hyvä puoli, että rahat menevät sinne automaattisesti tililtäni joka kuun 15. päivä. Ei tarvitse muistaa säästää, summa vain katoaa tililtäni. Vinkki 4: rahasto. Tai mikä vielä parempaa: osakkeet. Sillä tiellä en ole vielä, mutta sille tielle aion suunnata.

Minulla on (tällä hetkellä, palaan niihin osakkeisiin kohta) kaksi erilaista säästökohdetta siksi, että säästän kahteen tarkoitukseen. Säästötililtä matkustan ja teen kalliimpia hankintoja. Se on myös hätärahastoni, jos joudun vaikka viemään koirat eläinlääkäriin (hirveän kallista!) tai sattuu jotain muuta yllättävää. Sen ei ole tarkoituskaan tuottaa mitään, enkä oleta siellä makaavan summan koskaan kasvavan erityisen suureksi. 

Rahasto on kasvamista varten. Sinne siirrän vain rahaa, jota en todellakaan tarvitse muuhun. Rahastoon ei kannata säästää lyhyellä tähtäimellä, koska silloin pääoma ei ehdi kasvaa eikä sijoitusten arvo nousta. Pidemmällä tähtäimellä se on minun kohdallani kannattanut. Jätin Nordean rahastoon 4800 euroa 10 vuotta sitten. Vaihdoin pankkia, lopetin säästämisen tuohon rahastoon ja sitten unohdin moneksi vuodeksi koko sijoituksen. Kun viime vuonna ostin asunnon, nostin sieltä 6000 euroa. Sijoitukseni arvo oli kasvanut 1200 euroa, josta verottaja tosin lohkaisi 30 prosenttia. Se ei kauheasti naurattanut. Mutta jos olisin nostanut nuo 4800 euroa säästötililleni silloin 10 vuotta sitten, ne olisivat ihan satavarmasti kadonneet sieltä johonkin (olen hyvä tuhlaamaan, kerroinhan). Vinkki 5: säästä eri tavoin eri tarkoituksiin.

Jotta voisi säästää, talouden on hyvä olla muuten kunnossa. Sen lisäksi, että maksan laskut heti palkkapäivänä, käytän luottokorttejani vain hätätilanteessa ja matkoilla. Käytän niitä myös ostaessani jotain isompaa, mutta maksan velan pois joko välittömästi tai sitten teen itselleni maksusuunnitelman, joka kyllä kirpaisee, mutta estää sen, että velasta alkaa mennä isoa korkoa, joka taas hankaloittaa sen pois maksamista. En kuitenkaan koskaan maksa koko luottokorttilaskua pois palkastani, jos lasku on paria satasta isompi. Silloin en nimittäin saisi mitään säästöön (minä tosiaan säästän ja maksan velkaa pois yhtä aikaa, typerää ehkä, mutta henkisesti hyväksi), enkä voisi tehdä mitään kivaa, puhumattakaan alelöytöjen hankkimisesta (vitsi). Vinkki 6: käytä luottokortteja vain harkitusti äläkä anna velan kasvaa suureksi.

Säästämistä tietty helpottaa, jos elää fiksusti, eikä tuhlaile hölmösti. Parhaat vinkkini: syö ulkona lounaita. Saat usein samaa ruokaa kuin illalla, mutta puolet halvemalla. Hanki oma vesipullo ja kanna sitä mukanasi. Tee ostoslista vaatteista, joita tarvitset. Tyyliin, talven ostoslista: lämmin neule, vaaleanpunainen chunky beanie, mutsifarkut, maiharit. Älä osta mitään listan ulkopuolelta. Lainaa kirjoja. Itse lainaan lähinnä kavereilta, mutta kirjasto olisi hyvä idea. Tee kauppalista ruokakauppaan. Liiku pyörällä aina, kun se on jotenkin järkevää. Omasta mielestäni järkevyys loppuu lokakuuhun ja alkaa huhtikuusta ja sisältää poutasään. Hyödynnä ravintoloiden tarjoukset. Helsingin keskustassakin on paikkoja, joista saa skumppapullon parillakymmenellä eurolla tai lasin kolmella. Ja kesällä mene tietenkin piknikille. Tähän pitäisi lisätä se, mitä kaikki aina sanovat: älä osta niitä take away -latteja. Mutta ostan kuitenkin, ei kyllä kannattaisi. Hyvä idea olisi myös hankkia vaatteet kirppikseltä tai Facebookin kierrätysryhmistä. Näitäkään en juuri harrasta, mutta tämäkin kannattaisi. Jep, jollakin säästäväisemmällä ihmisellä olisi varmaan jämäkämpiä neuvoja. Vinkki 7: mieti, mihin rahasi menevät.

Jos saan takuuvuokrani suunnilleen kokonaisena takaisin, kun muutan kolmen viikon päästä, en aio tuhlata sitä. Se on alkupääomani osakesijoittamiseen. Vinkki 8: jos saat yllättäen ylimääräistä rahaa, sijoita se. 

Niin, ne osakkeet. Pankin rahastoon säästäminen on helppoa, muttei välttämättä kauhean tuottoisaa. Olenkin vakaasti päättänyt, että kunhan selviän muutosta hengissä ja aivokapasiteettiäni vapautuu, alan ottaa selvää osakkeista. Ajattelin jatkossa hieman kasvattaa säästöön menevää kuukausittaista rahasummaani ja sijoittaa ehkä noin satasen kuussa joko osakkeisiin tai korkeariskisempään rahastoon. En tiedä aiheesta yhtään mitään. Nordnet on kuulemma hyvä? Jos omaat hyviä sijoitusneuvoja, otan ilolla vastaan. Niitä odotellessa aion kahlata kaikki Julian sijoituspostaukset läpi sillä silmällä. Vinkki 9:  jos haluat isompia tuottoja, on pakko (kai) ottaa isompia riskejä. Niinpä osakkeet. 

Vinkki 10: kysyvä ei tieltä eksy. Kysy kaverilta. Onko siellä ketään sijoitusneroja?

 

Kuva: Satu Nyström

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit

Jenni Hiihtikseltä (Ei varmistettu)

Aloitin kuukausisäästämisen pari vuotta sitten, Nordnetin EFT-rahastoihin. Niitä kannattaa tutkia, ovat kulut ovat tosi pienet ainakin osassa. Kuukkeloimalla löytyy lisää tietoa jos kiinnostaa enemmän mitä ne ovat :)

Anna Vihervaarasta

Jes, kiitos vinkistä! Todellakin kiinnostaa!

Ellakoo (Ei varmistettu)

Ah ihanaa! Tosi hyvä teksti, niin hyvä että haluan lukea sen ajatuksella vähän myöhemmin. Tulin vain kurkkaamaan onko tänne tullut uutta luettavaa. Olen tosi nuori, ja aloitinkin sijoittamisen yhteen rahastoon juuri eilen. Ja olen ihan innoissani! Tuntuu hyvältä olla kärryillä omista rahoista ja tehdä viisaita, kauaskantoisia päätöksiä. Mielestäni se on jo hyvä motivaattori, se tyydytyksen tunne kun on perillä asioistaan. :D

Anna Vihervaarasta

Hei huippua, sijoittaminen kannattaakin aloittaa nuorena! Ja on ihanaa ottaa vastuu omasta taloudestaan ja olla rahojensa herra.:)

Kivaa viikonloppua!

smagardi
astu harhaan

Mie olen myös päätynyt Julian inspiroimana monta kertaa Nordnetiin, mutten ole vielä osannut aloittaa! Tarvisin varmaan jonkun kädestäpitelijän osoittamaan, että mitä siellä oikein pitäisi tehdä. :D

Anna Vihervaarasta

Sama! Mä olen siis niin pitkällä, että olen lukenut Julian jutut, mutta en silti oikein ole saanut mitään tehtyä.:D No, ehkä kesään mennessä. Kerron, jos näin käy!

Hyviä vinkkejä. Itselläkin muuton ja siihen liittyvien isojen hankintojen myötä omat käyttötilillä olevat varat ovat huvenneet huomattavasti, mutta nyt niitä on hyvä ruveta taas kerryttämään. :)

Itse sijoitan seligsonin kautta indeksirahastoihin, jotka ovat ns. passiivisia rahastoja, joista ei mene juuri ollenkaan kuluja. Myös sijoittaminen suoraan osakkeisiin kiinnostaisi, mutta tähän asti olen tyytynyt tuohon vaihtoehtoon, joka tuo pientä tuottoa matalalla riskillä ja olemattomilla kuluilla.

Anna Vihervaarasta

Hmm, pitää tutustua indeksirahastoihin. Mua ärsytti aika pahasti, miten paljon pankki otti välistä, kun lunastin rahasto-osuuteni vuosi sitten. Toki siellä oli aika iso summa (vastaavaa ei sinne ihan heti kerry, jollen taas myy asuntoa ja muuta vuokralle, mitä EN todellakaan ole tekemässä), eli ehkä pankin osuus ei ollut prosentuaalisesti niin paha. Mutta silti. Grrr. 

Kivaa viikonloppua!

EvaDoo (Ei varmistettu)

Lue sellainen kirja kuin Totuus Taloudestasi - Terhi Majasalmi. Sijoitin aikoinaan lähinnä sillä säännöllä että kurssin arvo piti olla tuplat siitä millä sen ostin. Sillä neuvolla tienasin ainakin 12 000€ parissa vuodesssa. Kyse on vähän siitä että pitää arvata ennen muita että mikä ala nousee. Niinku nyt puhkesi tämä kauramaito hypetys, tuli luomu kauramaito mutta puuttuu se että joku tekee Oatlyn Ikaffen kaltaisen tuotteen luomuna ja kotimaisena, se joka sen tekee eka kylpee rahassa jos sijoitat sellaiseen jonka luulet sen tekevän ja arvaat oikein niin well done voit tienata hetkessä paljon niinkuin Nokian osakkeilla porukka aikoinaan teki. Pankit uskoo että vientikasvaa mutta taas teollisuus uskoo että niiden kohalla vienti ei kasva eli siis mikä vientituote siis kasvaa? Juuri tällaisia pitää osata ajatella ja ennakoida.

Itse en pidä rahastoista, nykyään on onneksi jo kielletty sijoittajia maalaamasta liian positiivisia näkymiä, hyvää sijoitustuottoa kun todellisuudessa homma voi kusta tosi arvaamattomastikin, ajatellaan vaikka tuota Asuntorahasto Oravaa. Asuntorahastoissa pitää katsoa että mihin indeksiin ne kohdistaa osakkeen arvonnousun. Onko se itse asuntoon/rakenteisiin, alueeseen ja siihen miten se alue kehittyy esim. länsimetro varmasti nosti asunnon arvoja sen lähellä vai onko se nykyiseen pulaan asumistilanteessa ja sen kehitykseen/tarpeeseen lähivuosina. Olen nähnyt sitäkin kun ostetaan asunto ja laitetaan vuokralle suht kovaan summaan, sitten alueelle rakennetaan lisää vuokra-asuntoja joissa on halvempi vuokra joten vuokran hintaa täytyy laskea jotta sen saa vuokralle, myös asunnonarvo saattaa laskea jos sen viereen tulee kasapäin asuntoja joita myydään halvemmalla, sitten rokotetaan sijoittajaa "yllättävistä" menoista koska sijoittaja ei osannut ennakoida näkymiä tarpeeksi hyvin ja nämä menot voi olla rakennuskuluja esim. asunnon ilmeen kohentaminen, tappiolla vuokraaminen/myyminen.

Voit myös ajatella sellaisiakin vaihtoehtoja kuten sijoittaa uusiin yrityksiin, start-up yrityksiin mutta näissä kuuntelen omaa vaistoani ja moraaliani. En sijoittaisi rahojani johonkin sellaiseen yritykseen joka pilaisi luontoa mutta kuukuppeihin vaikka joo. :D

Eelen (Ei varmistettu)

Mitä tarkoitat tuolla että kurssin arvo piti olla tuplat?

On muuten hauska sivukommentti tämä että ei halua sijoittaa yritykseen joka pilaisi luontoa. Ymmärrettävä näkemys, mutta monesti tuo ajatus häviää täysin kun sijoitetaan kaiken maailman indekseihin. Minkälaisten suuryritysten toimintaa niiden kautta kulloinkin tuetaan ja kannustetaan? Sijoitustoimintaa ei useinkaan nähdä tietynlaisen liiketoiminnan ja toimijoiden tukemisena, mutta sitähän se just on, myös indeksien kautta (vaikka yksittäisen piensijoittajan rahat ovatkin pisara meressä).

EvaDoo (Ei varmistettu)

Esim. ostin joskus Kesko B:n osakkeita, kurssin ostoarvo oli 11€/per osake, myin ne pois kun olin kun kurssin arvo oli väh. 22€. Eli taktiikkani on että kurssin arvo on oltava tuplat=kaksinkertainen hinta siitä millä hinnalla sen alunperin ostin. Aloittelevan sijoittajan on hyvä päättää etukäteen kuinka paljon käyttää rahaa esim. 1000€, mikä on maksimi hinta minkä maksat kurssista esim. ei 5€ ylempää ostoarvoa, ja plääni mistä pitää kiinni, mihin asti ja kun näyttää huonolta milloin myydä vaikkakin tappiolla. Itse olen sitä tyyppiä joka tutkii firmaa perinpohjin luoden syväanalyysia ja sitten tarkkailen kauppalehden sivuilta fundamentaalianalyysia (perustuu mm. osakekurssiin, osavuosikatsauksiin, tilinpäätöksen analyysiin) sekä osakkeen kuvaajaa (katso kuinka kauan kestää nousta ylös ja alas, ostat kun lasku on taittunut/tunnusluku vilkuttaa vihreää sit alkaa nousta ylös ja myyt sen siellä ylhäällä ennen kuin kurssi tulee alas). Sen lisäksi yritän seurata missä mennään maailmalla ja ennakoida trendejä. Mutta mennään tähän helppoon laskelmaan: etsi yhtiön kokonaisarvo + velkojen määrä - kassavarat : yhtiön vapaa kassavirta = melko karkea arvio yhtiön edullisuudesta tuottamaansa kassavirtaan. Tämän lisäksi googlaat firman, katsot onko se tasainen puurtaja vai menossa matkalle hautausmaalle. Näiden kahden analyysin lisäksi teet vaan suunnitelman mikä summa, milloin ostat ja milloin myyt. Huom. itselläni ei ole mitään tutkintoa vaan olen sellainen peruspuurtaja joten jos minä tajuan niin kyllä muutkin tajuavat. :D

Siis juu tämä luonnonpilaaminen on vähän tällainen kaksinaismoralistinen iva joskus esim. käytän luonnonkosmetiikkaa joka on pakattu halpaan muoviin tosi eettistä niinku..lol ja sitten ihan sama osakkeiden suhteen kun käytän pieniä summia voin ostaa sellaista firmaa joka tukee kaikkia fossiilisia polttoaineita ja sitten kun pitäisi valkata se start up yritys johon isketään väh 10 000€:n edestä rahaa niin se pitäisi olla luonnonläheinen. Se on vähän nurinkurista joskus mutta kai koen että osakeannissa on hirveän vähän firmoja jotka on sitoutuneet kestävään&eettiseen tuotantoon kun taas aloittelevat firmat on helpompi sitouttaa jo alkeassaan omiin ympäristöä kunnioittaviin käsityksiin.

Anna Vihervaarasta

Ah, kuulostaa hyvältä. Olen tosin niin noviisi, etten ymmärrä, mitä tarkoittaa, että kurssin arvon pitää olla tuplat? Mistä sen tietää?

Hitsi, tuo vastuullinen sijoittaminen kiinnostaa myös kovasti! Nyt kun tuli puheeksi, niin itsehän en edes tiedä, mihin sijoitusrahastoon laittamani rahat sijoitetaan.:/ Tiedän vain, että riski on pieni. Ja niin siis tuottokin. 

Suomalaisia kauramaitoja on pian kaupan hyllyt pullollaan.:) Ainakin Valiolta ja Juustoportilta on tulossa omansa. Itse en tosin sijoittaisi näihin kyseisiin yrityksiin, koska en halua tukea lehmänmaitoteollisuutta. Ihanaa silti, että uusia kauramaitoja tulee markkinoille, maailma muuttuu.

EvaDoo (Ei varmistettu)

Vastasin vähän pitkästi tuohon ylempään. :D Mutta vastaapa sä tähän kun ehdit. Mikä on tavoitteesi sijoitusmaailmassa ja kuinka pian haluat päästä tuohon tavoitteeseen?

Saranda
Tyhjä ajatus

On voimaannuttavaa lukea tuhlareilta säästövinkkejä koska olen ihan samanlainen. :D Ihania konkreettisia neuvoja!

Anna Vihervaarasta

Hihi, säästäväiset tuhlarit kunniaan! <3

Sanna12345 (Ei varmistettu)

Jos et ole ammattimainen sijoittaja, eikä sijoitusten maailma ole sinulle tuttu, sijoita maltillisiin rahastoihin. Niissä on sijoituskohteina enimmäkseen velkakirjalainoja ja obligaatioita ym. eikä osakkeita kuin pieni osa. Tuotto-odotus on pieni, mutta niin on riski arvon romahduksestakin.
Älä piensijoittajana tee riskisijoituksia, jos et halua pörssien seuraamisesta ja analysoinnista ammattia. Monen elämä on romahtanut kurssien myötä, kun liian iso osa omistuksista on osakkeiden varassa.

Anna Vihervaarasta

Olen ihan samaa mieltä, että jos ei ymmärrä osakemarkkinoita, niihin ei kannata kauheasti sijoittaa. Huonostihan siinä luultavasti kävisi. Itse aion jatkossakin säästää sinne rahastoon ja säästötilille, mutta ehkä sijoittaa myös pienen summan kuukaudessa osakkeisiin. Jos siis keksin, miten siinä onnistuu ymmärtämättä niitä pörssikursseja.:D Ja: en ikimaailmassa sijoittaisi osakkeisiin suuria summia, vaan myisin osakkeet aina siinä vaiheessa, kun tuottoa olisi vähän tullut (jos sitä siis edes tulisi...). Eli en pelaisi isoilla summilla ikinä, en ole tarpeeksi rautahermoinen ja itkisin kyllä verikyyneleitä, jos menettäisin niin ison summan rahaa.

Kiitos, todella hyvä ja järkevä neuvo!

Andelii (Ei varmistettu)

Osuuspankkien omistaja asiakkaat merkitsee (jatkuva säästäminen) ja lunastaa melkein kaikista heidän rahastoista ilman kuluja.

Paras säästö vinkki on kyllä itselläkin ollut että palkkapäivänä rahaa sivuun mm. Rahastoihin pienistä summista se lähtee ja säännöllisesti jolloin laskut ja nousut tulee ja riskiä taitetaan. Itsellä menee 30 x3 per kolmen kk välein olen hajauttanut 9 eri paikkaan. Plussalla rahastot 44 %. Pienempikin hajautus kannattaa

Se ei toimi että siirät mitä tilillä on ennen kun uusi palkka tullut. Koska kaikki menee jos siihen on mahdollista. Mutta palkkapäivänä siirretyä ei edes huomaa kun menee automaattisesti. Pärjää hyvin.

Anna Vihervaarasta

Hei hyvä tietää, kiitos neuvosta!

Apua, en ymmärrä lainkaan, mitä tarkoittaa 30 x 3 kolmen kuukauden välein? Ehkä mun pitäisi ihan pysyä siinä pankin selkeässä sijoitusrahastossa.:D

EvaDoo (Ei varmistettu)

Taisi vaan tarkoittaa että siirtää 30€ x 3kk:n välein tiettyihin rahastoihin. Eli aloittaa pienestä summasta jonka siirtää sivuun palkkapäivänä. Toinen vaihtoehto olisi pidetään 3kk:tta ja periodin lopussa kun sektorin keskiarvo leikkaa oikeaseen kohtaan myydään ja sitten hommaa toistetaan, homma sopii sellaiselle joka ei jaksa kuluttaa aikaa kurssien vahtimiseen mutta mitenkään takuu tuottoa tuossa ei ole.

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.