10 vinkkiä, joilla tuhlarikin onnistuu säästämään

9127A379-A4F5-4E0F-BA4F-EA2E1772D91A.jpg

 

Voin kuvitella, että muutama vanhimmista ystävistäni saa hyvät naurut lukiessaan säästövinkkejä allekirjoittaneelta. Mutta juuri siksi haluan antaa niitä. Tämä on sarjassa: jos mä pystyn, säkin pystyt.

Olen aina tykännyt kovasti kaikesta kauniista, vaatteista, sisustuksesta sun muusta sellaisesta. Lisäksi rakastan matkustamista, syön aika paljon ulkona, enkä ole useinkaan erityisen huolissani rahan riittämisestä. 

En siis ole mikään taloudellisuuden esikuva, kaikkea muuta. Siitä huolimatta olen aina onnistunut saamaan jonkin verran rahaa myös säästöön. Jopa silloin, kun opiskelin. Summa ei ollut iso, mutta se oli jotain. Ja kun tarpeeksi kauan laittaa sivuun pienen summan, no tiedättehän te: kasvaa virta. 

Ei niin, että olisin koskaan päässyt mihinkään kuohuviin virtoihin asti, mutta sellaiseen turvalliseen tunteeseen kuitenkin, jossa tiedän, että rahaa on parin kuukauden palkan verran jemmassa. Nyt uuden asunnon myötä olen menettänyt tuon turvarahastoni, ja se ahdistaa hieman. 

Sisäistän myös, että olen etuoikeutetussa asemassa, eikä kaikilla oikeastikaan ole laittaa yhtään ainutta senttiä säästöön. Minäkin olen aina säästänyt vain sen verran, ettei se ole mistään muusta pois. Se onkin vinkki 1: säästä tai sijoita vain rahaa, jota et välttämättä tarvitse. Omalla kohdallani se tarkoittaa paria satasta kuussa, tulevaisuudessa ajattelin hieman korottaa summaa. Mutta mennään siihen kohta.

Minulla on ollut yksi hyvä tapa ihan aina. Se on vinkki 2: maksa laskut aina heti palkkapäivänä. Olen maksanut monta vuotta vuokrani kolme viikkoa etuajassa siksi, että eräpäivä oli 5. ja palkkapäiväni 15. Koska olen huoleton heitukka ja hyvä käyttämään rahaa, en voi luottaa siihen, että sitä olisi kolmen viikon kuluttua palkkapäivästä vielä jäljellä vuokraan tarvittava summa. Silloin joutuisin käyttämään säästöjäni tai vinguttamaan luottokorttejani. 

Palkkapäivä on myös se päivä, jona siirrän etukäteen päättämäni summan säästötilille. Vinkki 3: siirrä säästöön menevä summa sivuun heti, kun saat palkkasi. Jos tätä lykkää myöhemmäksi, rahat näes ehtivät ainakin minulla kadota ties mihin Filippa K:n aleihin. 

Vaan ei se säästötili toki riitä. Rahathan saa sieltä ulos, ja vielä helposti. Onko jotain joskus muka pidätellyt kuukauden koron menetys, jos se täydellinen neule on juuri nyt alessa? Ei minua ainakaan. Siksi säästötilin rinnalle tarvitaan toinen ratkaisu: paikka, josta rahojen nostaminen on vaikeaa. Minulla se on aina ollut pankin matalariskinen sijoitusrahasto. Sieltä ei saa nostettua rahaa ilman melkoisia toimenpiteitä ja kuluja, pankki nimittäin vetää välistä aimo siivun, jos rahasto-osuutensa lunastaa. Ja hei, jos joku tietää jonkun rahaston, josta tällaisia kuluja ei mene, ilmianna se heti! Rahastossa on sekin hyvä puoli, että rahat menevät sinne automaattisesti tililtäni joka kuun 15. päivä. Ei tarvitse muistaa säästää, summa vain katoaa tililtäni. Vinkki 4: rahasto. Tai mikä vielä parempaa: osakkeet. Sillä tiellä en ole vielä, mutta sille tielle aion suunnata.

Minulla on (tällä hetkellä, palaan niihin osakkeisiin kohta) kaksi erilaista säästökohdetta siksi, että säästän kahteen tarkoitukseen. Säästötililtä matkustan ja teen kalliimpia hankintoja. Se on myös hätärahastoni, jos joudun vaikka viemään koirat eläinlääkäriin (hirveän kallista!) tai sattuu jotain muuta yllättävää. Sen ei ole tarkoituskaan tuottaa mitään, enkä oleta siellä makaavan summan koskaan kasvavan erityisen suureksi. 

Rahasto on kasvamista varten. Sinne siirrän vain rahaa, jota en todellakaan tarvitse muuhun. Rahastoon ei kannata säästää lyhyellä tähtäimellä, koska silloin pääoma ei ehdi kasvaa eikä sijoitusten arvo nousta. Pidemmällä tähtäimellä se on minun kohdallani kannattanut. Jätin Nordean rahastoon 4800 euroa 10 vuotta sitten. Vaihdoin pankkia, lopetin säästämisen tuohon rahastoon ja sitten unohdin moneksi vuodeksi koko sijoituksen. Kun viime vuonna ostin asunnon, nostin sieltä 6000 euroa. Sijoitukseni arvo oli kasvanut 1200 euroa, josta verottaja tosin lohkaisi 30 prosenttia. Se ei kauheasti naurattanut. Mutta jos olisin nostanut nuo 4800 euroa säästötililleni silloin 10 vuotta sitten, ne olisivat ihan satavarmasti kadonneet sieltä johonkin (olen hyvä tuhlaamaan, kerroinhan). Vinkki 5: säästä eri tavoin eri tarkoituksiin.

Jotta voisi säästää, talouden on hyvä olla muuten kunnossa. Sen lisäksi, että maksan laskut heti palkkapäivänä, käytän luottokorttejani vain hätätilanteessa ja matkoilla. Käytän niitä myös ostaessani jotain isompaa, mutta maksan velan pois joko välittömästi tai sitten teen itselleni maksusuunnitelman, joka kyllä kirpaisee, mutta estää sen, että velasta alkaa mennä isoa korkoa, joka taas hankaloittaa sen pois maksamista. En kuitenkaan koskaan maksa koko luottokorttilaskua pois palkastani, jos lasku on paria satasta isompi. Silloin en nimittäin saisi mitään säästöön (minä tosiaan säästän ja maksan velkaa pois yhtä aikaa, typerää ehkä, mutta henkisesti hyväksi), enkä voisi tehdä mitään kivaa, puhumattakaan alelöytöjen hankkimisesta (vitsi). Vinkki 6: käytä luottokortteja vain harkitusti äläkä anna velan kasvaa suureksi.

Säästämistä tietty helpottaa, jos elää fiksusti, eikä tuhlaile hölmösti. Parhaat vinkkini: syö ulkona lounaita. Saat usein samaa ruokaa kuin illalla, mutta puolet halvemalla. Hanki oma vesipullo ja kanna sitä mukanasi. Tee ostoslista vaatteista, joita tarvitset. Tyyliin, talven ostoslista: lämmin neule, vaaleanpunainen chunky beanie, mutsifarkut, maiharit. Älä osta mitään listan ulkopuolelta. Lainaa kirjoja. Itse lainaan lähinnä kavereilta, mutta kirjasto olisi hyvä idea. Tee kauppalista ruokakauppaan. Liiku pyörällä aina, kun se on jotenkin järkevää. Omasta mielestäni järkevyys loppuu lokakuuhun ja alkaa huhtikuusta ja sisältää poutasään. Hyödynnä ravintoloiden tarjoukset. Helsingin keskustassakin on paikkoja, joista saa skumppapullon parillakymmenellä eurolla tai lasin kolmella. Ja kesällä mene tietenkin piknikille. Tähän pitäisi lisätä se, mitä kaikki aina sanovat: älä osta niitä take away -latteja. Mutta ostan kuitenkin, ei kyllä kannattaisi. Hyvä idea olisi myös hankkia vaatteet kirppikseltä tai Facebookin kierrätysryhmistä. Näitäkään en juuri harrasta, mutta tämäkin kannattaisi. Jep, jollakin säästäväisemmällä ihmisellä olisi varmaan jämäkämpiä neuvoja. Vinkki 7: mieti, mihin rahasi menevät.

Jos saan takuuvuokrani suunnilleen kokonaisena takaisin, kun muutan kolmen viikon päästä, en aio tuhlata sitä. Se on alkupääomani osakesijoittamiseen. Vinkki 8: jos saat yllättäen ylimääräistä rahaa, sijoita se. 

Niin, ne osakkeet. Pankin rahastoon säästäminen on helppoa, muttei välttämättä kauhean tuottoisaa. Olenkin vakaasti päättänyt, että kunhan selviän muutosta hengissä ja aivokapasiteettiäni vapautuu, alan ottaa selvää osakkeista. Ajattelin jatkossa hieman kasvattaa säästöön menevää kuukausittaista rahasummaani ja sijoittaa ehkä noin satasen kuussa joko osakkeisiin tai korkeariskisempään rahastoon. En tiedä aiheesta yhtään mitään. Nordnet on kuulemma hyvä? Jos omaat hyviä sijoitusneuvoja, otan ilolla vastaan. Niitä odotellessa aion kahlata kaikki Julian sijoituspostaukset läpi sillä silmällä. Vinkki 9:  jos haluat isompia tuottoja, on pakko (kai) ottaa isompia riskejä. Niinpä osakkeet. 

Vinkki 10: kysyvä ei tieltä eksy. Kysy kaverilta. Onko siellä ketään sijoitusneroja?

 

Kuva: Satu Nyström

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit (20)
 1. Osuuspankkien omistaja asiakkaat merkitsee (jatkuva säästäminen) ja lunastaa melkein kaikista heidän rahastoista ilman kuluja.

  Paras säästö vinkki on kyllä itselläkin ollut että palkkapäivänä rahaa sivuun mm. Rahastoihin pienistä summista se lähtee ja säännöllisesti jolloin laskut ja nousut tulee ja riskiä taitetaan. Itsellä menee 30 x3 per kolmen kk välein olen hajauttanut 9 eri paikkaan. Plussalla rahastot 44 %. Pienempikin hajautus kannattaa

  Se ei toimi että siirät mitä tilillä on ennen kun uusi palkka tullut. Koska kaikki menee jos siihen on mahdollista. Mutta palkkapäivänä siirretyä ei edes huomaa kun menee automaattisesti. Pärjää hyvin.

  1. Hei hyvä tietää, kiitos neuvosta!

   Apua, en ymmärrä lainkaan, mitä tarkoittaa 30 x 3 kolmen kuukauden välein? Ehkä mun pitäisi ihan pysyä siinä pankin selkeässä sijoitusrahastossa.:D

   1. Taisi vaan tarkoittaa että siirtää 30€ x 3kk:n välein tiettyihin rahastoihin. Eli aloittaa pienestä summasta jonka siirtää sivuun palkkapäivänä. Toinen vaihtoehto olisi pidetään 3kk:tta ja periodin lopussa kun sektorin keskiarvo leikkaa oikeaseen kohtaan myydään ja sitten hommaa toistetaan, homma sopii sellaiselle joka ei jaksa kuluttaa aikaa kurssien vahtimiseen mutta mitenkään takuu tuottoa tuossa ei ole.

 2. Jos et ole ammattimainen sijoittaja, eikä sijoitusten maailma ole sinulle tuttu, sijoita maltillisiin rahastoihin. Niissä on sijoituskohteina enimmäkseen velkakirjalainoja ja obligaatioita ym. eikä osakkeita kuin pieni osa. Tuotto-odotus on pieni, mutta niin on riski arvon romahduksestakin.
  Älä piensijoittajana tee riskisijoituksia, jos et halua pörssien seuraamisesta ja analysoinnista ammattia. Monen elämä on romahtanut kurssien myötä, kun liian iso osa omistuksista on osakkeiden varassa.

  1. Olen ihan samaa mieltä, että jos ei ymmärrä osakemarkkinoita, niihin ei kannata kauheasti sijoittaa. Huonostihan siinä luultavasti kävisi. Itse aion jatkossakin säästää sinne rahastoon ja säästötilille, mutta ehkä sijoittaa myös pienen summan kuukaudessa osakkeisiin. Jos siis keksin, miten siinä onnistuu ymmärtämättä niitä pörssikursseja.:D Ja: en ikimaailmassa sijoittaisi osakkeisiin suuria summia, vaan myisin osakkeet aina siinä vaiheessa, kun tuottoa olisi vähän tullut (jos sitä siis edes tulisi…). Eli en pelaisi isoilla summilla ikinä, en ole tarpeeksi rautahermoinen ja itkisin kyllä verikyyneleitä, jos menettäisin niin ison summan rahaa.

   Kiitos, todella hyvä ja järkevä neuvo!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *