4 x oikeasti hyvä elämäntaito-opas

elämäntaito-oppaat.jpg

Oli aika, jolloin luin tosi paljon elämäntaito-oppaita (nykyisin luen lähinnä ruotsinkielisiä dekkareita, fantasiaa ja historiallisia romaaneja. Key word: todellisuuspako). Se oli silloin muutama vuosi sitten, kun olin vähän hukassa, enkä oikein tiennyt, mihin suuntaan lähteä. Silloin yksi kirja auttoi minua enemmän kuin yksikään muu. Se on Saku Tuomisen Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä. Kaivan sen edelleen aika ajoin esiin, jotta muistaisin, mitä ihan oikeasti haluan ja millaista elämää tahdon viettää. 

Hyvän elämän lyhyen oppimäärän voisi ehkä kiteyttää näin: Joku aina onnistuu siinä, mitä muut pitivät mahdottomana. Se on kirja, joka kannustaa uskomaan unelmiinsa, muttei mitenkään ällön siirappimaisesti, vaan nokkelasti argumentoiden. Rakastan kirjan kieltä. Ja monesta elämäntaito-oppaasta ei todellakaan voi sanoa samaa.

Avasin kirjan äsken ihan sattumanvaraisesti, ja se aukesi sivulta 48 (tiivistin vähän):

”Haihattelijat. Mitä kaikkea voisikaan tehdä, ellei. 

Miksi siirtyminen unelmista tekoihin on monelle niin vaikeaa? 

Miksi esimerkiksi ihminen, joka koko elämänsä haaveilee ulkomaille muuttamisesta ja myös pystyisi tekemään sen, ei kaikesta huolimatta uskalla ottaa loikkaa? 

Koska hän pelkää, että uusi elämä ei jostain syystä olekaan yhtä hyvää kuin nykyinen. Hän pelkää, ettei pärjää. Ettei saa töitä ulkomailta. Jää yksinäiseksi. Ei saa töitä kun palaa takaisin. 

Pelkojen takia moni ajautuu elämään elämää, josta tuntuu puuttuvan jotain. 

Sanomme, että ”ei se vaihtamalla parane”. 

Tietäen syvällä sisimmässämme, että itse asiassa se saattaisi hyvinkin parantua.”

Auts. 

Toinen rakas hyvän elämän oppaani on Sara Karlssonin ja Pia Sievisen Hyvän elämän anatomia. Rakastin Saran blogia, joka oli joskus ammoin täällä Lilyssä, ja kirja on hieman jatkumoa sille. 

Taas avasin sattumanvaraisesti, ehkä saan näin juuri ne ohjeet, joita nyt tarvitsen. S. 44:

”Saadaksemme aikaan positiivisen muutoksen meidän on tehtävä sopu nykytilanteen kanssa. 

Todellisuutemme muovautumisen kannalta tärkeämpää kuin asia, johon keskitymme – kengät, autot, linnat, lihakset ja rakastajat – on tunnetilamme. Jos metsässä samoilu tai rannalla istuminen tuntuu meistä kutsuvalta ja huojentavalta juuri nyt, tällä hetkellä nuo aktiviteetit vievät meitä hyvää vauhtia kohti tulevaisuutta, jossa meillä on yllin kyllin kenkiä, autoja, linnoja, lihaksia ja rakastajia.”

Keskity hyvään, ja hyvää tulee lisää. Jep. Tarvitsin tätäkin.

Mo Gawdatin Onnellisuuden yhtälöön tartuin ihan vasta. Se odotti lukuvuoroaan aika kauan syystä, että olen mielestäni aika pitkällä tässä onnellisuuden selvittämisessä, enkä kokenut kaipaavani neuvoja. Lisäksi pelkäsin, että se on kirjoitettu yhtä koukeroisesti kuin tällaiset opukset usein. Mutta ehei. Vallan miellyttävä lukukokemus ja sai ajattelemaan todella paljon. Sivu 219:

”Pahantuuliset aivomme on suunniteltu panemaan selviytyminen kaiken edelle. Muista, että olettamus ei ole mitään muuta kuin aivojen kehittelemä tarina. Se ei ole totuus.”

Eli seuraavan kerran, kun mielessä pyrkii pahantuulisia uhkakuvia, STOP. Aivot eivät tiedä tulevasta, siksi ne yrittävät ennustaa sitä olettamusten avulla. Vaikkapa nyt niin, miten Saku Tuominen tuolla ylempänä kuvaa. 

Ai kun tykkään tästä sattumanvaraisesta elämäntaito-oppaiden avaamisesta!

Neljäs kirja on Anna Taipaleen Sydänjuttu: olet parasta, mitä sinulle on tapahtunut. On pakko sanoa, että välttelin kirjan avaamista pitkään ihan vain sen ulkoasun tähden. Se on vaaleanpunainen. Niin paljon kuin tykkäänkin roosista villatakeista, vaaleanpunainen kirja kuulostaa minusta vähän liian söpöltä. Pelkäsin, että sisältö on ällön makeaa. 

Mutta sisältö on kaunis. Luen tätä kirjaa arkiaamuina, kun haluan aloittaa päiväni hyvällä ajatuksella usein ikävähköjen uutisten sijaan. Sivu 132. 

”Ajatukseni tai tunteeni eivät ole totuus kaikesta, varsinkaan minusta. Tunteiden, ajatusten ja tilanteiden myötätuntoisesti kohtaaminen avaa oivalluksia siitä, millaisin uskomuksin rajaan elämääni.”

Hmm. Kuulostaako teistäkin näiden kaikkien kappaleiden sanoma hieman samalta?

Jokainen näistä kirjoista muistuttaa siitä, että ihan itse pitää valinnat tehdä, ihan itse pitää onni tehdä, ihan itse pitää nauttia elämästä, ihan itse pitää uskaltaa. 

Ja hyvä niin. Kun onni on omissa käsissä, sille voi tehdä kaikkein eniten, eikös?

Onko teillä lemppareita elämäntaito-oppaiden joukossa?

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM  

 

Kommentit (9)
  1. ”Miksi siirtyminen unelmista tekoihin on monelle niin vaikeaa?”

    Mua vähän kaivelee nämä tämän henkiset, usein hieman syyllistävät ihmettelyt. Monien kohdalla tämä on varmastikin ihan paikallaan oleva herättely, mutta monesti tämä ajattelutapa mun mielestä yksinkertaistaa ihmisen ja ihmisen halut; useinhan meillä kaikilla on monenlaisia unelmia, isoja ja pieniä, ja monet niistä ovat ristiriidassa keskenään.

    Tyypillisesti musta näyttäisi siltä, että monen unelma – usein varmaan aika tiedostamaton – on elää mukavaa ja onnellista elämää, johon kuuluu ystäviä ja muita läheisiä, vakaa taloudellinen tilanne ja hyvin sujuvat rutiinit. Kaikki ”isommat” unelmat, kuten vaikkapa tuo ulkomaille muuttaminen, on helposti ristiriidassa näiden toiveiden kanssa. En missään nimessä sano, etteikö niitä isompiakin unelmia kannattaisi tavoitella, mutta mä en ymmärrä, miksi se eksoottisempi unelma on näissä self-help -maailmoissa aina se arvokkaampi unelma, ja nämä sen kanssa ristiriitaiset toiveet vähemmän arvokkaita.

  2. Apua, nyt on kyllä ihan pakko mennä lainaamaan kirjastosta toi Saku Tuomisen kirja. Siis ihan pakko. Kiitos vinkistä!<3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *