40 000 syytä ostaa asunto

Muutan helmikuun puolivälissä uuteen kotiin. Omaan kotiin ensimmäisen kerran kolmeen ja puoleen vuoteen. On jo aikakin. 

Meinasin tukehtua, kun tajusin, että nämä vuodet tässä kivassa, mukavassa, hyvässä paikassa sijaitsevassa, talvella jääkylmässä, kesällä läkähdyttävässä, huonosti äänieristetyssä vuokrakaksiossa, jossa ei ole lainkaan säilytystilaa, ovat maksaneet minulle piirun verran alle 40 000 euroa.

40 tonnia vuokraan! Jumantsuikka. Jos olisin maksanut nämä vuodet omaa asuntoa, iso osa tuosta summasta olisi päätynyt taskuuni. Sen sijaan koko potti painaa nyt vuokranantajani taskussa. 

En nyt sano, että kadun tänne muuttamista, mutta pois olisin kyllä voinut muuttaa hieman nopeammin.

Kun muutin tänne, meillä oli eksäni kanssa iso omistusasunto myymättä, ja minulla oli määräaikainen työsuhde. En olisi saanut lainaa. Lisäksi olin puolet ajasta huumaantunut uudesta vapaudestani ja puolet näin painajaisia, joissa rahani eivät riittäneet, sain potkut koeajalla ja se iso yhteinen rivarimme  jäi myymättä ja minä kahden asunnon loukkuun. Vaikka joku hullu olisi antanut minulle lainaa, en olisi ottanut sitä vastaan. 

Nämä asianhaarat selittävät ensimmäisen vuoden vuokralla asumisesta. Seuraava vuosi menee puhtaasti mukavuudenhalun piikkiin. Ja viimeiset puolitoista olen odotellut uuden asuntoni valmistumista. Note to yourself: uudisasunnon ostaminen on taloudellisesti typerää, jos sen rakentaminen pakottaa asumaan vuokralla pidempään. Tätä päätöstäni en kuitenkaan kadu. 

Ostin uudisasunnon, koska se oli selkeästi edullisempi (tavallaan) kuin vanhat asunnot samalta alueelta. Syy: vanhoissa asunnoissa on huonompi pohjaratkaisu (= tarvitaan enemmän neliöitä), enemmän rasitteita (= kovempi vastike) ja lisäksi niistä ihan jokaikinen näytti siltä, että haluaisin tehdä ison remontin ( + >20 000 e). 

Asun nyt kaksiossa ja muutan kaksioon. Uusi asuntoni on muutaman neliön pienempi kuin tämä nykyinen, mutta siinä ei ole hukkaneliöitä. Lisäksi siinä on hurjasti säilytystilaa (hyvästi korit ja vaaterekit) ja koko asunnon levyinen parveke. Olen niin kaivannut sellaista: paikkaa, jossa voin olla ulkona ja pysyä silti kotona. 

Muutan myös noin viisi minuuttia kauemmas keskustasta. Juuri sen rajan taakse, mistä minun on edullisempaa ostaa asunto kuin vuokrata sellainen. Asumiskustannukseni tulevat muuton myötä laskemaan yli satasella kuukaudessa, tietenkin olettaen, etteivät korot nouse yhtäkkiä älyttömästi. Mutta vaikka ne nousisivat, olen laskenut, että voisin hätätilanteessa maksaa asumisesta pari sataa enemmän kuin nyt maksan.

Tämä on neljäs omistusasuntoni, joten en pidä asunnon omistamista kovin ihmeellisenä asiana tai isona riskinä. Ihan samoin se vuokrakin pitää maksaa. Ei lainan maksaminen ole sen kummoisempaa. Asunnon voi aina vuokrata, ja omani on nousevalla alueella ja pieni kaksio. Pienille asunnoille on kova kysyntä ja olen laskenut, että pystyisin kattamaan vuokratuloilla ainakin suurimman osan sen kustannuksista.

Toki asunnon voi aina myydäkin, mutta minä olen päättänyt, etten myy ilman pätevää syytä. Jaa, että miksi? Siksi, että asunnon ostamisessa en ole tehnyt pahoja virheitä, myymisessä kyllä. Eikä niistä pahin ole se, kun teimme 30 tonnia tappiota sen erorivarin myynnissä (oli huonoista huonoin aika myydä ja se oli iso, kallis asunto, josta todella halusimme eroon). Ehei, pahin virheeni on se, että myin ensimmäisen omistusasuntoni muuttaessamme yhteen seitsemän vuotta aiemmin. Tuo 19 neliön lauttasaarelaisyksiö maksoi 80 000 euroa, kun ostin sen vuonna 2004. Itken verikyyneleitä ajatellessani, mikä sen arvo olisi tänään. 

Summa summarum: Jos budjettisi suinkin sallii, osta asunto. Ja jos se on pieni asunto hyvältä alueelta, etkä välttämättä tarvitse siihen kiinnittämiäsi rahoja, älä hullu myy sitä! 

Ai niin: kuvassa on sisustussuunnitelmani. Mitä tykkäätte?

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit

iidis
Varpain jaloin

Sisustussuunnitelma näyttää tosi hyvältä :)

Saanko udella millä alueella uusi asuntosi on? Harkinnassa on asunnon ostaminen ja itsellä on kokemusta Helsingissä vain keskustassa asumisesta. Ymmärrän kyllä, jos et julkisesti halua paljastaa asuinaluettasi.

Anna Vihervaarasta

Laita mulle meiliä annavihervaarasta gmail, niin vastaan siellä.:) 

 

iidis
Varpain jaloin

Kiitos :) laitan viestiä!

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

Tämän luettuani taidan sittenkin ostaa tulevaisuudessa oman asunnon, kuin että olla ikuisesti vuokralla. Oman asunnon ostaminen heti kun budjetti sen sallii, taitaa olla enemmän kuin hyvä päätös! Kiitos inspiksestä!
Sisustushaaveilua viikonloppuusi Anna, <3

Anna Vihervaarasta

Suosittelen sitä kyllä ehdottomasti! 

Ihanaa viikonloppua, kaunokainen! <3

Ai kun ihanaa elää tätä uuden asunnon vaihetta sun kanssa ja kautta. Mä tykkään kovasti asunto jutuista ja olen samaa mieltä sun kanssa. Jos ja kun ihmisellä on vaki duuni ja pankkilaina tulee pankista, kannattaa se oma asunto Helsingissä ostaa.

Sun sisustussuunnitelma on todella pehmeä ja kodikas. Kyllä tulee upeaa - tuskin jaksan odottaa. Paljon voimia tähän tuskalliseen loppu odotukseen ja muuttoon. Tässä vaiheessa alkaa yleensä kärsivällisyys loppua eikä millään malttaisi odottaa....

Nanna Santa Monicasta

Anna Vihervaarasta

Hei ihanaa, koska asunto- ja sisustusjuttuja on tänne tulevaisuudessa tulossa varmaan aika hurjasti! Viisi viikkoa vielä, sitten on muutto ja sisustaminen voi kunnolla alkaa.:)

Ihanaa viikonloppua Santa Monicaan! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Onnea uuteen kotiin!
Ja kiitos rehellisestä ja avoimesta kirjoituksesta. Eikä itselleen kannata olla niin ankara, onneksi ostit asunnon nyt, jotkut asuu vuokralla koko ikänsä. Olet vielä nuori kuitenkin :) ihanaa uutta vuotta :)

rk

Anna Vihervaarasta

Kiitos! <3

Ihanaa viikonloppua ja paljon onnea tähän vuoteen!

Milla Sukhimatoilta (Ei varmistettu) http://www.sukhimatot.com/blog

Vau, onnea jo valmiiksi uuteen kotiin! Ihanaa varmasti olla sen ensimmäinen asukas, vaikka toki vanhoissa taloissa on charminsa. Meille jäi onneksi valokuvia muistoksi nykyisestä kodistasi (kuulostaapa hieman... stalkkaajalta!). Hyvää viikonloppua!

Anna Vihervaarasta

Kiitos! <3 Uudesta kodistakin tulee varmasti mattokuvia.;) Ja siellä on ihana, vaalea lankkulattia, eikä kirjavaa parkettia!

Ihanaa viikonloppua!

Kriselda
Kriselda

ONNEA uudesta kodista <3 Ja ihana sisustussuunnitelma! Toivottavasti saadaan jotain sisustuspostauksia tänne ;)

Anna Vihervaarasta

Kiitos ihana! <3

Sisustusta tulee varmaan vähän liiankin kanssa.:D

Vierailija (Ei varmistettu)

On järkevää ostaa oma asunto silloin kun elämäntilanne niin sallii, mutta minusta ei kannata märehtiä esim. maksettuja vuokria, jos on ollut hyvä syy miksi on asunut vuokralla. Monesti vuokra-asunto halutulla paikalla, jolloin arki sujuu hyvin ja vaikka lapset pääsevät hyvään kouluun on parempi sijoitus kuin oma asunto jossain toisaalla, jossa arki olisi hankalampaa. Parasta olisi tietenkin, että vuokralla asuessa saisi samalla säästettyä rahaa, kun ei maksa omaa asuntoa, mutta pienituloisilla tämä ei aina ole mahdollista kuten ei se oman asunnon ostaminenkaan.
Ei myöskään kannata tuudittautua siihen, että asunnot enää kallistuisivat samalla tavalla kuin esim. tuo Lauttasaaren asunto, koska hinnat ovat jo nyt melko poskettomat. Omaa asuntoa ei kannata nähdä sijoituksena vaan kotina ja sijoitusyksiötä miettiessä kannattaa tarkkaan laskea sen järkevyys. Yksi huono vuokralainen tai pari tyhjää kuukautta voi syödä jo koko tuoton.

Onnea uuteen kotiin! Sisustussuunnitelma näyttää kivalta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jep komppaan tätä. Asunnon omistamisen järkevyys riippuu aika monesta asiasta. Lähipiirissä useampi mummo ja vaari kuollut viimeisen parin vuoden sisään, ja perikunnat tuskailee perittyjen omistusasuntojen kanssa. Hirveän vaikea myydä ja vihdoin kun menee niin kovalla tappiolla. Asuntojen arvot kun ei edes pysy samana vaan laskee tietyissä kunnissa. Mitä tästä opimme: jos tarkoitus on ottaa sijoitusasunto niin vain elinvoimaisesta kunnasta ja myykää omaisuus ennen kuin kuolette.

Anna Vihervaarasta

Moikka, hyvä pointti. Oma tilanteeni vain on sellainen, että asumiskuluni laskevat, kun muutan omistusasuntoon vuokra-asunnon sijaan. Eikä matka keskustaan tosiaan pitene kuin aavistuksen, pysyn melkein samalla alueella kuin nytkin. 

Jos haluaa asua keskustassa ja omistusasunto tarkoittaisi muuttoa selkeästi kauemmas ja sellaiselle alueelle, jossa ei viihdy, niin silloin toki kannattaa pysyä vuokralla. Itse haluan asua rauhallisella alueella hieman keskustan ulkopuolella ja lähellä luontoa, mutta silti niin, että pääsen keskustaan nopeasti ja vaivattomasti. 

Ja totta: asunnot tuskin kallistuvat enää samoin kuin 10 vuotta sitten. Olen ostanut jokaisen asuntoni nimenomaan kodiksi, niin myös tämän uuden, mutta vanhoista virheistäni viisastuneena mietin jatkossa kahdesti, ennen kuin myyn. Meidän ei olisi tarvinnut myydä sitä Larun asuntoa, siksi sen myyminen harmittaa vähän vieläkin. 

Ihanaa lauantaita ja kiitos!

Saranda
Tyhjä ajatus

Onnea! Mielettömän hyvä uutinen! :)

Anna Vihervaarasta

Kiitos kaunokainen! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei Anna ja onnea uuteen kotiin!

Kiinnostava postaus. Olen myös miettinyt asunnon ostamista, mutta asia ei ole vielä ajankohtainen, ja Helsingin hinnoilla ostaminen kyllä mietityttää. Asuntolainalaskuria klikkaillessani alkoi vaikuttaa siltä, että lainan korkoihin ja asunnon hoitovastikkeeseen menisi lähes yhtä paljon rahaa kuin nykyiseen vuokraani, tosin asunkin nyt asunnossa, jossa vuokra on jäänyt jälkeen vapaiden markkinoiden hinnoista n. 20 %. Ja vähän veikkaisin, ettei asuntojen hinnat (arvo) Helsingissä voi enää jatkaa ainakaan sellaista kasvua, jota viime vuosina on nähty.

"Muutan myös noin viisi minuuttia kauemmas keskustasta. Juuri sen rajan taakse, mistä minun on edullisempaa ostaa asunto kuin vuokrata sellainen."
Olisin kiinnostunut kuulemaan, miten laskit tämän? 20 vuoden vuokrat vs. laina?

Anna Vihervaarasta

Kiitos!

Se, onko kannattavampaa asua vuokralla vai omistusasunnossa, riippuu aika monesta asiasta. Jos sinulla on oikeasti halpa vuokra-asunto, ostaminen ei välttämättä ole halvempaa, jos miettii sitä puhtaasti siltä kannalta, kuinka paljon asumiseen menee kuukaudessa rahaa. 

Oma vuokrani on lähes 900 euroa, joka ei kuulemma edes ole paha.:D Kun muutan omistusasuntoon, asumiskuluni (lainanlyhennys + vastike) laskevat reilulla satasella kuussa. En myöskään juurikaan joutunut tinkimään alueesta, vaan tulevakin asuinalueeni on tosi kiva ja nopean matkan päässä keskustasta. 

Lasken tuon kannattavuuden ihan puhtaasti sen perusteella, kuinka paljon asumiseen menee kuussa rahaa. 900 e vs. 750 e. Toki omistusasunnon kuluihin pitää laskea myös välityspalkkio, jos myynkin asunnon. Ja varainsiirtovero, jos samalla ostan taas uuden asunnon. Ja korkojen nousuun on pakko varautua vähintäänkin henkisesti.

Siihen, mikä on kannattavampaa vaikuttaa asunnon hinta, alue, vuokra (jos sinulla on edullinen vuokra, ei ehkä kannata) ja käytettävissä oleva pääoma. Minä en ostanut koko asuntoa lainalla, koska olen aikaisemmin tosiaan omistanut 3 asuntoa, joista olen kuitenkin loppupeleissä päätynyt plussan puolelle huonoista asuntokaupoista huolimatta. Se vaikuttaa tietenkin asumiskuluihini. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos ostit uudisasunnon, niin tuliko mukaan taloyhtiölainaa ja jos tuli onko se sellainen jossa ekat vuodet maksetaan rahotusvastikkeena pelkät korot? Nouseeko rahoitusvastike jos/kun yhtiö alkaa lyhentää lainaa?

MuuMuu (Ei varmistettu)

Kiitos kiinnostavasta postauksesta! Näissä "miksi kannattaa ostaa asunto eikä asua vuokralla"-jutuissa vain aina jää mainitsematta se, että pankit vaativat nykyään melkein kautta linjan 30 % omarahoitusosuutta. Ei työsuhteen vakinaisuudella ole mitään merkitystä pankille, jos sinulla ei ole 30 % asunnon hinnasta joko rahana tai omaisuutena, jonka voit laittaa pantiksi. Ei kaikilla ole edellistä asuntoa, tai jotain vanhempien ylimääräistä kiinteistöä jonka voi laittaa lainan pantiksi.

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.