Älä anna muiden määritellä itseäsi

If you don’t define yourself for yourself, then you will be crushed into other’s fantasies of you and eaten alive.

Saatan vähän harmistua, jos joku toinen kertoo, millainen olen. En pidä siitä, että minut määritellään, tungetaan johonkin muottiin.

Muotteja voi olla monenlaisia. On kauneusihanteita, menestyksen mittareita, yhteiskunnan odotuksia. Meille kerrotaan usein, millaista on hyvä elämä, millainen on onnellinen ihminen, miten täällä kuuluisi olla ja elää.

Muotteja on kaikkialla. Sinut voidaan määritellä tietynlaiseksi pukeutumisesi, ikäsi, sukupuolesi, asuinpaikkasi, ammattisi, taustasi, koulutuksesi mukaan. Sinut voidaan tunkea muottiin jopa horoskooppiisi vedoten: neitsyet ovat tiukkapipoja, vesimiehet outoja, jousimiehet juhlivat, leijonat nauttivat huomiosta.

Somessa sinua määritellään koko ajan. Joistain jutuistasi tykätään, toisista ei. Alatko näyttää enemmän sitä, mille annetaan sydämiä? Alatko muuttaa itseäsi sellaiseksi, jona muut sinusta eniten pitävät?

Se on hyvin inhimillistä, ja kaikki me varmasti teemme sitä. Opimme lapsesta asti korostamaan niitä puoliamme, joista saamme kiitosta. Ja peittämään ne luonteenpiirteemme, tunteemme ja ajatuksemme, joista ei pidetä.

Mukaudumme helposti muiden toiveisiin ja odotuksiin, jotta emme jäisi yksin, jotta meistä pidettäisiin.

Mutta jos aina mukautuu muiden määritelmiin, jos mittaa arvoaan sillä, mitä muut ajattelevat, silloin ei koskaan ole aito itsensä, ja silloin on aina riippuvainen muiden ihmisten mielipiteistä. Silloin ei ole ikinä turvallinen olo, ja se on kovin kuluttavaa.

Oikeasti ainoa ihminen, jonka rakkauteen pitäisi täällä voida sataprosenttisesti aina luottaa, olet sinä itse. Muiden tunteet ja mielipiteet sinusta voivat muuttua. Siksi omaa arvoaan ei pitäisi rakentaa niiden varaan.

Itse välitän ihan liikaa muiden mielipiteistä, mutta yritän opetella välittämään niistä vähemmän. Olen harmistunut muun muassa siitä, että minua on sanottu temperamenttiseksi. Olen yrittänyt tehdä Instagram-fiidiä sen mukaan, mistä tykätään, huolestunut, jos sydämiä ei tipu, tai jos menetän seuraajia. Olen tuskastunut siihen, että minua on kuvailtu maanläheiseksi ja rauhalliseksi (koska olen temperamenttinen, haha). Ahdistun jopa siitä, kun minun kuvitellaan olevan hyvin vastuullinen valinnoissani (koska en aina ole).

En halua, että kukaan toinen sanoo, millainen minun kuuluu olla tai miten minun tulisi elää. Silloin voi tulla myös tunne, että aiheuttaa muille pettymyksiä, jos ei olekaan odotusten mukainen.

Joka kerta, kun olen yrittänyt olla jotain muuta kuin olen, olen myös kadottanut osan ilostani. Kun elää muiden odotusten mukaan, hukkaa helposti itsensä. Silloin muuttuu ikään kuin varovaisemmaksi versioksi itsestään ja pahimmassa tapauksessa päätyy elämään, jossa kulissit ovat kunnossa, mutta sisin kumisee tyhjyyttään. Minulle kävi kerran niin, enkä tahdo, että käy enää koskaan.

Siksi yritän olla ylpeästi mitä olen, vaikket sinä sitten minusta tykkäisikään. Jos olet oikea minulle, tykkäät nimittäin kuitenkin. Ja jos ei uskalla olla oma itsensä, jos elää muiden määritelmien mukaan, silloin ne oikeat tyypit eivät välttämättä löydä luoksesi, silloin et nimittäin ole ihan todella

SINÄ.

Lainaus: Audre Lorde

Lue myös:

Minne jatkuva suorittaminen vie?

Elämä, josta tuli näytelmä

Pitääkö ihmisen olla vain yhdenlainen?

BLOGLOVIN, FACEBOOK, INSTAGRAM

Kommentit (2)
  1. Just näin, kiitos tekstistä😊! Kylläpä olit hyvin osannut sanoittaa tuntemuksesi tästä aiheesta. Itse koen myös hyvin ärsyttävänä jos joku määrittelee luonnettani tai muuten minua.

    1. Hei Annisa, ihana että jotain muutakin harmittaa tämä! Kivaa viikkoa! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *