Antaisitko tänä jouluna lahjan eläimille?

Aion käyttää tänä vuonna joululahjarahat eläinsuojelutyön tukemiseen ja antaa läheisilleni Animalian aineettomia lahjoja. Näin lahjoillani on oikeasti merkitystä. 

Päätin yläasteella, että en halua enää syödä eläimiä. Olen aina rakastanut niitä, mutta tuohon aikaan asti olin erottanut pihvin ja lehmän toisistaan. En halunnut ajatella, että se söpö eläin, jota hetki sitten rapsuttelin, oli matkalla lautaselleni. 

Opiskeluaikoina taannuin sekasyöjäksi muutaman vuoden ajaksi, mutta sitten palasin ruotuun. Nykyään syön ehkä 80-90 prosenttia ajasta vegaanisesti. 

Arvomaailmaani ei sovi ajatus, että ihminen olisi kaikkien muiden olentojen yläpuolella ja saisi riistää niitä miten haluaa. Yritänkin ajatella eläimiä muissakin asioissa kuin lautasellani. Koiranikin syövät suurimmaksi osaksi kalaa. Ostan nahkaa hyvin harkiten, ja yritän juuri löytää oikeasti kivoja vegaaninahkabrändejä. Saa vinkata, jos tiedätte jonkun. Ainakin Matt & Nat on kuulemma laadukas. Tarvitsen uuden laukun, koska vanha hajoaa liitoksistaan. Aion hankkia sen heiltä. Lahjoitan myös säännöllisesti rahaa eläinsuojelujärjestöille.

Ilahduinkin, kun Animaliasta otettiin yhteyttä ja vinkattiin aineettomista lahjoista. Olen itse jo monta vuotta hieman kipuillut joulun kanssa. Se ei ole tuntunut miltään, ja lahjojen antaminen aikuisille, joilla on jo kaikkea, tuntuu turhalta. Jouluun liittyvät älytön kuluttaminen ja materialismi harmittaa. Niinpä aion tänä vuonna antaa lahjaksi lahjan eläimille. Helppo tapa tehdä hyvää.

Animalian sivuilta löytyy erilaisia eettisiä aineettomia lahjoja, joiden hinta vaihtelee 7 eurosta 120 euroon. Myös kevyemmälle kukkarolle löytyy siis lahja. Lahjoilla tuetaan Animalian työtä eläinten hyväksi. Voit tukea esimerkiksi kivun lievitystä tuotantoeläimille, työtä turkiseläinten puolesta tai auttaa lehmiä saamaan mahdollisuuden laiduntaa.

 

 

LAHJOJEN LISÄKSI VOIT AUTTAA ELÄIMIÄ MYÖS ESIMERKIKSI NÄIN: 

(Vinkit antoi Animalian markkinointiviestinnän suunnittelija Emmi Pääkkönen)

1. Mieti joulupöydän tarjoilut uudesta vinkkelistä. Nykyinen maataloustuotanto on Suomessa pitkälti tehotuotantoa, jonka puitteissa eri eläinlajien lajityypilliset käyttäytymistarpeet vain harvoin toteutuvat. Lehmät tuottavat maitoa siksi, että vasikat erotetaan emoista hyvin varhain eivätkä täten pääse juomaan emojensa maitoa itse. Nykyaikaisissa sikaloissa emakot joutuvat olemaan suuren osan elämästään liikkumisen estävissä emakkohäkeissä. Broilerit on jalostettu reilussa kuukaudessa teurastusikään kasvaviksi lihaskimpuiksi, jonka seurauksena jalkakivut ja sydänsairaudet ovat linnuilla yleisiä. Tutkimus on osoittanut, että kalat tuntevat kipua ja myös nautintoa paljon enemmän kuin aiemmin on uskottu. Luomutuotanto ei ole juuri sen häävimpi vaihtoehto, koska eläimet teurastetaan täsmälleen samalla tavoin kuin tehotuotantotiloilla kasvaneet lajitoverinsa. Joulu on rauhan ja rauhoittumisen juhla. Kasvispohjaisia ja kärsimysvapaita vaihtoehtoja on saatavilla koko ajan runsaammin, ja ne sopivat joulun henkeen huomattavasti eläintuotteita paremmin.

2. Kokoa juhla-asut ilman eläinperäisiä materiaaleja, kuten turkista tai nahkaa. Turkiseläimillä ei turkistarhoilla ole koskaan mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen, eikä laki tällä hetkellä takaa niille edes jatkuvaa vedensaantia. Myös tekoturkiksiksi merkityt tuotteet kannattaa jättää kokonaan väliin, sillä merkintäjärjestelmässä on puutteita. Täten kuluttajalla ei ole mahdollisuutta saada täyttä varmuutta materiaalin alkuperästä, ja hän saattaa tahtomattaan ostaa aitoa turkista, jota vain markkinoidaan tekstiilinä. Toisin kuin usein luullaan, nahka ei ole elintarviketeollisuuden sivutuote, vaan sekä lihan, maidon että nahan kysyntä vaikuttaa kokonaistuotantoon. Erityisesti maidon ja nahan vahva side voi yllättää. Maitoteollisuudessa teuraaksi lähetetyistä vasikoista saadaan jatkuvasti ja tasaisesti vuotia nahkateollisuudelle, ja tuotannot riippuvat siten toisistaan. Nykyään aidon nahan vaihtoehto ei enää ole ympäristöä rasittava, öljypohjainen muovi. Vaateteollisuus on tällä saralla ottanut suuria harppauksia eteenpäin, ja nykyään nahankaltaisia materiaaleja valmistetaan esimerkiksi uusiokäytetystä muovista ja luonnonmukaisesta korkista tai paperimassasta punotusta kankaasta.

3. Suosi kosmetiikkaa ja kodinpuhdistusaineita, joita ei ole testattu eläimillä. Eläinkokeeton kosmetiikka on monelle tuttu juttu, mutta harvempi tulee ajatelleeksi, että myös erilaisia kodinkemikaaleja saatetaan testata eläinkokein. Kosmetiikka- ja kemianteollisuuden tekemät eläinkokeet eivät ole ainoastaan eettisesti tuomittavia, vaan myös tarpeettomia ja kyseenalaisia. Eläintestit voidaankin korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia. Animalian sivuilta löydät aktiivisesti päivittyvän eläinkokeettoman kosmetiikka- ja kodinpuhdistusaineiden listan, jonka avulla on helppo valita eettiset tuotteet kaunistautumiseen ja joulusiivouksen suorittamiseen. 

4. Pidä mielessä, että eläimet eivät ole viihdettä joulunakaan. Suurin osa eläinten viihdekäytöstä aiheuttaa niille tavalla tai toisella kärsimystä. Erilaiset kotieläinpihat tai tempaukset, joissa vetonaulana on esimerkiksi alpakka tai poni, voivat olla eläimille hyvin stressaavia, ja jatkuva hälinä voi aiheuttaa eläimille psyykkistä pahoinvointia. Eläintarhoja perustellaan usein uhanalaisten lajien säilyttämisellä, mutta todellisuudessa vain pieni osa eläintarhan lajeista on suojeltavia. Tarhojen tyypillisiä ongelmia ovat tilan puute ja virikkeettömyys. 

Jos haluaa tutustua luonnonvaraisiin eläimiin ja niiden elintapoihin, on eläintarhoja parempi vaihtoehto erilaiset loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä hoitavat keskukset. Näiden ensisijaisena tavoitteena on palauttaa eläimet takaisin luontoon, ja toiminta tapahtuu yleensä eläinten, ei maksavien asiakkaiden, ehdoilla. Kotieläimiin voi tutustua esimerkiksi eläinten vanhain- ja turvakodeissa, kuten Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä.

5. Aloita pienestä, mutta älä tyydy. Elämäntapamuutokset eläinystävälliseen suuntaan ovat konkreettisia pieniä tekoja, jotka on helppo sulauttaa omaan arkeen. Omaa eläinsuhdetta on kuitenkin hyvä pohtia syvällisemminkin: Miksi tuntuu normaalilta syödä toisen lajin lihaa tai juoda sen maitoa? Miksi ihmisyksilöillä on itseisarvonsa, jota ei saa loukata, mutta eläimen arvo sen sijaan liitetään usein siitä saatavaan hyötyyn? Miksi koira nähdään arvokkaampana kuin sika? Ympäröivä yhteiskunta antaa meille malleja, jotka hyväksymme helposti itsestään selvinä totuuksina. Moraaliset ratkaisut lähtevät kuitenkin yksilöistä. Totutut käytännöt muuttuvat vain, jos niistä keskustellaan ja niitä kyseenalaistetaan. Ota pelottomasti eläinoikeusaiheet puheeksi lähipiirissäsi tai osallistu keskusteluihin somessa. Mitä enemmän eläinoikeudet saavat tilaa yhteiskunnallisissa keskusteluissa, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on edistää eri eläinlajien perusoikeuksien toteutumista.

Teksitkö sinä jotain pientä eläinten hyväksi? Minä aion ainakin ottaa kunnolla selvää vegaanisesta nahasta ja jatkaa kampanjointia työpaikallani, jotta sinne saataisiin vegaaninen ruokavaihtoehto. 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

 

Kommentit

Arkeni estetiikkaa (Ei varmistettu) http://arkeniestetiikkaa.blogspot.fi/

Tärkeistä asioista kirjoitat <3 itse aloitin kasvissyönnin vajaa vuosi sitten ja sillä tiellä aion pysyäkin. Minulle riitti muutaman teurastusvideon katsominen ja lisäksi ympäristöasiat vaikuttavat myös palljon. Kuinka paljon enemmän lihantuotanto tuhoaa luonnovaroja verrattuna kasvisruokaan. Olisi hyvä, jos ihmiset edes kokeilisivat vaikka 1-2 pv viikossa kasvisruokaa ja siitä vähitellen sitä voisi lisätä. Ei kerralla kaikkea tarvitsekaan omaksua. Tuntuu vain monesti, että todellisuudelta halutaan sulkea silmät. :/

Anna Vihervaarasta

Karjatalous on suurimpia ilmastopäästöjen tuottajia, ja tuotantoeläimiä kohdellaan raa'asti. Ne "onnelliset" lehmätkin teurastetaan ihan samoin kuin onnettomammatkin. Sitä on kauhea ajatella, joten moni ymmärrettävästi sulkee mieluummin silmänsä. Jokainen voi kuitenkin päättää omasta puolestaan haluaako tukea karjataloutta tai vaikka turkisteollisuutta. 

Ihanaa, että olet siirtynyt kasvissyöjäksi, pelastat päätökselläsi monta, monta eläintä joka vuosi. <3 <3 

Vege (Ei varmistettu)

Tää oli ihana kirjoitus. Kiitos että nostat eläinoikeuksia esille, ja just positiivisen tsemppaamisen kautta.

Anna Vihervaarasta

Kiitos, kun luet ja kommentoit! <3 Mä ajattelen, että tämän blogin kuuluu olla hyvän mielen paikka. Siksi en juuri kirjoita kauheuksista, vaan yritän mieluummin kertoa vaihtoehdoista, kuten kasvissyönnistä yms.

Ihanaa itsenäisyyspäivää!

HetaR
determined.

Tärkeää asiaa, hyvä kirjoitus. Mietiskelin kans iltapäivällä, että mistä ostan tämän vuoden aineettomat lahjat. Päädyin sitten Greenpeacen sivuille koska sieltä lahjotushommat kävi helpoiten. Mitä ruokavalioon ja yleiseen kuluttamiseen tulee, pyritään ajattelemaan maalaisjärjellä ja suosimaan eläinystävällistä ja kotimaista niin pitkälti kun vaan mahdollista. Ei avopuolison kanssa olla vegaaneja, mutta tosi kasvispainotteisia kyllä. Ainoat lipsahdukset on hunaja ja raejuusto, muuten mennään kasvispöperöiden voimalla. Tänä vuonna joulupöydästä löytyy uutuutena vegaanisia juustoja, jotka on kehittyneet niin huimasti että niitä maistelee jo oikein mielellään.

Anna Vihervaarasta

Hunaja ja raejuusto eivät kuulosta kovin pahoilta lipsahduksilta. :) Mä itse asiassa en välttele hunajaa lainkaan, eikä mielestäni kaikessa tarvitse muutenkaan olla ihan ehdoton, kunhan tekee parhaansa. <3

Just muuten söin vegaanista tuorejuustoa, oli yllättävän hyvää! Meillä oli viime jouluna vegaanisia "lihoja". Oli tosi hyviä kaikki. 

unipallero (Ei varmistettu) https://notsodamnmainstream.blogspot.fi/

Ihana kirjoitus ja just sopivasti tsemppaava näin joulun alla! Mä olen tänä vuonna vasta ottanut pieniä askelia kohti kasvissyöntiä, mutta mitä enemmän kasvisruokapäiviä tulee pidettyä, sitä enemmän ihmettelee, miksi tätä on näin kauan lykännyt. Tietenkin vielä tulee syötyä vanhempien ja puolison tekemää liharuokaa, kun sitä tarjotaan (olen vasta NIIN alkutaipaleella), mutta itse yritän olla ostamatta lihatuotteita kaupasta. Pikkuhiljaa.

Tällaisen aineettoman lahjan voisi ottaa ensi vuodeksi suunnitelmiin. Tänä vuonna lahjoitin pari pakettia joulupuukeräykseen. Sekin on varmasti kannattavampaa kuin se, kun ostaa krääsää aikuisille, joilla on jo kaikkea.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei,

Kiinnostuin tästä: "Eläintestit voidaankin korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia."

Ja googlasin vähän asiaa (en ole ennen asiaan perehtynyt). Löysin tällaisen:

Koe-eläinten käyttöä voidaan usein vähentää tai kokonaan korvata seuraavilla menetelmillä tai apuvälineillä:
kudosviljely
kivuntunnoltaan kehittymättömien eliöiden käyttö
tietokoneet, kemiallis-fysikaaliset, ym. tekniset menetelmät
turvallinen tutkimus vapaaehtoisilla koehenkilöillä

En tiedä että löysinkö jotenkin huono lähteen mutta oletko sinä miettinyt että viimeistä vaihtoehtoa lukuunottamatta nämä eivät suurimmassa osassa tapauksia ole kovin käyttökelpoisia tutkimuksessa? Ja mitä ihmettä tarkottaa koe-eläinten korvaaminen "kemiallis-fysikaalisilla menetelmillä"?

Tämä viimeinen vaihtoehto taas: kuka lähtee vapaaehtoiseksi koehenkilöksi tutkimukseen jonka haittaviakutukset eivät vielä ole tiedossa? Joku huono-osainen joka ei tajua, miten tutkimattoman kemikaalit voivat hänen elämäänsä vaikuttaa, joka tarvitsee todella kipeästi rahaa. Ihmisillä vaan esimerkiksi karsinogeeniset vaikutukset ovat voimakkaampia pitkän eliniän vuoksi jossa syöpäriski ehtii moninkertaistua.

Käytännössä minulle jäi siis epäselväksi, miten eläinkokeet voitaisiin täysin jollain toisella vaihtoehdolla korvata. Ainakaan lääketieteessä niitä ei voida korvata suurimmassa osassa tapauksia mitenkään. Itse siis olen lääkäri ja teen tutkimusta, vaikkakaan en itse koe-eläimillä projektin luonteesta johtuen. En kuitenkaan monissa projekteissa näe rotilla vaihtoehtoa.

Olisin siis kiinnostunut kuulemaan sinulta, mitä itse ajattelet asiasta! Olen avoin muuttamaan mielipidettäni ja varmasti moni muukin kun vain saisi enemmän asiasta tietoa.

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.