Case vaatekaapin kartoitus (eli mitä jos omistatkin jo kaiken tarpeellisen?)

 

 

 

Siivosin lauantai-iltana vaatekaappiani ajatuksenani raivata sieltä paljon vaatteita kirppikselle. Sovitin jokaista lähtemään tuomitsemaani vaatetta peilin edessä ja kokeilin, mihin muihin vaatteisiin se sopii vai sopiiko mihinkään. Sitten aloin kaivaa kirppiskassiani ja kokeilla vaatteita, jotka olin jo henkisesti hylännyt. Arvaatteko mitä tapahtui? Kirppikselle meneviä vaatteita ei ollutkaan kovin montaa. Kivoja asukokonaisuuksia sen sijaan oli vaikka kuinka. 

Yllättäen tuntui samalta kuin shoppaillessa, kun löytää jotain kivaa ja itselle sopivaa. 

Minulla on pitkään ollut lista, jonka mukaan ostan uusia vaatteita. Kirjoitan siihen ne vaatteet, jotka koen tarvitsevani, jotta vaatekaappini olisi täydellinen. Paha vain, että se lista ei lyhene koskaan, keksin sille aina jotain uutta. Lisäksi se saa minut kaipaamaan uusia vaatteita. Se saa minut tuntemaan, että garderobistani puuttuu jotain. 

Ja nyt ollaan asian ytimessä. Siksihän me nimittäin shoppailemme: täyttääksemme jotain tyhjiötä, todellista tai kuviteltua. Shoppailu on nopea tapa saada mielihyvää ja tuntea uudistuvansa.

Lauantai-iltana tuon peilini edessä tajusin, että minulla on aivan hirveästi kivoja vaatteita. Ja niistä kivoista vaatteista syntyy vaikka kuinka monta tosi kivaa asukokonaisuutta. 

Kun siinä sitten mietiskelin, mikä olisi sellainen kesätilaisuus, johon kaapistani ei löydy mitään sopivaa ja nättiä päällepantavaa, en keksinyt ainuttakaan. Joo, en edelleenkään omista sitä täydellistä hapsumekkoa tai pitkää boheemia kukkakaapua. Vaan haittaako se? Missä tilaisuuksissa oikeasti tarvitsisin juuri noita vaatekappaleita? Entä ehtisinkö edes käyttää niitä kaikkien jo omistamieni vaatteiden lisäksi niin usein, että niiden ostaminen kannattaisi?

Tätä pohdittuani tajusin, etten todellakaan tarvitse nyt uusia vaatteita. Siksi lupaan, etten osta yhtään uutta vaatetta kesän aikana. Ehkä jatkan lakkoa kesän jälkeenkin. Oikeastaan toivon niin. Ja tiedän: kesä on säälittävän lyhyt aika, mutta muistakaa, että olen vaateaddikti. 

Päätin aloittaa Vaatekaapin kartoitus -projektin ja haastan sinut mukaan. Tutkin, mitä vaatteitani oikeasti käytän ja millaisia asukokonaisuuksia niistä syntyy. Lisäksi otan jokaisesta peiliselfien. Epäilen, että lopputulos tulee konkretisoimaan minulle (ja sinulle), että omistat valtavan määrän ihania vaatteita, etkä oikeasti kaipaa juuri mitään uutta. 

Julkaisen näitä päivän asujani IG-storyssa ja täällä aina silloin, kun olen saanut muutaman uuden kokoon. En tietenkään pukeudu joka päivä eri asuun, joten katsotaan, onnistuuko kuvien julkaiseminen joka viikko. Saattaa kyllä onnistuakin, sen verran paljon kivoja vaatteita taidan kuitenkin omistaa.

Ne vaatteet, joita en enää koe omakseni, laitan myyntiin ja kierrätykseen.

Tähän projektiini on monta syytä.

Ensimmäinen on, että olen kyllästynyt tuntemaan, että elämästäni puuttuu vaatteita. Sehän on ihan kreisiä, kun sitä alkaa ajatella. 

Toinen on, että inhoan shoppailua. 

Kolmas on, että näin saan käyttää luovuuttani ja löydän varmasti uusia kokonaisuuksia vanhoista vaatteistani. 

Neljäs on, että minun täytyy säästää rahaa erästä unelmaani varten ja nykyisin tuhlaan joka kuukausi satasia uusiin vaatteisiin, joita en tarvitse. Vaatteiden ostaminen köyhdyttää minut.

Viides on, että maailma ei kestä nykyisenlaista kulutusta. 

Kuudes on, että tahdon alkaa elää arvojeni mukaan. Kertakäyttökulutus ja jatkuva uuden ostaminen on hyvin kaukana arvomaailmastani.

Seitsemäs on, että jatkuva vaateshoppailu lähinnä sekoittaa tyyliäni, aiheuttaa minulle morkkista ja vie aikaa, jonka tahtoisin käyttää ihan toisin. 

Kahdeksas on, että minua kiinnostaa ihan uteliaisuudesta, kuinka monta erilaista asukokonaisuutta omistamistani vaatteista syntyy.

Haaste alkakoon. 

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Sama haaste ollut käynnissä jo monta vuotta, kimmokkeena oli ensisijaisesti rahan säästö ja toisena se, etten halua koko ajan laittaa kirpparille niitä pari kertaa käytettyjä hutiostoksia enkä halua ostaa edullista massamuotia, jonka tekijöiden työoloissa on vikaa ja joka turhaan kuormittaa ympäristöä.
Nykyään en hirveästi kaipaa uusia vaatteita itselleni vaan sitä, että käytössä olevat vaatteeni on kivoja. Shoppailua saan tarpeeksi, kun etsin vaikka sopivaa hametta, jonka pitää olla materiaaleilta ainakin kohtuulaadukas ja sopia monen vaatteen kanssa.

Hienoa, että kirjoitat tästä aiheesta. :)

Anna Vihervaarasta

Hei jee, kiva, että meitä on muitakin! :) Vähän toivon, että itsellenikin tulee tästä lakosta tunne, etten oikeastikaan koko ajan tarvitse uusia vaatteita.

Loistava idea ja postaus, kiitos! Itse painin saman ongelman äärellä, kaappi täynnä vaatteita mutta silti koko ajan uusia tarpeita - ei hyvä. Odotan innolla asukuviasi, jo näistä sain itsellenikin ideoita, jo omistamistani vaatteista yhdistelemällä. Tämä ideasihan on myös vastuullista ja eettistä muotibloggausta, hyvä! :)

Anna Vihervaarasta

Haha, kiitos! Paljon peiliselfieitä on luvassa tämän tiimoilta. :D

Ihanaa torstaita!

Vierailija (Ei varmistettu)

Aloitin itse samantapaisen projektin viime viikolla, paitsi tavoite on vuoden loppuun ja saan osta max viisi uutta tavaraa itselleni tuona aikana, mukaanlukien siis vaatteet, kengät, sisustusjutut ym. Loppuunkuluneen kosmetiikan korvaaminen on ok ja jos jokin elintärkeä vaate hajoaisi, voi uuden hankkia. En kyllä keksi yhtään tällaista korvaamatonta vaatetta tällä hetkellä, kertoo ehkä siitä että kaikkea on tarpeeksi. Hullua että aina keksii tarpeita hankkia jotain uutta, toivon että loppuvuosi aukaisee vähän silmiä tämän suhteen. Mutta jään ehdottomasti seuraamaan mielenkiinnolla projektiasi! :)

Anna Vihervaarasta

Hullua että aina keksii tarpeita hankkia jotain uutta.

Just tämä! Mua kiinnostaa tämä aihe myös psykologiselta kannalta. Miten ihmeessä mikään ei riitä ja aina keksii uusia vaatetarpeita?

Ivy++++ (Ei varmistettu)

Kiva jäädä seuraamaan projektiasi! Olen itse jo pitkään pyrkinyt ostamaan vähän ja harkiten, syyt ovat hyvin samanlaiset.

Itse olen kuitenkin todennut, että oikeastaan kaikki vaatteeni eivät ole ihania. Sellaisia ihan ok, vähän ehkä kulahtaneita jne. Vaatteita, jotka Konmari-metodilla eivät jäisi kaappiin. Ongelma on kuitenkin se, etten koe kenenkään muunkaan ilahtuvan näistä vaatteista. Siksi pyrin itse käyttämään nämäkin vaatteet "loppuun".

En ole koskaan ollut mikään erityisen intohimoinen pukeutuja, ehkäpä se attaa tämän toteuttamisessa. Myöskään työpaikalla ei ole juuri väliä miten pukeutuu, kunhan pukeutuu. Haastaisin ehkä kuitenkin kaikkia miettimään, voisiko myös niitä vaatteita käyttää jotka eivät varsinaisesti säkenöi iloa! :)

Anna Vihervaarasta

Ajatuksia herättävä kommentti.:) Mulle vaatteet ja tyyli merkitsevät niin paljon, etten halua käyttää vaatteita, joista en pidä. Siksi yritän myös ostaa vain vaatteita, joista oikeasti tykkään - mutta nyt niitä tosiaan on kaapissa niin paljon, etten hetkeen osta mitään. Jännää nähdä, miten kauan tämä lakko kestää!

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä käytän kotona ja mökillä ei-niin-kivoja vaatteita tai sitten entisiä lempivaatteita, jotka ovat liian kulahtaneita ihmisten ilmoille. :)

iidis
Varpain jaloin

Hyvin samanlaisia ajatuksia ajattelin, kun pakkasin vaatteita ensin muuton yhteydessä ja sitten matkalle. Suurin ahaaelämykseni tuli siitä miten ihan muutamillakin vaatteilla saa valtavan määrän eri yhdistelmiä. Tarkoitukseni olisikin vähän tarkemmin kartoittaa vaatekaappini sisältöä yhdistelmien näkökulmasta. Juuri mitään ei puutu, mutta pari loppuun kulutettua suosikkia pitäisi päivittää syksyllä.

Anna Vihervaarasta

Suurin ahaaelämykseni tuli siitä miten ihan muutamillakin vaatteilla saa valtavan määrän eri yhdistelmiä. 

Kyllä! Musta tuntuu, että tämä peiliselfie-haaste konkretisoi tämän tosi hyvin. Nyt jo tuntuu (5 kuvan jälkeen), että vaatteita ja yhdistelmiä on ihan hirveästi.

Mullakin muuten on suosikkeja, jotka päivitän aina uusiin, kun ne hajoavat. Esimerkiksi valkoiset Converset ja mustat sekä kultaiset sandaalit. :)

ingaa
craftybitch

Oon ite myös heittäny kassiin vaatteita mitä ei enää käytä, ja ottanu ne uudestaan esiin kun ei enää muista mitä kassissa on. Sitten ne näyttääkin taas kivoilta :) Parit tämänkin hetken suosikki vaatteista on kaivettu takaisin esiin noista kasseista.

Anna Vihervaarasta

Niin tiedän tämän tunteen! :D

Lilia
Pennistä vetoa

Hauskaa, että täältä löytyy muitakin, jotka pohdiskelevat kuluttamisen ja shoppailun syvintä olemusta. :) Itse aloitin ajatusteni purkamisen samasta aihepiiristä tänään, täällä Lilyssäs siis, mielessä asia on ollut toki jo pidemään, ainakin aika ajoin, vaihtelevalla menestyksellä... ;) Aloitin muutama päivä sitten "älä osta mitään puoleen vuoteen" -projektin, jonka aikana toivottavasti opin jotain myös itsestäni, enkä vain pankkitilini saldosta. Tokihan siis sekin kiinnostaa, kuinka paljon enemmän viivan alle jää, kun kaikki pienet ja vähän suuremmatkin heräteostokset jäävät tekemättä. 

Anna Vihervaarasta

Hei hauskaa, tervetuloa! Musta tämä koko aihe on ihan järjettömän kiinnostava. Pitää tulla lukemaan blogiasi! :)

milen (Ei varmistettu)

Kiitos ihanasta blogistasi ja peukku vaatelakolle!

Saanko kysyä mistä ihanat nuden väriset ballerinasi ovat?

Anna Vihervaarasta

Kiitos. <3 Ne ovat Zarasta (huoh), pari kuukautta sitten ostin.:)

milen (Ei varmistettu)

Voi kiitos vastauksesta, täytyy käydä katsomassa jos löytyisi vielä!
Zara silloin tällöin on ihan ok. ;)

Saila / Kohtisuora (Ei varmistettu) https://kohtisuora.com

Mainio idea ja postaus &lt;3 Itse olen myös vaateostolakkoillut tänä vuonna, kun talvella tajusin, että kaapissani on vaatteita varmasti loppuiän tarpeisiin. Kinkkistä tässä on se, että osa vaatteistani on kulahtaneita tai sellaisia, joista en juuri enää pidä. Toisaalta kaapista löytyy yhtäkkiä sellaisia yhdistelmiä, jotka toimivat mutta joita ei ole vain ennen tajunnut.

Tämä vastuullinen vaatehomma on välillä meikäläisellä vähän räpeltämistä, mutta eteenpäin, vaikka sitten pienin askelin :)

hotmail sign up login (Ei varmistettu) http://hotmsil0909.blogspot.com/

This post is great to me, a lot of interesting information that people can find here for you.

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.