Case vaatekaapin kartoitus (eli mitä jos omistatkin jo kaiken tarpeellisen?)

 

shoppailulakko1.jpg

 

shoppailulakko2.jpg

 

päivänasu3.jpg

Siivosin lauantai-iltana vaatekaappiani ajatuksenani raivata sieltä paljon vaatteita kirppikselle. Sovitin jokaista lähtemään tuomitsemaani vaatetta peilin edessä ja kokeilin, mihin muihin vaatteisiin se sopii vai sopiiko mihinkään. Sitten aloin kaivaa kirppiskassiani ja kokeilla vaatteita, jotka olin jo henkisesti hylännyt. Arvaatteko mitä tapahtui? Kirppikselle meneviä vaatteita ei ollutkaan kovin montaa. Kivoja asukokonaisuuksia sen sijaan oli vaikka kuinka. 

Yllättäen tuntui samalta kuin shoppaillessa, kun löytää jotain kivaa ja itselle sopivaa. 

Minulla on pitkään ollut lista, jonka mukaan ostan uusia vaatteita. Kirjoitan siihen ne vaatteet, jotka koen tarvitsevani, jotta vaatekaappini olisi täydellinen. Paha vain, että se lista ei lyhene koskaan, keksin sille aina jotain uutta. Lisäksi se saa minut kaipaamaan uusia vaatteita. Se saa minut tuntemaan, että garderobistani puuttuu jotain. 

Ja nyt ollaan asian ytimessä. Siksihän me nimittäin shoppailemme: täyttääksemme jotain tyhjiötä, todellista tai kuviteltua. Shoppailu on nopea tapa saada mielihyvää ja tuntea uudistuvansa.

Lauantai-iltana tuon peilini edessä tajusin, että minulla on aivan hirveästi kivoja vaatteita. Ja niistä kivoista vaatteista syntyy vaikka kuinka monta tosi kivaa asukokonaisuutta. 

Kun siinä sitten mietiskelin, mikä olisi sellainen kesätilaisuus, johon kaapistani ei löydy mitään sopivaa ja nättiä päällepantavaa, en keksinyt ainuttakaan. Joo, en edelleenkään omista sitä täydellistä hapsumekkoa tai pitkää boheemia kukkakaapua. Vaan haittaako se? Missä tilaisuuksissa oikeasti tarvitsisin juuri noita vaatekappaleita? Entä ehtisinkö edes käyttää niitä kaikkien jo omistamieni vaatteiden lisäksi niin usein, että niiden ostaminen kannattaisi?

Tätä pohdittuani tajusin, etten todellakaan tarvitse nyt uusia vaatteita. Siksi lupaan, etten osta yhtään uutta vaatetta kesän aikana. Ehkä jatkan lakkoa kesän jälkeenkin. Oikeastaan toivon niin. Ja tiedän: kesä on säälittävän lyhyt aika, mutta muistakaa, että olen vaateaddikti. 

Päätin aloittaa Vaatekaapin kartoitus -projektin ja haastan sinut mukaan. Tutkin, mitä vaatteitani oikeasti käytän ja millaisia asukokonaisuuksia niistä syntyy. Lisäksi otan jokaisesta peiliselfien. Epäilen, että lopputulos tulee konkretisoimaan minulle (ja sinulle), että omistat valtavan määrän ihania vaatteita, etkä oikeasti kaipaa juuri mitään uutta. 

Julkaisen näitä päivän asujani IG-storyssa ja täällä aina silloin, kun olen saanut muutaman uuden kokoon. En tietenkään pukeudu joka päivä eri asuun, joten katsotaan, onnistuuko kuvien julkaiseminen joka viikko. Saattaa kyllä onnistuakin, sen verran paljon kivoja vaatteita taidan kuitenkin omistaa.

Ne vaatteet, joita en enää koe omakseni, laitan myyntiin ja kierrätykseen.

Tähän projektiini on monta syytä.

Ensimmäinen on, että olen kyllästynyt tuntemaan, että elämästäni puuttuu vaatteita. Sehän on ihan kreisiä, kun sitä alkaa ajatella. 

Toinen on, että inhoan shoppailua. 

Kolmas on, että näin saan käyttää luovuuttani ja löydän varmasti uusia kokonaisuuksia vanhoista vaatteistani. 

Neljäs on, että minun täytyy säästää rahaa erästä unelmaani varten ja nykyisin tuhlaan joka kuukausi satasia uusiin vaatteisiin, joita en tarvitse. Vaatteiden ostaminen köyhdyttää minut.

Viides on, että maailma ei kestä nykyisenlaista kulutusta. 

Kuudes on, että tahdon alkaa elää arvojeni mukaan. Kertakäyttökulutus ja jatkuva uuden ostaminen on hyvin kaukana arvomaailmastani.

Seitsemäs on, että jatkuva vaateshoppailu lähinnä sekoittaa tyyliäni, aiheuttaa minulle morkkista ja vie aikaa, jonka tahtoisin käyttää ihan toisin. 

Kahdeksas on, että minua kiinnostaa ihan uteliaisuudesta, kuinka monta erilaista asukokonaisuutta omistamistani vaatteista syntyy.

Haaste alkakoon. 

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

Kommentit (20)
 1. hotmail sign up login
  6.7.2018, 07:43

  This post is great to me, a lot of interesting information that people can find here for you.

 2. Saila / Kohtisuora
  5.7.2018, 15:34

  Mainio idea ja postaus <3 Itse olen myös vaateostolakkoillut tänä vuonna, kun talvella tajusin, että kaapissani on vaatteita varmasti loppuiän tarpeisiin. Kinkkistä tässä on se, että osa vaatteistani on kulahtaneita tai sellaisia, joista en juuri enää pidä. Toisaalta kaapista löytyy yhtäkkiä sellaisia yhdistelmiä, jotka toimivat mutta joita ei ole vain ennen tajunnut.

  Tämä vastuullinen vaatehomma on välillä meikäläisellä vähän räpeltämistä, mutta eteenpäin, vaikka sitten pienin askelin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *