”Freedom lies in being bold”

Ystäväni sanoo usein, että omasta elämästään on kannettava itse vastuu. Sitä ei saa antaa maailman tuulten riepoteltavaksi. Ei saa nostaa käsiään pystyyn ja ajatella, ettei voi tehdä mitään. Useimmiten nimittäin voi tehdä jotain.

Mutta vastuun ottaminen ei ole mukavin tie. Se vaatii uskallusta ja kykyä olla rehellinen itselleen.

Maailmassa on paljon asioita, joita ei voi itse päättää. Mutta se, ettei jotain asiaa voi päättää, ei tarkoita, etteikö silti voisi kantaa vastuuta omasta toiminnastaan sen keskellä. Ajattelen, että vastuun ottaminen on asioiden kohtaamista oikeasti. Se on sitä, että suoristaa selkänsä ja astuu askeleen eteenpäin silloin, kun tekisi vain mieli paeta. Se on oman haavoittuvaisuutensa hyväksymistä ja rohkeutta altistaa itsensä uusille haavoille silloin, kun olisi helpointa antaa kaltereiden nousta ryminällä takaisin ympärilleen, kätkeytyä turvallisen maskin taakse ja hymyillä huulillaan.

Vastuun ottaminen on tärkeää, sillä piilottamalla todellisen minänsä ja tunteensa on aika vaikea saada elämäänsä asioita, jotka oikeasti haluaisi.

Siksi joskus kannattaa sanoa asiat ääneen. Ihmisiä peilaa helposti omista lähtökohdistaan ja omasta tavastaan olla. Silloin saattaa unohtaa, että toinen ei välttämättä osaa lukea ajatuksia eikä ymmärrä sinua sanoitta. Kertomalla, miltä jokin asia tuntuu tai mikä itselle on tärkeää, ei jätä toiveitaan heitteille. Silloin antaa niille paremman mahdollisuuden toteutua ja toiselle mahdollisuuden oikeasti ymmärtää. Silloin ei vain toivo parasta ja pyöri avuttomasti jonkun toisen ohjaamassa karusellissa, vaan tekee konkreettisesti jotain asioiden eteen.

Vastuun kantamista on tehdä päätöksiä oman elämänsä suhteen. Se on myös sitä, että hyväksyy omien tekojensa seuraukset ja sen, ettei voi piiloutua niiltä minkään naamion tai kenenkään toisen selän taakse. Jokainen meistä tekee itse omat päätöksensä. Toisten valintoihin ei useinkaan voi vaikuttaa. Siihen sen sijaan voi, miten niihin reagoi ja miten paljon itsestään uskaltaa muille antaa.

Se, että rohkenee olla oma itsensä, uskoo unelmiinsa ja pyrkii toteuttamaan ne, on elämän ottamista omiin käsiin.

Ihanaa pääsiäistä, murmelit.

Otsikon lainaus Robert Frost

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Monta vuotta meni siinä karusellissa pyörien, ja monta tämän kaiken oivaltamiseen. Ja sen muistaminen tuo joka kerta jotain keveyttä ihan minkä tahansa keskelle.

Otsikon lainaus: kultaa.

Anna Vihervaarasta

Samoin. Ja vieläkin löydän itseni aika ajoin pyörimässä siinä karusellissa. Onneksi sieltä voi kuitenkin aina hypätä pois ja ottaa ohjat omiin käsiinsä.

Ihanaa pääsiäistä!

Mia K.
Voi taivas

Oma tie ;) paras tie! Liian monta vuotta tuli kuljettua toisten tallaamia..., huh. 

Se on näin jälkikäteen helppoa sanoa, mutta aikoinaan tuskaa, räpistelyä ja irrottautumista kaikesta opitusta :))

Anna Vihervaarasta

Todellakin.:) Välillä sen oman tien kulkeminen vaatii vastuun ottamista ja rohkeutta, mutta se kannattaa. Ihanaa pääsiäistä!

Kao Kao

Mä koetan juuri irroittautua. Väsyneenä vastuun ottaminen tuntuu ihan mahdottomalta, mutta vaikka laiva menisi hetken vinoon, niin haluan olla itse ruorissa. 

Sun jutut on niin osuvia <3

Anna Vihervaarasta

Niin tuntuu, tiedän. <3 Vastuun ottaminen omasta elämästään ei todellakaan ole aina kovin helppoa. Silloin on pakko kohdata myös epäonnistumiset ja kurjuudet silmästä silmään. Mutta se on myös paras tapa vaikuttaa omaan elämäänsä ja muovata siitä sellainen, jonka haluaa.

Suloista pääsiäistä ja voimia!

Todella hyvä ja tärkeä teksti, voisin lukea tämän itselleni joka päivä. Esimerkiksi ensimmäisenä aamulla kun herää :D Olen perheen nuorin lapsi ja jotenkin aina tottunut siihen että musta pidetään huolta, voin riehua ja mennä missä sattuu ja kuitenkin aina joku katsoo perään.

Aikuistumisessa juuri tämä on mulle aina kaikkein hankalinta. Kun täytyykin itse katsoa itsensä perään.

Kiitos paljon että kirjoitit aiheesta!

Anna Vihervaarasta

Voisin itsekin lukea tämän säännöllisesti. Vastuun ottaminen omasta elämästään ei ole helppoa, se vaatii rohkeutta ja sitkeyttä. Ja on välillä rankkaa. Mutta ajattelen, että lopulta se on ainoa tapa vaikuttaa elämäänsä.

Kiitos kun kommentoit. <3

 

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.