Hyviä uutisia eläimille: Helsinki Fashion Week kieltää nahan käytön!

Helsinki Fashion Week kieltää Petan vetoomuksesta nahan käytön tapahtumissaan vuodesta 2019 alkaen. Mikä ihana uutinen!

Helsinki Fashion Weekin perustaja Evelyn Mora sanoo lausunnossaan:

”Me Helsinki Fashion Weekissa, Nordic Fashion Week Associationin tukemana, vastustamme eläinrääkkäystä ja ympäristöhaittoja, joita nahan käyttäminen tuovat mukanaan.”

Maailma muuttuu. On hienoa, että Helsinki Fashion Week on tehnyt näin näyttävän eettisen ja ekologisen valinnan ja asettuu julkisesti vastustamaan eläinrääkkäystä ja ympäristön tuhoamista muodin tähden. 

Oma suhtautumiseni nahkaan on vuosia ollut välttelevä. Omistan nahkakenkiä ja -laukkuja ja nahkatakin, mutta ostan nahkaa vain hyvin harkiten. Käytän kengät aina loppuun ja laukkuja hankin todella harvoin, ehkä suunnilleen viiden vuoden välein edellisen hajotessa. Tosin nyt minulla on laukku, jonka toivon kestävän vähintään kymmenen vuotta. 

Uutta nahkatakkia en enää ostaisi. Epäilen myös, että kun nykyiset nahkakenkäni ja -laukkuni hajoavat, löydän tilalle tyyliini sopivat vegaaniset. 

Peta kertoo tiedotteessaan, että ”nahkateollisuus altistaa joka vuosi yli miljardi eläintä julmuudelle, josta esimerkkejä ovat erittäin ahtaat elinolot, kastraatio ilman kivunlievistystä ja kauheat kuljetukset teurastamoille. Nahka on lihateollisuuden tuottoisa sivutuote. Nahkatehtaat saastuttavat lähialueidensa vesistöjä ja maaperää.”

Osin näistä syistä vegaaninen nahka on nousussa. Sitä tehdään esimerkiksi ananaksen lehdistä, korkista, sienistä ja viinirypäleistä. Ihania, kohtuuhintaisia vegaanilaukkuja löyty esimerkiksi Matt & Natilta ja muun muassa Dr. Martens tekee myös vegaanimallistoa. Jos jälkimmäisiä haluaa käydä vilkaisemassa, bongasin niitä kivasta putiikista Helsingin Vaasankadulla. En muista paikan nimeä enkä osoitetta, mutta se sijaitsee lähellä Roots Helsinkiä kadun vastakkaisella puolella. Omat maiharini ovat valitettavasti ihan oikeaa nahkaa, kun en tajunnut, että vegaanisiakin on tarjolla. Pitäisi ehdottomasti tehdä taustatyöt paremmin. 

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

Kuva: Helsinki Fashion Week - Henry Marsh

Kommentit

annepa (Ei varmistettu)

Petahan itse lopettaa rescue- ja muitakin eläimiä sen sijaan, että edes yrittäisi uudelleensijoittaa niitä. En kovin arvosta Petaa.

Mites roadkill-nahat? Mitähän mieltä Peta on siitä?

Anna Vihervaarasta

Hmm, en ole perehtynyt Petaan sen kummemmin. Musta on kuitenkin mahtavaa, että Helsinki Fashion Week kieltää nahan. :)

smagardi
astu harhaan

Nahka on kyllä mielipiteitä jakava asia! Itsekään en osaa siihen oikein suhtautua, että olisinko puolesta vai vastaan. Aidot nahkatuotteet kuitenkin yleensä kestävät paremmin kuin tekonahkaiset (vegaanisen nahan kestävyydestä en tosin tiedä mitään), jolloin aito nahkatuote on oikein huollettuna kestävyydeltään eettisempi kuin muovisempi tuote, kun ei tarvitse ostaa uutta joka vuosi tai edes joka kymmenes. Ja kuten todettua "nahka on lihateollisuuden tuottoisa sivutuote", jolloin teuraaksi joutuvasta eläimestä sentään käytetään kaikki osat, eikä heitetä hukkaan.

Mutta niin sitten taas se eläinten huonosti kohtelu ja kasvattaminen pelkästään ihmisten lautasille. Sitä en kannata, jolloin minun ei myöskään pitäisi kannattaa nahkatuotteiden käyttöä. Ristiriitaista. Kaikella lienee puolensa, mutta jos vegaaninen nahka on/olisi kestokyvyltään aidon nahan luokkaa, niin sitten kannatan todellakin sitä.

https://astuharhaan.wordpress.com/

Nettanen

Suvi vei sanat suustani! Mulla on itsellä todella huonoja kokemuksia keinonahasta - esim talvikengät kestää maksimissaan sen yhden talven, ei koskaan enempää. Siksi näen silti tällä hetkellä ekologisempana ostaa laadukkaat nahkakengät, jotka kestävät helposti 10 vuotta. Tietysti vielä parempi, jos itse onnistuu löytämään ne käytettyinä ja mahdollisesti laittaa sitten vielä kiertoon. :)

Anna Vihervaarasta

No on, todella vaikea! Mua kiinnostaa tuo vegaaninen nahka (siis muu kuin muovi) ja toivon, että siitä valmistetaan tulevaisuudessa kestäviä tuotteita. En itsekään osaa sanoa niiden kestävyydestä nyt mitään. 

Valitettavasti nahka ei edes aina ole lihateollisuuden sivutuote, vaan se on tuottoisaa bisnestä ihan sellaisenaan. :(

 

vex 3 (Ei varmistettu) http://vex-3.com

Those girls are so beautiful and so gentle, I like the style very much

iidis
Varpain jaloin

Voi nahka! Mulla on nahkakenkiä käytössä välikaudelle ja talven kylmille kuukausille. Myös nahkaisia laukkuja mulla on muutama mummin vahoja ja pari itse ostettua, nahkatakkini on äidin vanha. Nahkalla on hyviä ominaisuuksia ja ulkonäkökin miellyttää, mutta sitten tulee tuo painolasti mukana.

En näe ongelmaa jo perheessä olevien vuosikymmeniä vanhojen nahkatuotteiden käyttämisessä, mutta uusien ostaminen on ristiriitaista. Koen myös kirpputoriostokset uusina. Toivon, että lempikenkiäni alettaisiin tehdä vegaanisesta nahkasta. Täytyy lähettää valmistajalle postia!

Anna Vihervaarasta

Nahka on niin haastava aihe. On mullakin nahkakenkiä ja laukkuja, mutta ostan niitä tosiaan harvoin ja harkiten. 

Musta vanhojen nahkatuotteiden käyttäminen ei ole ongelmallista, vaan uusien ostaminen. Antaisin ehkä vapautuksen myös kirppislöydöille. Mutta ei tosiaan ole helppo asia tämä, ja tekonahkakin voi olla tosi epäekologista. Ihanaa kuitenkin, jos vegaaninahat (ei muovista valmsitetut, vaan nuo ananasnahat yms) kehittyvät!

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.