Hyviä uutisia eläimille: Helsinki Fashion Week kieltää nahan käytön!

Leather-free-helsinki-fashion-week-smaller.jpg

Helsinki Fashion Week kieltää Petan vetoomuksesta nahan käytön tapahtumissaan vuodesta 2019 alkaen. Mikä ihana uutinen!

Helsinki Fashion Weekin perustaja Evelyn Mora sanoo lausunnossaan:

”Me Helsinki Fashion Weekissa, Nordic Fashion Week Associationin tukemana, vastustamme eläinrääkkäystä ja ympäristöhaittoja, joita nahan käyttäminen tuovat mukanaan.”

Maailma muuttuu. On hienoa, että Helsinki Fashion Week on tehnyt näin näyttävän eettisen ja ekologisen valinnan ja asettuu julkisesti vastustamaan eläinrääkkäystä ja ympäristön tuhoamista muodin tähden. 

Oma suhtautumiseni nahkaan on vuosia ollut välttelevä. Omistan nahkakenkiä ja -laukkuja ja nahkatakin, mutta ostan nahkaa vain hyvin harkiten. Käytän kengät aina loppuun ja laukkuja hankin todella harvoin, ehkä suunnilleen viiden vuoden välein edellisen hajotessa. Tosin nyt minulla on laukku, jonka toivon kestävän vähintään kymmenen vuotta. 

Uutta nahkatakkia en enää ostaisi. Epäilen myös, että kun nykyiset nahkakenkäni ja -laukkuni hajoavat, löydän tilalle tyyliini sopivat vegaaniset. 

Peta kertoo tiedotteessaan, että ”nahkateollisuus altistaa joka vuosi yli miljardi eläintä julmuudelle, josta esimerkkejä ovat erittäin ahtaat elinolot, kastraatio ilman kivunlievistystä ja kauheat kuljetukset teurastamoille. Nahka on lihateollisuuden tuottoisa sivutuote. Nahkatehtaat saastuttavat lähialueidensa vesistöjä ja maaperää.”

Osin näistä syistä vegaaninen nahka on nousussa. Sitä tehdään esimerkiksi ananaksen lehdistä, korkista, sienistä ja viinirypäleistä. Ihania, kohtuuhintaisia vegaanilaukkuja löyty esimerkiksi Matt & Natilta ja muun muassa Dr. Martens tekee myös vegaanimallistoa. Jos jälkimmäisiä haluaa käydä vilkaisemassa, bongasin niitä kivasta putiikista Helsingin Vaasankadulla. En muista paikan nimeä enkä osoitetta, mutta se sijaitsee lähellä Roots Helsinkiä kadun vastakkaisella puolella. Omat maiharini ovat valitettavasti ihan oikeaa nahkaa, kun en tajunnut, että vegaanisiakin on tarjolla. Pitäisi ehdottomasti tehdä taustatyöt paremmin. 

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

Kuva: Helsinki Fashion Week – Henry Marsh

Kommentit (8)
  1. Voi nahka! Mulla on nahkakenkiä käytössä välikaudelle ja talven kylmille kuukausille. Myös nahkaisia laukkuja mulla on muutama mummin vahoja ja pari itse ostettua, nahkatakkini on äidin vanha. Nahkalla on hyviä ominaisuuksia ja ulkonäkökin miellyttää, mutta sitten tulee tuo painolasti mukana.

    En näe ongelmaa jo perheessä olevien vuosikymmeniä vanhojen nahkatuotteiden käyttämisessä, mutta uusien ostaminen on ristiriitaista. Koen myös kirpputoriostokset uusina. Toivon, että lempikenkiäni alettaisiin tehdä vegaanisesta nahkasta. Täytyy lähettää valmistajalle postia!

    1. Nahka on niin haastava aihe. On mullakin nahkakenkiä ja laukkuja, mutta ostan niitä tosiaan harvoin ja harkiten. 

      Musta vanhojen nahkatuotteiden käyttäminen ei ole ongelmallista, vaan uusien ostaminen. Antaisin ehkä vapautuksen myös kirppislöydöille. Mutta ei tosiaan ole helppo asia tämä, ja tekonahkakin voi olla tosi epäekologista. Ihanaa kuitenkin, jos vegaaninahat (ei muovista valmsitetut, vaan nuo ananasnahat yms) kehittyvät!

  2. Those girls are so beautiful and so gentle, I like the style very much

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *