Jämäkoiria ja tärkeää taidetta

leftovers-heidi-strengell-1-small.jpg

Näin tämän kuvan Facebookissa ensimmäisen kerran viikko, pari sitten. Se pysäytti.

Kuvan on ottanut valokuvaaja Heidi Strengell, jonka ensimmäinen näyttely Leftovers on avoinna Galleria Jangvassa 6.2.–1.3.2015. Leftovers käsittelee koiramaailman jämiä, eli espanjalaisia omistajiensa hylkäämiä lemmikkejä, taistelukoiria ja metsästyskoiria, galgoja.

Kuvan kolmijalkainen Sandra oli juuri galgo. Se löydettiin Malagasta auton alle jääneenä ja päätyi tarhalle, jossa loukkaantunut jalka amputoitiin. Sille kävi silti paremmin kuin monelle: se pääsi Suomeen kotihoitoon ja lopulta loppuelämänsä kotiin Atalja Barin luokse. Atalja muutti myöhemmin takaisin Espanjaan miehensä kanssa ja perusti sinne oman koiratarhan Refugio Esperanzan, minne Sandra tietenkin seurasi mukana. Valitettavasti Sandra kuoli viime vuoden lopulla, kun sen ainoa takajalka menetti liikuntakykynsä täysin, eikä se olisi enää voinut elää kunnon elämää.

leftovers-heidi-strengell-3-small.jpg

Heidi kuvasi näyttelyn kuvat kuudella yksityisellä koiratarhassa Espanjassa. Näillä tarhoilla koirilla on mahdollisuus parempaan elämään adoption kautta. Sen sijaan kunnalliset tarhat ovat niin Espanjassa kuin monessa muussakin maassa usein koiran kuolemantuomio.

”Olin seurannut koirien tilannetta muun muassa Espanjassa, Romaniassa ja Venäjällä, ja halusin auttaa niitä oman työni avulla. Koiria hylätään Espanjassa systemaattisesti, ja koiramäärät tarhoilla ovat käsittämättömiä”, Heidi kertoo.

Hänen kuvissaan koirat on esitetty yksilöinä. Niillä kaikilla on oma tarinansa, persoonansa ja kohtalonsa. Ne eivät ole kasvotonta massaa vaan aivan samanlaisia otuksia kuin suomalaiset lemmikitkin.

”Toivoisin, että eläinoikeuslait ja kulttuuri muuttuisivat näissä maissa ja asioihin puututtaisiin. Oma rakas koirani Rapsu on myös adoptoitu Espanjasta, ja se on antanut minulle niin paljon. Tämä kuvasarja on myös kunnianosoitus näille mahtaville koirille Espanjassa.”

claus_ja_elli.jpg

Toisesta mahtavasta, hylättyjen koirien enkelistä vinkkasin teille kerran jo aiemmin. Kuvataiteilija Sanni Seppä maalaa vaatteisiin romanialaisten katukoirien kuvia. Vaatteita voi huutaa hänen Shoutdogs-blogissaan, ja niiden myyntitulot menevät katukoirien sterilisointi-, lääke- ja hoitokuluihin.

Sanni teki ennen hyvin paljon töitä kuvataiteilijana, antoi työlleen kaikkensa, muttei kokenut saavansa oikein mitään takaisin.

”Kyseenalaistin koko ammatinvalintani: Onko tämä turhaa? Saako tästä kukaan mitään? Kulutanko vain olemisellani luonnonvaroja? Halusin tehdä hyväntekeväisyystyötä, mutta aika ei tuntunut riittävän. Sitten keksin, että voisin yhdistää osaamiseni ja hyväntekeväisyyden. Shoutdogs on tehnyt minut paljon onnellisemmaksi ihmiseksi. Koen, että tekemiselläni on vihdoinkin merkitys.”

sunny.jpg

Kaikkia ei voi auttaa, mutta jonkun olennon elämästä voi tehdä paremman pienillä (ja suurilla) teoilla.

Täältä saa kattavasti tietoa kodittomista koirista ja niiden auttamisesta.

Kuvat Heidi Strengell ja Sanni Seppä

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *